Brandschade beperken met de juiste blusmiddelen

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Beginnende brandjes kun je in het algemeen zelf blussen met behulp van kleine blusmiddelen. Het is dan wel noodzakelijk dat de juiste middelen aanwezig zijn, dat deze goed werken en dat je weet hoe je ze moet gebruiken.

Soorten blusmiddelen

Er zijn verschillende soorten blusmiddelen. Van branddekens en brandslanghaspels, tot sproeischuim-, poeder- en koolzuursneeuwblussers. Niet alle blusmiddelen zijn geschikt voor elk type brand. Zo is het levensgevaarlijk om elektrische apparatuur of brandend frituurvet met water te blussen.

Preventietips

  • Breng in kaart voor welke typen brand je woning kwetsbaar is en zorg voor de juiste blusmiddelen. Laat je hierbij voorlichten door een expert.
  • Zorg dat je weet welke brand je waarmee moet blussen, hoe je met verschillende blusmiddelen moet omgaan en hoe lang je met een blusser kunt blussen voordat de bus leeg is. Je hebt geen tijd om dit uit te zoeken op het moment dat de nood aan de man is.
  • Houd rekening met gevolgschade bij de keuze van de blusmiddelen: met water en schuim bestrijd je een brand, maar elektrische apparatuur raakt er wel door beschadigd.

Welk blusmiddel voor welke brand?

Op alle brandblusmiddelen staan pictogrammen. Deze geven aan voor welke branden het blusmiddel geschikt is. Er wordt een verdeling gemaakt in de brandklassen A, B, C, D en F. Raadpleeg voor nauwkeuriger informatie een deskundige: maar in grote lijnen komt het op het volgende neer:

  • Branddeken: met name geschikt voor vlam in de pan, brandende prullenbakken en personen. Alleen voor ‘voorwerpen’ die helemaal bedekt kunnen worden.
  • Brandslanghaspel (brandklasse A): met name geschikt voor vaste stoffen zoals hout, papier en textiel én personen. Gevaarlijk bij vloeistofbranden, sommige metalen en elektriciteit.
  • Poederblusser (brandklasse A, B en C of D): met name geschikt voor vaste stoffen, vloeistoffen, gasvormige stoffen en metalen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen.
  • Sproeischuimblusser (brandklasse A, B): met name geschikt voor vaste stoffen en vloeistoffen. Ook geschikt voor personen en elektrische apparatuur.
  • Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
  • Speciale vetbrandblussers: geschikt voor vetbranden.

Bereikbaarheid en onderhoud blusmiddelen

Brand grijpt razendsnel om zich heen. Het is dus van groot belang dat blusmiddelen goed bereikbaar en zichtbaar zijn. Bovendien moeten de middelen direct goed werken.

Preventietips

  • Markeer de blusmiddelen met de hiervoor geldende pictogrammen.
  • Voorkom dat blusmiddelen worden geblokkeerd door bijvoorbeeld opgeslagen spullen.
  • Hang de blusmiddelen op de juiste plek.
  • Controleer of laat je blusmiddelen een keer per twee jaar controleren.

Gebruiksinstructie en training

In blustoestellen zit maar een beperkte hoeveelheid blusmiddel. Je hebt dus maar weinig tijd om een brand te blussen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je het blusmiddel moet gebruiken. Omdat je van tevoren nooit weet waar een brand uitbreekt en wie er dan in de buurt is, moeten alle bewoners weten hoe ze de blusmiddelen moeten gebruiken. De beste voorbereiding hierop is training.

Bescherm je bezittingen

Een eigen huis is een waardevol bezit. Plotselinge en onverwachte schade aan je huis en je bezittingen is erg vervelend. Het kan ook veel geld kosten. De Woonverzekering van Nationale-Nederlanden zoals de Opstalverzekering en Inboedelverzekering bieden een oplossing voor deze financiële gevolgen.

Wist je dat...?

  • Meer dan 80% van de beginnende branden wordt met een draagbaar blustoestel of brandslanghaspel geblust.
  • De inhoud van een blusapparaat is goed voor een blusactie van ongeveer 15 seconden; het is dus van groot belang om regelmatig te oefenen zodat je de brand in deze korte tijd ook daadwerkelijk kunt blussen.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie