Baby op komst?

Baby op komst? Kom maar op met die luiers!

Onze support heb je!

Gefeliciteerd, er is een baby op komst! Daarmee breekt een hele mooie, maar ook best een spannende tijd aan. Er verandert namelijk een hoop. Niet alleen vanwege jouw nieuwe rol als papa of mama; ook je financiƫle plaatje komt er anders uit te zien. Wij helpen je graag om deze verandering met vertrouwen aan te gaan.

Tijdens de zwangerschap

Checklist: baby op komst

Als er een baby op komst is, zijn er veel zaken waar je over na moet denken. Heb je bijvoorbeeld al kinderopvang geregeld, of nagedacht over ouderschapsverlof? We maakten een handige checklist.

Bekijk de checklist

Vraag een kraampakket aan

Ben je zwanger? En heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan krijg je het kraampakket gratis van ons. Hierin zitten alle medisch noodzakelijke voorzieningen. Je hoeft hiervoor geen aanvullende verzekering te hebben.

Vraag gratis aan

Check je verzekeringen

Zorgverzekering

Wist je dat je wettelijk verplicht bent je pasgeboren kind uiterlijk vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar?

Regel het gelijk

Autoverzekering

Met een baby op komst is een goede autoverzekering nog belangrijker. Check daarom of je dekking nog bij jouw nieuwe situatie past.

Check je autoverzekering

Aansprakelijkheids-
verzekering

Voor de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk dat je gezinsuitbreiding zo snel mogelijk doorgeeft.

Wijzig het zelf

Hoeveel kost een kind?

Het klinkt niet zo romantisch, maar het is wel een feit: een kind kost geld. Behoorlijk veel geld zelfs. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ouders gemiddeld 19% van hun inkomen uitgeven aan hun eerste kind. Is er een tweede baby op komst? Dan is dat zelfs 27%.

Met welke kosten je precies rekening moet houden, verschilt per levensfase van je kind. Toch zijn er een aantal kosten waar je nu al rekening mee kan houden, zoals kleding en kinderopvang. Om je een idee te geven van wat je de eerste jaren kunt verwachten, zochten wij voor je uit: hoeveel kost een kind tot vier jaar?

Lees meer over de kosten van een kind

Toeslagen en tegemoetkomingen

Een kind kost dus geld. En misschien ga je in inkomen achteruit. Maar als ouder kun je ook gebruikmaken van bepaalde regelingen en toeslagen.



Kinderbijslag

Totdat je kind 18 jaar is, heb je recht op kinderbijslag. Ongeveer 2 tot 4 weken nadat je kind is aangegeven bij de gemeente, ontvang je een brief van de SVB. Daarna kun je de kinderbijslag aanvragen.

Bedragen kinderbijslag

Kindgebonden budget

Of je hier recht op hebt, hangt onder andere af van jouw inkomen, het inkomen van je partner en het aantal kinderen dat je hebt. Dit bereken je eenvoudig met de Rekenhulp Toeslagen van de Belastingdienst.

Gebruik de rekenhulp

Kinderopvangtoeslag

Met deze toeslag komt de overheid ouders tegemoet om kinderopvang te betalen. Als ouder moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag.

Bekijk de voorwaarden

Sparen of beleggen voor je kind

Van het kraambed tot de studentenkamer: kinderen kosten flink wat geld. En ook daarna wil je ze misschien wel financieel blijven ondersteunen. Dan is het slim om zo snel mogelijk na de geboorte van je kind te starten met vermogen opbouwen. Als je daar vroeg mee begint, heeft je kind daar later profijt van.

Vermogen opbouwen kan op verschillende manieren, waaronder sparen en beleggen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Kiezen tussen sparen en beleggen

Sparen voor je kind

Heel veel ouders kiezen ervoor om te starten met sparen zodra er een baby op komst is. Een slimme zet. Toch is sparen vaak lang niet zo makkelijk als het klinkt. Hoe pak je het aan? We geven je tips om je spaardoelen te halen.

Tips voor spaardoelen

Beleggen voor later

Wil je je kind op latere leeftijd helpen om zijn of haar dromen waar te maken? Bereid je dan financieel goed voor en begin al na de geboorte van je kind met vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld door te beleggen.

Meer informatie over beleggen

Baby op komst en je pensioen

Als je het hebt over gezinsuitbreiding, dan is pensioen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar vergis je niet: het is wel een heel belangrijk punt.

Neem je bijvoorbeeld ouderschapsverlof op, of ga je minder werken, dan heeft dat direct invloed op je pensioen. Daarom is het verstandig om bij de keuzes die jij en je partner maken, rekening te houden met een aantal zaken.

Baby en je pensioen

Voorbereid op de toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet, dat weet niemand. Daarom is het slim om je hierop voor te bereiden zodra er een baby op komst is. Denk daarbij ook na over mogelijke risico's - zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden - en bereid je hier financieel op voor. Zo voorkom je dat jij en je gezin op een later moment voor vervelende verrassingen komen te staan.


Levensverzekering

Heb je een levensverzekering en krijg je een kind? Dan hoef je meestal niets te veranderen aan je levensverzekering. Misschien wil je wel dat jouw kind de uitkering krijgt. Dat regel je door de begunstiging te wijzigen.

Wijzig het zelf

Overlijdensrisico-
verzekering (ORV)

Als ouder wil je je kind een goede start in het leven te geven. Maar nou wat als je dat ineens niet meer kan, bijvoorbeeld doordat je ziek wordt of overlijdt? Een ORV kan financiƫle onzekerheid hierover wegnemen.

Meer over de ORV

Testament opstellen

Je wilt waarschijnlijk niet bezig zijn met het moment dat je komt te overlijden. Maar wat als jou iets overkomt? In een testament leg je onder andere vast wat er met je kind(eren) gebeurt na je overlijden.

Meer over het testament