7 handige spaartips, sneller bij je doel

Spaar jij voor een speciaal doel? Voor een verbouwing, een bruiloft, of een andere grote verandering in je leven? Het is best moeilijk, elke keer weer wat opzij zetten, zeker nu. Een concreet doel kan helpen om je spaargedrag te veranderen. Met deze 7 tips supporten we jouw speciale spaardoel.

1. Spaar voor een concreet doel

Bedenk een concreet doel om voor te sparen. Want zo ben je veel meer gemotiveerd om door te sparen. En al helemaal als het iets is om naar uit te kijken, zoals een vakantie of een nieuwe keuken. Hoe dichter je bij je doelbedrag komt, hoe leuker het wordt! Dit zijn veelvoorkomende spaardoelen:

  • Een vakantie
  • Aankoop van je eerste huis
  • Grote uitgaven, zoals een auto of een verbouwing
  • Studiekosten van je kind(eren)
  • Extra aflossen op je hypotheek
  • Aanvullend pensioen

Ook sparen veel mensen om een buffer te hebben voor onverwachte grotere uitgaven. Dat is niet zo concreet als de spaardoelen hierboven, maar evengoed belangrijk. Hoeveel je als buffer nodig hebt, hangt af van jouw eigen situatie. Je kunt het berekenen met de Bufferberekenaar van het Nibud.

2. Bepaal hoeveel je spaart

Tja, hoeveel moet je vervolgens gaan sparen? Het wordt veel makkelijker als je weet waarvoor je spaart. Want je spaardoel bepaalt hoeveel geld je ongeveer nodig hebt. Verder bepalen je inkomsten en uitgaven hoeveel je elke maand kunt sparen en hoe snel je je spaardoel bereikt. Zorg dus dat je inzicht krijgt in wat je per maand uitgeeft.

Heb jij al overzicht over je uitgaven? Zo niet, kijk dan minstens drie maanden terug in internetbankieren. En reken uit hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan vaste lasten en andere uitgaven. Zo kun je bekijken hoeveel jij kunt sparen.

Je kunt nog verder gaan, door uit te zoeken op welke uitgaven je kunt besparen. Lees ook tips om goedkoper boodschappen te doen. Ook op kleine bedragen kun je flink besparen. Tel maar eens op wat je uitgeeft aan koffie, een broodje of andere kleine uitgaven buitenshuis.

3. Kies een startmoment voor sparen

Goede voornemens hebben de meeste kans op succes wanneer je op een speciaal moment start. Bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw jaar, op je verjaardag of bij een nieuw studiejaar. Het kan ook een nieuwe week zijn. Wetenschappers noemen dit het fresh start effect. Zet je startmoment in je agenda. Of helemaal goed: stel direct een bedrag in dat je automatisch gaat sparen vanaf je startdatum!

4. Eerst sparen, dan pas uitgeven

De meesten van ons krijgen aan het einde van de maand salaris. Boek het spaarbedrag meteen over nadat je je salaris hebt ontvangen, of een andere vorm van inkomen. Hiermee volg je de raad op van de wereldberoemde miljardair Warren Buffet: “Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” Vrij vertaald betekent het dat je eerst je spaargeld opzijzet. En van het bedrag dat overblijft, daarvan doe je je uitgaven. Dat werkt natuurlijk alleen als je goed hebt berekend hoeveel je kunt sparen. Want je moet wel genoeg overhouden voor uitgaven die écht nodig zijn. En om een beetje prettig te leven.

5. Maak sparen makkelijk

Ga automatisch sparen. Doe dat het liefst elke maand vlak nadat je je loon ontvangen hebt. Automatisch sparen is één van de tips van het NIBUD om ongemerkt te sparen. Maak via een automatische incasso elke maand een vast bedrag over naar je spaarrekening. Het is één keer wat werk, waar je heel lang plezier van hebt.

6. Maak sparen leuk

Als je sparen voor jezelf leuk maakt, dan houd je het beter vol. Dat kan op verschillende manieren, dus kies een manier die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld het geld dat je bespaart bij het boodschappen doen dankzij kortingen overmaken naar je spaarrekening. Of neem een gewoonte waar je vanaf wilt. Spreek met jezelf een boete af, wanneer je terugvalt in je (slechte) gewoonte. Die boete gaat natuurlijk naar je spaarrekening! Het kan ook helpen om met vrienden tegelijk een spaarplan te maken. Dat kan voor een gezamenlijk doel zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt er zelfs een wedstrijd van maken: wie spaart zoveel mogelijk geld.

7. Extra inkomsten? Verhoog je spaarbedrag

Krijg je extra inkomsten, waar je niet op hebt gerekend? Geeft dat geld niet uit, maar zet het weg op je spaarrekening. Bijvoorbeeld een salarisverhoging, je vakantiegeld, 13e maand of als je geld terugkrijgt van je energiemaatschappij. Ook als er uitgaven wegvallen, kun je die bedragen naar je spaarrekening overboeken.

Nu heb je genoeg tips om aan de slag te gaan. Heb je nog geen spaarrekening? Bij Nationale-Nederlanden kun je gratis, snel en eenvoudig een internetspaarrekening openen.

Start met sparen

Sparen met een variabele rente? Onze internetspaarrekening is gemakkelijk en snel aan te vragen.

Internetsparen aanvragen


Wil je meer weten?