Niet alleen een nieuwe liefde maar ook een stel nieuwe kinderen erbij? Dan heb je een samengesteld gezin. Financieel verandert er veel als je een samengesteld gezin vormt. Het is slim om hier samen afspraken over te maken voor nu en in de toekomst. Wil je een vliegende start maken als nieuw gezin? Ontdek wat je allemaal kan regelen en afspreken met je nieuwe partner.
Een samengesteld gezin bestaat uit twee partners die kinderen hebben uit een vorige relatie. Dit wordt ook wel een stiefgezin of patchworkgezin genoemd. Het kan zijn dat beide partners een of meerdere kinderen hebben en twee gezinnen een nieuw gezin vormen. Het kan ook dat een van beide partners kinderen heeft. Daarnaast kunnen de partners binnen de nieuwe relatie samen een of meerdere kinderen krijgen. Hoe dan ook, er ontstaat een nieuwe situatie met stiefouders, eigen kinderen, stiefkinderen of bonuskinderen.
Praten over geld doen we liever niet. Zeker niet als je net aan het genieten bent van je nieuwe partner en samengestelde gezin. Toch is het verstandig om minimaal over deze drie vragen na te denken en te bespreken hoe jullie hier beide instaan.
Zijn jullie zuinig ingesteld of smijten jullie het geld over de balk? Praten over financiële gewoontes helpt om elkaars bestedingspatroon te begrijpen. Bespreek ook welke financiële gevolgen de scheiding met de ex-partner heeft gehad. Was er ruzie over de verdeling van geld? Heeft iemand schulden opgebouwd om de oude woning over te kopen? Of is een stuk van een schenking verloren gegaan door de scheiding? Deel het met elkaar, dan kun je er rekening mee houden. Zo heeft dit geen negatieve invloed op je nieuwe gezin.
Boodschappen doen, de energierekening betalen, schoolspullen voor de kinderen kopen. Jullie gaan samen kosten maken voor jullie samengestelde gezin. En die moeten op een of andere manier verdeeld worden. Twee voorbeelden van hoe je dit kunt regelen:
Hoeveel sparen jullie voor de toekomst van de kinderen? En krijgen alle kinderen evenveel zakgeld? Je kunt streven naar een gelijke verdeling. Maar bij een samengesteld gezin heb je ook te maken met de ex-partners en eventuele opa’s en oma’s die extra geld geven. Daardoor kan een ongelijke verdeling ontstaan. Benoem deze verschillen aan de kinderen. Zodat zij begrijpen waarom er verschillen zijn. Maak vervolgens afspraken over het zakgeld en spaargeld dat jullie geven.
Of het nu voor jullie droomreis is of voor een financiële buffer. Sparen op een gezamenlijke spaarrekening kent een aantal voordelen.
Ontdek de voordelen
Jullie zijn eruit, jullie gaan samenwonen. Dat roept veel vragen op voor het nieuwe gezin. Waar gaan jullie wonen? Gaan de kinderen (vooral) bij de vader of moeder wonen? Hoe krijgen de kinderen een eigen plek in huis? En hoe regelen jullie de opvoeding? Daarnaast brengt samenwonen veel financieel geregel met zich mee. Denk aan verzekeringen afsluiten en het verdelen van kosten. Met onze handige Checklist Samenwonen weet je precies wat je moet regelen. Laat het afvinken maar beginnen. Download de Checklist Samenwonen.
Nog een belangrijke om over na te denken en te regelen: een samenlevingsvorm. Hiermee regel je belangrijke zaken zoals jullie gezamenlijke toekomst en de financiën. Als jullie trouwen, zijn veel zaken automatisch geregeld. Andere opties zijn een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of jullie gaan samenwonen zonder contract. Benieuwd wat bij jullie past? We zetten de financiële en juridische gevolgen van de verschillende samenlevingsvormen op een rij. Bekijk de verschillende samenlevingsvormen.
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden jullie automatisch fiscale partners van elkaar. Maar ook als jullie samen een notarieel samenlevingscontract afsluiten of samen een huis kopen en op hetzelfde woonadres staan ingeschreven. Daarnaast worden jullie fiscale partners als op jullie gezamenlijke adres een minderjarig kind van een van jullie staat ingeschreven. Lees op de website van de Belastingdienst meer over fiscaal partnerschap.
Fiscaal partnerschap en de samenlevingsvorm kunnen invloed hebben op de hoogte van je inkomen, fiscale drempelbedragen en heffingskortingen. En daarmee dus de belasting die je moet betalen. Je mag namelijk samen met je fiscale partner aangifte doen en bepaalde inkomsten en aftrekposten op de meest gunstige manier verdelen.
Kindgebonden budget is een bijdrage van de overheid voor ouders van kinderen tot 18 jaar. Het is een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag. Of en hoeveel kindgebonden budget je krijgt, hangt af van je inkomen en vermogen. Met een nieuwe partner kan je gezamenlijke inkomen en vermogen veranderen. Maak een proefberekening om te kijken of je nog kindgebonden budget krijgt.
Degene die de kinderbijslag ontvangt, krijgt ook het kindgebonden budget. Er kan maar één persoon uit een gezin kindgebonden budget krijgen. Ontvangen jij en je partner allebei kinderbijslag? Dan bepaalt de Belastingdienst wie het kindgebonden budget krijgt. Lees op de website van de Belastingdienst meer over een samengesteld gezin en kindgebonden budget.
Als je gaat scheiden, spreek je een financiële regeling af voor de verzorging en opvoeding van je kinderen. Dit heet kinderalimentatie. Je betaalt dit aan of ontvangt dit van je ex-partner. De rechter bepaalt de hoogte van de kinderalimentatie. Hierbij kijkt de rechter naar de behoefte van de kinderen en de draagkracht van beide ouders. Het alimentatiebedrag kan veranderen als jullie een samengesteld gezin worden.
Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner officieel stiefvader of stiefmoeder. Vanaf dit moment heeft de stiefouder verplichtingen op financieel gebied aan de stiefkinderen. Het inkomen van deze stiefouder telt mee. Hierdoor stijgt het gezamenlijke inkomen en daarmee de draagkracht. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de kinderalimentatie.
Zodra iedereen gewend is aan de nieuwe situatie, gaan jullie misschien wel over de toekomst nadenken. Willen jullie samen vermogen opbouwen voor later? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Bij Beheerd Beleggen beleggen onze beleggingsexperts jullie geld op een manier die bij jullie past. Beheerd Beleggen kan al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.
Lees meer over Beheerd Beleggen
Bij beleggen kun je een aantrekkelijk rendement halen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.