Je hebt een beleggingsverzekering bij ons. Je loopt daarbij risico’s waar je misschien niet iedere dag bij stilstaat. Het is belangrijk om te weten of je verzekering nog past bij wat je ermee wil. Doe de scan! Je weet binnen tien minuten of je iets moet doen.
Deze gratis scan is voor iedereen die één of meer beleggingsverzekeringen heeft bij ons. De scan helpt je om een beeld te krijgen van je huidige situatie. Met de scan zie je of je beleggingsverzekering nog bij je past. Of dat je iets moet doen. Je hebt geen adviseur nodig om de scan te doen.
Met de scan krijg je antwoord op de volgende vragen:
Je krijgt aan het eind van de scan een overzicht met de uitkomsten en de mogelijkheden. Deze kun je opslaan en printen. Misschien wil je graag samen met je eigen adviseur of een van onze adviseurs naar de scan kijken? We maken dan een afspraak. Dit hersteladvies over je beleggingsverzekering is kosteloos.
We gaan nauwkeurig om met je persoonlijke gegevens.
We sturen je naam, polisnummer en telefoonnummer door naar onze adviesafdeling. Zij hebben dit nodig om contact met je op te nemen als je hebt aangegeven advies te willen. Of als je hebt aangegeven dat jeinformatie wil over je beleggingsverzekering.
Je hebt enkele gegevens nodig tijdens de scan van je beleggingsverzekering. Afhankelijk van het doel van je verzekering heb je de gegevens die hieronder staan nodig:
Je doet de scan voor elke beleggingsverzekering opnieuw. Je kunt niet meer verzekeringen tegelijk scannen. Elke verzekering heeft namelijk een ander doel en een ander risico. Heb je de scan gedaan voor een beleggingsverzekering? Sluit de scan dan af en start de scan opnieuw.
In de scan kom je misschien begrippen tegen waarover je meer wil weten. Hieronder leggen we er een paar uit.
Met een beleggingsverzekering wil je een bedrag opbouwen via beleggen. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van de verzekering kan bijvoorbeeld anders zijn dan je dacht.
De waarde van je beleggingsverzekering kan dalen. Als het slecht gaat met de economie in de wereld, dan kan het ook slecht gaan met beleggingsfondsen. Fondsen die in het verleden goed presteerden, hoeven dit niet automatisch in de toekomst ook te doen. Het rendement kan tegenvallen. Misschien bouw je daardoor weinig of geen waarde op met je beleggingsverzekering.
De waarde kan aan het einde van de looptijd niet genoeg zijn om je hypotheek af te lossen. Of om je pensioen aan te vullen. Dat betekent dat je zelf iets moet doen. Bijvoorbeeld sparen of de opbrengst van de verkoop van je woning gebruiken.
Je persoonlijke omstandigheden veranderen misschien. Dan kunnen bepaalde afspraken nadelig voor je uitpakken. En een beleggingsverzekering sluit je vaak wel voor een langere periode van 20 of 30 jaar.
Met het geld dat je inlegt (premie), kopen we participaties in beleggingsfondsen. Elk fonds heeft zijn eigen risico. Je beleggingsprofiel geeft weer hoeveel risico je kunt nemen. Je beleggingsprofiel hangt af van:
Elk fonds heeft een eigen risico- en opbrengstenprofiel. Met het beleggingsprofiel bepaal je of het risico- en opbrengstenprofiel van het fonds waarin je belegt bij je past. Of dat je meer of minder risico wil lopen. De fondsbeheerder geeft het risiconiveau aan met een schaal van 1 tot en met 7. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het risico. Het risico- en opbrengstenprofiel vind je in de Essentiële Beleggingsinformatie.
Soms moet je zelf het risicoprofiel invullen. Weet je het risicoprofiel van je verzekering niet? Klik dan op ‘Onbekend’. Je kunt dan niet via de scan bepalen of je beleggingsprofiel aansluit bij het risicoprofiel van je beleggingsverzekering.
