Met onze checklist samenwonen weet je wat je moet regelen

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Gaan jullie binnenkort samenwonen? Spannend! Er moet dan veel geregeld worden, zoals bijvoorbeeld de kosten verdelen. Wie betaalt wat? Met de Checklist Samenwonen kun je gaan afvinken wat al geregeld is! Staat de champagne al koud?

Tip 1: Geef op tijd door dat je gaat samenwonen

Ga je samenwonen of verwacht je een kindje, dan wijzigt je gezinssamenstelling. Dit kan gevolgen hebben voor onder andere de onderstaande verzekeringen. Controleer dit dus bij je verzekeraar.

Tip 2: Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven

Weet je al welke inkomsten en uitgaven jullie maandelijks hebben? Denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek en de wekelijkse boodschappen. Hoe zit het met je verzekeringen? En wat dacht je van persoonlijke uitgaven voor kleding, telefoon- en (sport)abonnementen? Zet het allemaal op een rijtje in bijvoorbeeld een huishoudboekje en je weet meteen hoe jullie er financieel voorstaan. En natuurlijk… hoeveel budget er over is om te sparen of samen leuke dingen te doen!

Tip: Huishouden in de cloud

Sla documenten zoals je financiële administratie, huur- of koopcontracten en persoonlijke gegevens op in de cloud. Zo kunnen jullie altijd bij belangrijke documenten. Gebruik hier bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox voor. Of gebruik een online dienst als Huishoudboekje.nl.

Tip 3: Zorg dat je goed verzekerd bent

Hebben jullie een koophuis? Denk dan naast een inboedelverzekering ook aan aanvullende verzekeringen. Die bieden namelijk extra zekerheid.

  • Opstalverzekering
    Schade aan je woning door een hevige storm of brand? Dat wil je natuurlijk niet. Is dit helaas toch het geval? Dan ben je hier met een opstalverzekering voor verzekerd.
  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Heb je per ongeluk bij je buurvrouw of een vriend een dure vaas laten vallen? Of is er iemand anders door jouw schuld gewond geraakt? Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade.
  • Rechtsbijstandverzekering
    Weigert een webshop je geld terug te geven? Of word je zonder aantoonbare reden ontslagen? Dan is het natuurlijk hartstikke fijn als je professionele hulp krijgt om je bij te staan. Met een rechtsbijstandverzekering sta je sterker in je recht.

Verzekeringen bij een huurhuis

Woon je in een huurhuis? Het hebben van verzekeringen voor je woning is niet wettelijk verplicht. Maar sommige verzekeringen zijn wel handig om te hebben.

Handige verzekeringen bij een huurhuis

Verzeker jullie spullen samen

Ga je samenwonen? Vergeet niet jullie woning en jullie spullen goed te verzekeren.

Bereken de premie

Tip 4: Verzeker ook je spullen buitenshuis

Wonen in een andere stad of buurt kan gevolgen hebben voor de hoogte van je premie voor bepaalde verzekeringen, zoals je inboedel- of autoverzekering. Een aanvullende dekking kan ook interessant zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een Module Buitenshuis. Jullie spullen zijn dan ook buitenshuis goed verzekerd, zoals bijvoorbeeld je telefoon of tablet die uit je handen glipt en op straat kapot valt of je fiets die gestolen wordt. Handig om te weten: een reisverzekering biedt alleen tijdens je vakantie dekking voor verlies en diefstal van je spullen. Met de Module Buitenshuis zijn je spullen altijd en overal verzekerd, tegen diefstal en schade.

Tip 5: Bespreek hoe jullie de kosten verdelen

Wie betaalt wat, en hoe verdeel je dit? De één kan namelijk meer verdienen dan de ander. Is dat het geval? Bespreek dan ook of jullie gelijkwaardig of naar draagkracht bijdragen aan jullie huur- of koopwoning. Of wat jullie apart leggen om te sparen. Het is belangrijk dat jullie je prettig voelen bij deze keuze en het samen eens zijn met de verdeling.

