5 redenen om nu te beginnen met doelsparen

Waar spaar jij voor? Een verbouwing, een nieuwe auto of de studie van je kind? Of heb je meerdere spaardoelen? Denk dan eens aan doelsparen. Hierbij verdeel je je spaargeld over meerdere spaarpotten op één rekening. Wij vroegen consumentenpsycholoog Patrick Wessels waarom doelsparen goed werkt. En geven je vijf redenen om er nu mee te beginnen.

“Veel mensen vinden sparen een grote uitdaging.” Consumentenpsycholoog Patrick Wessels valt meteen met de deur in huis. “Als je geld uitgeeft, krijg je er meestal direct iets voor terug. Als je spaart, stel je die beloning uit. Veel mensen kopen bijvoorbeeld liever vandaag een tv dan dat ze sparen voor hun pensioen. Dat laatste is vaak nog ver weg.”

Herkenbaar? Dan is doelsparen misschien iets voor jou. Bij doelsparen verdeel je je geld over verschillende spaarpotten. Je geld blijft wel op één rekening staan. Je bedenkt zelf voor welke spaardoelen je een spaarpot aanmaakt. Denk aan een vakantie, een auto of uitgaven na je pensioen. Voor elk spaardoel stel je een doelbedrag in. Vervolgens kun je geld overmaken naar je spaarpot(ten). Net zo lang tot je je doelbedrag hebt bereikt.

Waarom doelsparen jou gaat helpen om beter te sparen? We geven je vijf redenen.

1. Doelsparen zorgt voor overzicht

Heb je meerdere spaardoelen en maar één spaarrekening? Dan is het lastig om bij te houden wanneer je genoeg geld hebt gespaard om je droomauto te kopen. Of de studie van je kinderen te betalen.

Doelsparen zorgt voor overzicht. Met Internetsparen bij Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld, kun je voor ieder spaardoel een aparte spaarpot maken. Je geld blijft op één rekening. Per spaarpot geef je aan hoeveel geld je wil sparen. Dat is je doelbedrag. Iedere keer dat je geld overmaakt naar je spaarpot, zie je hoeveel je al hebt gespaard. En hoeveel geld je nog moet inleggen voor je spaardoel.

2. Je spaargedrag wordt een automatisme

Om je spaardoel te bereiken, maak je geld over naar je spaarpot. Volgens Patrick is het belangrijk dat dit een gewoonte wordt. Spreek daarom met jezelf af op welk moment in de maand je welk bedrag overmaakt. En zet dit in je agenda. Bijvoorbeeld: ik maak iedere vijftiende van de maand € 100,- over voor mijn droomauto.

Patrick: “Door een vast moment in de maand te kiezen, help je jezelf herinneren dat je moet sparen. Als je vervolgens geld overmaakt, zie je meteen een beloning: je komt dichter bij je doelbedrag in de buurt. Als je dit een paar keer doet, wordt het een gewoonte. Je brein weet: nadat ik geld heb overgemaakt, volgt een beloning.”

Patrick vergelijkt het met contant geld sparen. “Dan zie je de hoeveelheid geld ook elke maand groeien. Ook als je digitaal spaart, helpt de beloning je om van sparen een gewoonte te maken.”

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels

Vind je het onhandig om iedere maand handmatig geld over te maken voor je spaardoelen? Bij Nationale-Nederlanden kun je kiezen voor automatisch sparen. Je stelt dan in wanneer welk bedrag wordt geïncasseerd vanaf je betaalrekening.

Ook kun je een automatische overschrijving instellen bij de bank van je betaalrekening. In beide gevallen komt het geld op je algemene spaarrekening. Zo verklein je de kans dat je het geld uitgeeft in plaats van spaart.

Je moet je spaargeld vervolgens wel handmatig over je verschillende spaarpotten verdelen. Dat is meteen een goed moment om je voortgang te bekijken. Zo blijf je gemotiveerd.

Doelsparen bij Nationale-Nederlanden

Wil jij je spaargedrag verbeteren? Begin dan met doelsparen bij Nationale-Nederlanden.

Bekijk de mogelijkheden voor doelsparen

3. Je geeft je geld minder snel uit aan een ander doel

“Ons brein is bijzonder goed in hokjesdenken”, vertelt Patrick. “Neem vakantiegeld. Ons brein plaatst dit in de categorie ‘geld voor leuke dingen’. Door de coronamaatregelen konden velen van ons afgelopen zomer niet op vakantie. Maar weinig mensen gebruikten hun vakantiegeld om een deel van hun hypotheek af te lossen. Het is verleidelijker om het uit te geven aan andere leuke dingen. Bijvoorbeeld aan je huis of een nieuwe tuinset.”

Door een concreet spaardoel vast te stellen, koppelt je brein je spaargeld aan dit doel. Spaar je bijvoorbeeld voor de studie van je kinderen? Dan ziet je brein dit als ‘geld voor later’. Geld uit deze spaarpot halen voor een vakantie, voelt dan eerder als geld van je kinderen ‘stelen’.


4. Doelsparen werkt motiverend

Volgens Patrick geldt voor sparen: hoe concreter je spaardoel, hoe beter. Doelsparen helpt hierbij. Stel, je spaart voor een auto. Geef je spaarpot dan de naam van het type auto dat je wil hebben. Compleet met typenummer. Als spaarbedrag stel je de prijs van deze auto in. Dit motiveert meer dan wanneer je spaart voor ‘een auto’ van ‘een paar duizend euro’. Nu weet je precies waar je het voor doet.

Patrick adviseert een spaardoel te kiezen waarvoor je minimaal vijf keer geld opzij moet zetten. “Tien tot twintig keer geld opzijzetten, werkt zelfs nog beter. Waarom? Als je doel te klein is, is het verleidelijk om te denken: deze maand spaar ik even niet, ik leg de volgende maand wel meer geld in. Zo zie je geen vooruitgang en raak je minder gemotiveerd om te sparen.”


5. Samen sparen wordt makkelijker

Deel je een spaarrekening met je partner? Maak dan spaarpotten voor jullie gezamenlijke spaardoelen. Patrick: “Stel dat jullie hebben afgesproken om allebei iedere maand een vast bedrag opzij te zetten voor jullie spaardoel. Dan is het lastig om in je eentje te besluiten dit niet te doen. Zeker als het meteen online zichtbaar is voor de ander. Die sociale druk maakt het sparen makkelijker.”

Wil je beginnen met doelsparen? Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Je verdeelt je geld over verschillende spaarpotten op één rekening. Met Internetsparen bij Nationale-Nederlanden stel je je spaardoelen in via de NN App of via mijn.nn. Zo houd je overzicht over je spaardoelen en zie je in één oogopslag hoe ver je bent met sparen.


Wil je meer weten?