Van alle actieve fondsen kun je de EBI (Essentiële Beleggersinformatie) bekijken bij fondsinformatie op www.nn.nl/beleggen. In de EBI staat onder andere het risicoprofiel van het fonds. Meer informatie over het fondsbeheer staat op de website van NN Investment Partners.
In de scan vragen we of je een voorbeeldkapitaal wil invullen. Dit is het verwachte bedrag van je verzekering op de einddatum van de premiebetaling. Je vindt de voorbeeldkapitalen in de laatste waardeopgave van je beleggingsverzekering. Let op: het werkelijke kapitaal kan uiteindelijk hoger of lager zijn.
In ons advies gaan we uit van een voorbeeldkapitaal op basis van het 4% bruto voorbeeldrendementspercentage. De toezichthouders stellen dit percentage vooraf vast. Als de marktomstandigheden daarom vragen, kunnen zij het percentage herzien. Het percentage is gelijk voor alle producten van dezelfde soort. Zo kun je ze goed met elkaar vergelijken.
We bedoelen met pensioen: opbouwen van een oudedagsvoorziening. Dit kan via je werkgever of via een lijfrenteverzekering. Hebben we het over je pensioen in combinatie met je beleggingsverzekering? Dan bedoelen we je lijfrenteverzekering.
We nemen de AOW-datum van de oudste partner als uitgangspunt bij de berekeningen. Wil jij of je partner eerder stoppen met werken? Dan kun je dat aangeven in de scan. We nemen dit mee in de berekeningen.
Bij de berekening maken we het volgende onderscheid:
Willen jij of je partner of allebei eerder stoppen met werken? Dan gaan we in de berekening uit van 70% van het huidige inkomen per persoon.
In de scan kun je aangeven wanneer je wil stoppen met werken. Onze berekeningen gaan uit van een maximale pensioenleeftijd van 67 jaar. Vanaf de AOW-datum is het uitgangspunt van de berekening: 70% van het huidige inkomen minus de AOW en het pensioen.
De vraag in de scan gaat over het totale pensioen dat je via werkgevers hebt opgebouwd. Of over het pensioen dat je nog kunt opbouwen. Dit staat op je jaarlijkse pensioenoverzichten (UPO) of op mijnpensioenoverzicht.nl. Neem het totale bedrag exclusief AOW. We vullen de AOW automatisch in. De AOW baseren we op:
Vanaf 2015 mogen werknemers minder pensioen opbouwen. Het kan zijn dat dit nog niet in je pensioenoverzicht staat. Hierdoor kan het pensioen te hoog zijn in de scan. Neem voor meer informatie over de actuele status van je pensioen contact op met je pensioenuitvoerder.
Heeft je verzekering een rentebestanddeel? Je hebt dan misschien recht op een uitkeringsvrijstelling. Het rentebestanddeel is het verschil tussen de opgebouwde waarde en het totaal aan premies dat je hebt betaald.
Het recht op een uitkeringsvrijstelling en de hoogte ervan hangen af van:
Met hypotheek bedoelen we in de scan: alle leningen die je voor je eigen woning hebt gesloten. De hypotheek kan bestaan uit een lening waarvan je de rente wel of niet mag aftrekken. In de scan gaan we ervan uit dat je de rente helemaal mag aftrekken.
We kijken of de maandlasten van je hypotheek nu en later verantwoord zijn. De premie voor de beleggingsverzekering maakt geen onderdeel uit van de betaalbaarheid.
Je huis staat ‘onder water’ als je hypotheek hoger is dan de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van je huis. Je krijgt de WOZ-waarde van de gemeente.
Wil je met je beleggingsverzekering je hypotheek (deels) aflossen? Dan vragen we in de scan om de meest actuele WOZ-waarde. Heb je de WOZ-waarde niet bij de hand? Dan mag je een geschatte verkoopwaarde invullen.
De beleggingshorizon is de periode waarin we nog voor je beleggen. Is deze periode korter dan vijf jaar? Dan kan beleggen minder geschikt voor je zijn.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.