Ben je benieuwd welke kansen en mogelijkheden het zijn van eigenrisicodrager voor de WGA biedt? Lees dan snel verder. In dit artikel gaan we in op de meestgestelde vragen rond het eigenrisicodragerschap. We leggen je uit wat het WGA eigenrisicodragerschap inhoudt en geven inzicht in welke afwegingen hiervoor belangrijk zijn.
In Nederland hebben werkgevers de keuze om de financiering en begeleiding van langdurig arbeidsongeschikte (ex)werknemers zelf te betalen. Op voorwaarde dat deze (ex-)werknemers binnen de WIA een WGA-uitkering ontvangen. Als werkgever ben je maximaal tien jaar verantwoordelijk voor het betalen van de WGA-uitkeringen. Het gaat dan om WGA-uitkeringen die binnen je organisatie zijn ontstaan, afhankelijk van de omvang in loonsom.
In de basis zijn alle werkgevers hiervoor publiek verzekerd. De werkgever betaalt hiervoor een premie aan de Belastingdienst. De re-integratieverplichting ligt in dat geval bij UWV.
Werkgevers hebben ook de mogelijkheid om te kiezen voor het eigenrisicodragerschap. Als je hiervoor kiest, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de WGA-uitkeringen en de re-integratieverplichtingen die vanaf dat moment ontstaan (vanaf de eerste ziektedag). De meeste werkgevers kiezen ervoor om het financiële risico van WGA-uitkeringen te verzekeren bij een verzekeraar. Nationale-Nederlanden heeft deze verzekering in de module WGA Eigenrisicodragen; onderdeel van het Verzuimpakket Werkgever.
Er zijn verschillende onderdelen die meetellen bij de keuze of het WGA eigenrisicodragerschap past bij jouw organisatie:
Het is voor werkgevers op drie momenten mogelijk om voor de WGA eigenrisicodrager te worden:
Als je als startende werkgever voor het eerst werknemers in dienst neemt, kun je per startdatum eigenrisicodrager worden. Ook kun je per 1 juli en 1 januari van elk jaar eigenrisicodrager voor de WGA worden. Uiterlijk dertien weken van te voren geef je dit aan de Belastingdienst door, dus vóór 1 april en vóór 1 oktober. Dat kan via dit formulier. Let op dat je dit formulier per loonheffingennummer moet opsturen als er meer loonheffingennummers zijn.
Om eigenrisicodrager te worden heb je een garantieverklaring nodig. Deze garandeert dat de WGA-uitkeringen in geval van betalingsonmacht betaald worden aan UWV. In de meeste gevallen geeft een verzekeraar of andere garantsteller deze verklaring af na het aangaan van de overeenkomst.
Het aanvraagformulier en de garantieverklaring moet je op tijd bij de Belastingdienst aanleveren. Ben je niet op tijd? Dan wijst de Belastingdienst de aanvraag af en blijf je als werkgever publiek verzekerd bij UWV. Je kan dan bij het volgende moment opnieuw een aanvraag indienen.
Ben je in het verleden voor de WGA eigenrisicodrager geweest? Dan moet je eerst minimaal drie jaar publiek verzekerd zijn voordat je opnieuw eigenrisicodrager mag worden.
Wil je WGA eigenrisicodrager worden? Dan veranderen er een aantal dingen.
Wat verandert er wel?
Wat verandert er niet?
Bij Nationale-Nederlanden werken we samen met werkgevers en adviseurs aan een vitaal en veerkrachtig Nederland. Zo delen we graag inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Bekijk hier onze tips voor als je werknemer ziek is, of lees hoe HR-manager Siebe omgaat met ziekteverzuim . Ook informeren we je graag over onze oplossingen voor verzuim en arbeidsongeschiktheid. Meer lezen? Kijk dan hier.