Tip 6: Bespaar kosten met een gezamenlijke bank- en spaarrekening

Het openen van een gezamenlijke rekening met een betaal- en spaaroptie voelt niet alleen als een stap voorwaarts; je bespaart er ook nog eens kosten mee doordat je maar voor één rekening betaalt. Daarnaast geeft het eenvoudiger inzicht in jullie financiën. Dat je samen toegang tot deze rekeningen hebt is ook handig natuurlijk.

Tip: internetsparen bij Nationale-Nederlanden

Flexibiliteit. Wie wil dat nu niet? Open je bij Nationale-Nederlanden gratis een internetspaarrekening, dan krijgen jullie een variabele rente op je spaargeld. Bovendien is je geld vrij opneembaar en is er geen verplichte minimum inleg of storting.

Tip 7: Check of je dubbele of overbodige uitgaven hebt

Hebben jullie allebei een eigen inboedelverzekering? Betaal je straks twee keer voor andere verzekeringen of dezelfde abonnementen? Neem dan de tijd om dit uit te zoeken en te regelen. Bespaar geld door het stopzetten van dubbele verzekeringen en het samenvoegen van pakketten.

Tip 8: Maak schulden bespreekbaar

Jullie zijn zeker niet de enige, maar schulden hebben wel invloed op je maandelijkse bestedingsruimte. Bespreek daarom alle uitstaande leningen. Zowel die bij het BKR geregistreerd staan, als die bij vrienden of familie. Zo weet je beiden waar je aan toe bent en kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tip 9: Kijk of het aanpassen of oversluiten van een lening slim is

Wat vijf jaar geleden een gunstige lening was, kan nu een stuk minder voordelig zijn. Bekijk of je met het aanpassen van een huidige lening kosten kunt besparen (bijvoorbeeld door de looptijd aan te passen). Een lening laten oversluiten door een andere kredietverstrekker of bank kan soms ook slim zijn. Dit vanwege een gunstiger rentetarief of een verkorte looptijd. Het is verstandig om je hierover te laten adviseren.

Tip 10: Kies de samenlevingsvorm die het beste bij je past

Wonen jullie voor het eerst samen? Dan maak je vaak mondelinge afspraken. Maar schroom ook niet om gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen. Dat kun je zelf doen, maar ook bij een notaris. Maak bijvoorbeeld een lijst wie wat heeft ingebracht in jullie woning. Dit helpt je wanneer het onverhoopt toch misgaat. Je kunt ook een stap verder gaan en nadenken over een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk. Lees meer over deze drie opties.

Tip 11: Pluk de vruchten van een fiscaal partnerschap

Zijn jullie al getrouwd of geregistreerd partner? Dan zijn jullie ook fiscale partners. Of zijn jullie misschien eigenaar van een woning? Ook dan is er een grote kans dat fiscaal partnerschap op jullie van toepassing is. Het belangrijkste kenmerk: je doet samen aangifte, dus je mag gemeenschappelijk inkomsten en aftrekposten verdelen. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst.

Tip 12: Denk na over onverwacht overlijden

Het is niet het leukste onderwerp om het over te hebben als je gaat samenwonen. Maar als je niets op papier vastlegt en je partner komt te overlijden, dan heb je meestal geen recht op nabestaanden- of partnerpensioen. Je bent namelijk niet automatisch erfgenamen van elkaar. Om dit wel te regelen moeten jullie een samenlevingscontract of testament (laten) opstellen. Neem hiervoor contact op met je pensioenuitvoerder en zorg ervoor dat je partner wordt aangemeld bij je pensioenuitvoerder. Of schakel een notaris in.

Tip: sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Het overlijden van een partner is al erg genoeg. Maar kun jij jullie wel betalen als je partner overlijdt? En andersom? Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij overlijden. Daarmee kun jij of je partner de woonlasten betalen, maar bijvoorbeeld ook extra kosten voor een huishoudelijke hulp of kinderopvang.

Download de Checklist Samenwonen

Verhuischecklist

Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Met een goede voorbereiding kom je gelukkig een heel eind. Onze ‘Checklist verhuizen’ helpt je met alle belangrijke zaken waar je aan moet denken. Op die manier kun je de verhuizing soepel laten verlopen.


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen