Samenwonen en verzekeringen

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Welke verzekeringen kunnen verplicht zijn als je gaat samenwonen? Welke zijn handig voor extra zekerheid? En valt er nog wat te besparen als je met je partner op één adres geregistreerd staat? Wij vertellen het je!

Welke verzekeringen kunnen verplicht zijn?

Er zijn drie verzekeringen die een bank verplicht kan stellen als je gaat samenwonen in een koophuis. We zetten de verplichte verzekeringen op een rijtje:

Verzekering 1: de opstalverzekering

Deze Woonverzekering hoef je alleen af te sluiten als je een koophuis hebt. Je bank kan een opstalverzekering namelijk verplicht stellen als je een hypotheek afsluit. Jullie zijn dan verzekerd tegen schade door onder andere brand, water en storm.

Verzekering 2: de overlijdensrisicoverzekering

Het is geen leuk onderwerp. Maar kun jij de huur of hypotheek en de vaste lasten betalen als je partner overlijdt? En andersom? Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij overlijden. Daarmee kun jij of je partner de woonlasten betalen, maar bijvoorbeeld ook extra kosten voor een huishoudelijke hulp of kinderopvang.

Verzekering 3: de zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland en vergoedt de ziektekosten. De dekkingen van de basisverzekering bij verschillende zorgverzekeraars zijn voor iedereen gelijk. Het type zorgverzekering wat wordt aangeboden (budget, natura of restitutie) kan wel verschillen. Omdat de basisverzekering niet alles vergoedt, kun je er ook voor kiezen om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering. Tip: bij de meeste zorgverzekeraars mag je jouw partner meeverzekeren. Zo profiteren jullie samen van de collectieve korting en bespaar je nog meer kosten.

Welke verzekeringen bieden extra zekerheid?

De extra verzekeringen zijn natuurlijk niet verplicht. Maar… ze bieden jullie wel extra zekerheid als er iets mis gaat in huis of buiten de deur. Welke zijn dat?

  • De inboedelverzekering
    Heb je waardevolle spullen in je huis staan? Of misschien wel in je tuin of schuur? Met een inboedelverzekering verzeker je deze spullen tegen onder andere brand, diefstal en waterschade.

  • De aansprakelijkheidsverzekering (WA)
    Iemand anders is door jouw schuld gewond geraakt. Of je hebt bij iemand thuis per ongeluk iets kapot gemaakt. Dit hoop je natuurlijk nooit, maar kan wel gebeuren. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade.

  • De rechtsbijstandverzekering
    Huur je een huis en repareert de verhuurder de lekkage niet? Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, dan krijg je in dit soort situaties professionele hulp om je bij te staan.

  • De doorlopende reisverzekering
    Ga je veel op vakantie of ben je vaak een lekker weekendje weg? Je bent met een doorlopende reisverzekering het hele jaar verzekerd, handig dus!

  • De doorlopende annuleringsverzekering
    Je moet onverwachts je vakantie afzeggen, dat is natuurlijk heel vervelend. Maar het is nog vervelender als je hier niet voor verzekerd bent. Met een doorlopende annuleringsverzekering zijn de annuleringskosten van je vakanties het hele jaar door verzekerd.

Verzekeringen bij een huurhuis

Woon je in een huurhuis? Het hebben van verzekeringen voor je woning is dan niet wettelijk verplicht. Maar sommige verzekeringen zijn wel handig om te hebben.

Handige verzekeringen bij een huurhuis

Besparen op je verzekeringen

Gaan jullie samen in een ander (nieuw) huis wonen en hebben jullie aparte verzekeringen? Jullie zijn natuurlijk voordeliger uit met één verzekering waar jullie samen gebruik van kunnen maken. Jullie hebben drie opties:

Check bij de eerste twee opties of je de verzekeraar hiervan op de hoogte moet stellen. Het kan zijn dat je jezelf of je partner moet bijschrijven op de verzekering, bijvoorbeeld bij een aansprakelijkheidsverzekering.

Verzeker jullie spullen samen

Ga je samenwonen? Vergeet niet jullie woning en jullie spullen goed te verzekeren.

Bereken je premie

Meer tips over samenwonen

Als je gaat samenwonen, dan komt daar een hoop bij kijken. Niet alleen verzekeringen: er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je een compleet overzicht van alles wat je moet regelen als je gaat samenwonen? Wij zetten het voor je op een rij.

Lees meer


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen