Veilig verduurzamen met de Klimaatroute Quickscan

Het klimaat verandert. Verandert jouw onderneming voldoende mee? En voldoet jouw kantoorpand minimaal aan de energielabel C-eisen? Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht voor ieder kantoor groter dan 100 m2. Met onze partner Klimaatroute helpen we je met wat echt belangrijk is voor je onderneming.

Energielabel C in 2023 verplicht

In 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal over energielabel C beschikken. Energielabel C houdt in dat een kantoor per jaar maximaal 225 kWh per m2 aan fossiele brandstoffen mag gebruiken. Veel kantoorpanden voldoen hier momenteel niet aan. Dit zijn vaak gebouwen die voor 2000 gebouwd zijn. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag je het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Boetes bij verkoop kunnen zelf oplopen tot €20.000,-.

Heb je interesse in de Klimaatroute Quickscan? Neem contact op met je adviseur.

De Klimaatroute Quickscan

Als je kantoorpand nog niet voldoet aan energielabel C, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met het verduurzamen van je onderneming aan de slag gaat.

Maar waar begin je? Klimaatroute kan hierbij helpen. Al meer dan tien jaar begeleiden zij ondernemers naar een energiezuinigere en duurzamere werkomgeving. Zij bekijken de kantoorpanden, adviseren over de besparingsmogelijkheden in de vorm van een Quickscan en begeleiden ondernemers in de transitie naar een duurzamer kantoor. Dus ook met hulp bij het aanvragen van subsidies.

layd2c75248ba224c5c9b2cdb528db2301f

Preventietips voor het veilig verduurzamen van je onderneming

Scope 10 keuring voor je elektra

Laat na het aanpassen en verduurzamen van de elektra in het pand een Scope 10 keuring uitvoeren. Deze keuring geeft een goed beeld van de installaties en is nodig verzekerbaarheid.

Scope 12 keuring bij 50 of meer zonnepanelen

Bij een scope 12 keuring wordt niet alleen de methode van installatie gecontroleerd, maar ook de dakconstructie van het pand. Zo verklein je het risico bij zowel brand als instortingsgevaar bij wateroverlast.

Cyclische belichting regelmatig controleren

Controleer regelmatig of er geen lampen defect zijn bij cyclische belichting. Zodat er geen open onderdelen onder spanning staan.

Onderhoudsplicht bij verwarming

Laat ook regelmatig onderhoud plaatsvinden bij nieuwe verwarmingsmogelijkheden als geothermie (van het gas af) en warmtewisselaars.

Kies brandveilig materiaal type A1

We adviseren altijd type A1 brandveilig isolatiemateriaal te gebruiken en laat het monteren volgens de verwerkingsprocedure. Dit is noodzakelijk om aan de brandclassificatie te voldoen.

Lees ook: preventietips om schade te voorkomen.