Sommige vergoedingen voor transgenderzorg gelden voor beide situaties: voor de transitie van man naar vrouw of van vrouw naar man. Bekijk welke algemene vergoedingen passen bij jouw proces.
Wil je starten met je transitie? Ga eerst eens langs naar de huisarts. Die verwijst je door naar een genderteam, dat gaat kijken of je met jouw transitieproces kan beginnen. Je krijgt ook psychologische begeleiding vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt dan alleen het eigen risico.
Het genderteam gaat met je in gesprek en kijkt of je kunt starten met jouw transitie. En welk traject daarbij het beste past. Bekijk onderaan de pagina welke genderteams bij ons zijn aangesloten.
Met iemand praten lucht vaak op. Een psycholoog gaat graag met je in gesprek en helpt je verder. Deze psychologische hulp valt gewoon onder de basisverzekering. Lees hier alles over de vergoeding GGZ basis.
Misschien zijn hormonen nodig tijdens jouw transitie. Het genderteam dat de transitie begeleidt, bepaalt welke zorgverlener de hormonen mag voorschrijven en geven (in de vorm van een pil, gel, spray of injectie).
Voor behandelingen binnen jouw transitie kun je terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het genderteam. Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en staat jou bij tijdens het transitieproces. Deze instellingen hebben een genderteam:
Wil je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken maken met jouw ziekenhuis. Het gendercentrum houdt samen met jou de leiding over het transitieproces.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.