Word je mantelzorger? Of kun je zelf wel wat ondersteuning gebruiken? Lees hoe je hulp kunt krijgen bij mantelzorg.
Als mantelzorger zorg je voor iemand anders. Sommige mensen hebben hulp nodig door een medische beperking of ouderdom. Veel Nederlanders kennen iemand die mantelzorger is. Of ze bieden zelf hulp aan een partner, familielid, vriend of buur die hulp nodig heeft. Dit doen ze vrijwillig en vaak voor langere tijd. Als je thuis niet zelfstandig kunt functioneren is zo'n zorgzame mantelzorger onmisbaar.
Voor vrijwilligerswerk kies je, maar mantelzorgen overkomt je. Plots wordt je broer, moeder, buurvrouw of beste vriend hulpbehoevend. En jij bent de aangewezen persoon die de zorg op zich neemt. Word je mantelzorger, dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen.
Bij mantelzorg komt meer kijken dan alleen de dagelijkse of wekelijkse verzorging van jouw kennis of familielid. Heb je het mantelzorgen op de rit? Dan is het ook belangrijk om je verhaal als mantelzorger te kunnen delen met gelijkgestemden.
Je kunt pas goed voor iemand anders zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dat geldt zeker voor mantelzorgers. Hieronder staan een aantal services waar je als mantelzorger gebruik van kunt maken:
Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor mantelzorg. Wel bieden de Zorg Vrij aanvullende verzekeringen een aantal vergoedingen. Hierbij is het belangrijk dat de ontvanger van de mantelzorg een Zorg Vrij aanvullende verzekering heeft bij Nationale-Nederlanden. Óf dat de mantelzorger deze verzekering heeft.
Bekijk hier alle informatie over de vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Mantelzorgers in Nederland kunnen hulp bij mantelzorg krijgen door respijtzorg aan te vragen. Dit betekent dat professionele mensen of vrijwilligers (een deel van) de zorgtaken overnemen. Dit doen zij tijdelijk of voor langere tijd. De gemeente kan je helpen bij het regelen van deze vorm van hulp bij mantelzorg.
Als oudere is het natuurlijk fijn om in je vertrouwde huis te blijven wonen. Alleen soms heeft men daar wel een beetje hulp bij nodig. Saar aan Huis is gespecialiseerd in ouderenzorg. Deze organisatie ondersteunt mensen die hulp nodig hebben. Ook biedt Saar aan Huis ondersteuning aan mantelzorgers die hulp bij mantelzorg kunnen gebruiken. Meer informatie over Saar aan Huis.
Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden via een collectieve verzekering van jouw werkgever? Dan kun je ook gebruikmaken van Zorggenoot. Het regelen van zorg en ondersteuning is namelijk een ingewikkelde klus. De juiste organisaties zoeken, aanvragen doen, formulieren invullen en noem maar op. Zorggenoot helpt je daarbij, weet de juiste aanpak en neemt regeltaken uit handen als je dat wilt.
.
Mantelzorg bieden heeft vaak veel invloed op het leven van de mantelzorger. Zowel emotioneel als praktisch. Soms hebben mantelzorgers niet door dat de zorg voor een dierbare te zwaar wordt. Of ze vinden het lastig om toe te geven.
Wat kun je doen als je bovenstaande signalen van overbelasting bij iemand herkent? Ga het gesprek aan, maar besef dat het een gevoelig onderwerp is. Zorg er daarom voor dat je dit op een laagdrempelige manier doet. Je kunt om te beginnen vragen stellen, zoals:
Door het stellen van dit soort open vragen geef je de ruimte aan de ander om zijn verhaal te doen. Zo kun je zijn verhaal aanhoren en emotionele steun bieden. Uit jullie gesprek kan onder andere komen dat de mantelzorger de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor zichzelf is kwijtgeraakt en daarom behoefte heeft aan tijdelijke of structurele ondersteuning.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.