Als je in transitie gaat van vrouw naar man, dan is het fijn om te weten welke behandelingen je vergoed kunt krijgen, naast de algemene vergoedingen. We hebben de vergoedingen voor transmannen op een rij gezet.
Ga altijd eerst langs je huisarts voor een verwijzing naar een genderteam. Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team kijkt of jij kunt starten met jouw transitie en staat je bij tijdens het proces.
Deze behandelingen kun je vergoed krijgen voor jouw transitie:
Heb je een kinderwens? En ga je een geslachtsveranderende operatie in? Dan kun je eicellen laten invriezen. Je hebt hiervoor wel een medische indicatie nodig. Een arts moet dus akkoord geven.
Een geslachtsveranderende operatie is vaak een belangrijke fase in de transitie. Je krijgt de geslachtsverandering volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Die bestaat uit het verwijderen van de eileiders, vagina en baarmoeder. En de constructie van een penis. Je betaalt hiervoor alleen het eigen risico. Naast de operatie valt het ontharen van de schaamstreek ook binnen deze vergoeding. De kosten vallen onder de diagnosebehandelingscombinatie (DBC). Lees meer over de vergoeding voor medisch specialistische zorg.
Wil je iets aan je kin, kaak of wenkbrauwen veranderen? Dit valt met een akkoordverklaring binnen jouw basisverzekering. Wel moet je last hebben van een passabiliteitsprobleem: je wordt niet als man herkend. Vraag jouw behandeld arts om meer info. Lees meer over de vergoeding voor plastische chirurgie.
Wil je jouw borsten laten verwijderen? Ga langs bij je huisarts voor een akkoordverklaring. Lees meer over de vergoeding voor plastische chirurgie.
Voor behandelingen binnen jouw transitie kun je terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het genderteam. Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team kijkt of je kunt starten met jouw transitie en staat je bij tijdens het proces. Deze instellingen hebben een genderteam:
Wil je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken hebben gemaakt met jouw ziekenhuis. Het genderteam blijft samen met jou de leiding houden over het transitieproces.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.