Duurzaamheid en klimaat staan hoog op de agenda. We zetten concrete stappen om voor beleggingen tussen nu en 2050 tot ‘net zero’ (netto nul) te komen. Nathalie van Toren en Louise Nuijen, managers van het Responsible Investment team bij NN Group, leggen uit hoe we deze klimaatambitie gaan realiseren.
De opwarming van de aarde vraagt om dringende maatregelen. Ook bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om klimaatverandering. En dat betekent: actief bijdragen aan het terugdringen van de broeikasgassen.
We gaan in dialoog over de voetafdruk van een bedrijf waarin we deelnemen.
NN Group neemt die verantwoordelijkheid buitengewoon serieus. “Tussen nu en uiterlijk 2050 streven we naar een netto nul uitstoot van onze beleggingen”, vertelt Nathalie van Toren. “Netto nul komt erop neer dat er per saldo geen broeikasgassen aan de atmosfeer worden toegevoegd. Als er toch sprake is van emissies, dan moet er verwijdering plaatsvinden om net zero te bereiken. Dit kan zowel via natuurlijke routes zoals het planten van bomen als via technologische oplossingen.”
“Nationale-Nederlanden richt zich voor de beleggingen onder meer op het reduceren van de gefinancierde emissies van bedrijven”, benadrukt Louise Nuijen “Deze bedrijven moeten hun uitstoot verlagen. We verwachten dat ze daarvoor een duidelijk plan maken met tussentijdse doelstellingen”
“Als er nog geen goed klimaatplan is, dan gaan we in gesprek met de bedrijven die deel uitmaken van de portefeuille. We streven naar zoveel mogelijk impact op de reële economie, door bedrijven te stimuleren in de transitie”, vervolgt Louise. "We voeren deze dialoog niet alleen zelf. Dat doen ook de verschillende vermogensbeheerders die de beleggingen uitvoeren. We houden de voortgang op deze dialogen nauwgezet bij."
Behalve op klimaat gaat Nationale-Nederlanden ook op andere terreinen de dialoog aan. Bijvoorbeeld op het gebied van sociaal beleid, zoals arbeidsrechten en mensenrechten. Zo’n gesprek kan voortkomen uit de beleggingsanalyse. “Onze vermogensbeheerders maken niet alleen een traditionele financiële analyse. Ze nemen ook de ESG-prestaties mee in beleggingsbeslissingen”, zegt Louise. Met ESG wordt bedoeld Environmental, Social en Governance factoren, oftewel: milieu, sociaal en goed bestuur.
De klimaatambitie van Nationale-Nederlanden beperkt zich niet tot het monitoren en aanjagen van bedrijven die deel uitmaken van de portefeuille. “We investeren steeds meer in klimaatoplossingen, zoals zonne- en windenergieprojecten”, vertelt Louise. “En ook in andere nieuwe technologieën die de energietransitie ondersteunen. Op deze manier dragen we naast het terugdringen van de CO2-voetafdruk vanuit Nationale-Nederlanden ook actief bij aan het realiseren van de wereldwijde klimaatdoelen.”
Er moeten qua reductie van broeikasgassen nog heel wat stappen gezet worden. En de oplossingen zijn niet altijd meteen zichtbaar, benadrukt Nathalie. Ze geeft als voorbeeld de cementindustrie. “Dat is een CO2-intensieve industrie. Cement is echter van belang voor bijvoorbeeld duurzame gebouwen. Als deze sector meer inzet op innovatie om circulaire en koolstofarme cementoplossingen te ontwikkelen en daarmee voorlopen in de transitie, dan financieren we deze bedrijven graag.”
Als bedrijven niet willen veranderen, stappen we als investeerder uit.
Maar brengt het geen extra kosten met zich mee als een ‘ouderwets’ bedrijf een nieuwe weg inslaat? “In eerste instantie vergt het mogelijk extra investeringen. Maar bedrijven die innovatief zijn kunnen op langere termijn een duurzaam concurrentievoordeel behalen”, aldus Nathalie.
De koers naar netto nul klinkt behoorlijk ambitieus. Maar wat doe je met bedrijven die niet mee willen in de verandering? Daar zijn Louise en Nathalie heel duidelijk over. “Zoals gezegd gaan we bij voorkeur in gesprek, dan blijf je betrokken. Want we hebben geen invloed op het beleid als we ons belang in dat bedrijf verkopen. Maar als een bedrijf onvoldoende voortgang maakt in het verduurzamen van hun bedrijfsmodel, dan stappen wij als investeerder uit dat bedrijf.”
Ben je werkgever of adviseur? En benieuwd hoe verantwoord de beleggingen in onze pensioenregelingen zijn? In onze Human Capital Planner (HCP) vind je naast allerlei relevante pensioen- en HR-inzichten, ook de CO2-voetafdruk van onze wereldwijde, duurzame aandelen. Deze aandelen vormen een groot deel van de pensioenbeleggingen van deelnemers.
Meer over de Human Capital Planner (HCP)Klimaatverandering is niet iets dat je alleen kunt aanpakken. “Overheid, bedrijven en kapitaalverschaffers moeten allemaal samenwerken om de opwarming van de aarde te beperken”, vertelt Nathalie. “Overheden kunnen bedrijven stimuleren en ondersteunen om te verduurzamen. En door samen te werken met andere beleggers, bijvoorbeeld via de Institutionele Investors Group on Climate Change (IIGCC), kunnen we onze invloed effectiever aanwenden om bedrijven aan te sporen ambitieuze maatregelen te nemen.”
De klimaatambitie geldt vanzelfsprekend ook binnen Nationale-Nederlanden zelf. Ook de eigen organisatie zet zich in voor het reduceren van de CO2-uitstoot. “Daar streven we al in 2040 naar netto nul”, zegt Nathalie. “Hoe we dat doen? Dan kun je denken aan energie-efficiënter maken van onze kantoren. Maar ook aan de leaseauto’s. Het wagenpark in Nederland wordt nu al omgezet naar volledig elektrisch. We stimuleren werknemers bij zakelijke reizen ook over korte afstanden de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.”
2050 is nog een eind weg. Maakt die verre horizon het niet verleidelijk de goede voornemens op de lange baan te schuiven? Dat is niet aan de orde, zeggen Nathalie en Louise stellig. Want langs de route naar 2050 staan stevige mijlpalen.
Het Climate Action Plan van NN Group licht deze mijlpalen en de strategieën voor het behalen ervan uitgebreid toe. “We willen al in 2025 voor onze beleggingen in bedrijven (beursgenoteerde aandelen en zakelijke vastrentende waarden) uitkomen op een reductie van de uitstoot van 25% ten opzichte van de CO2-voetprint in 2021”, zegt Louise. “En tegen 2030 moet die reductie 45% zijn.”
Ook voor de eigen organisatie zijn er tussentijdse ijkpunten bepaald, zo vult Nathalie aan. “In 2025 gaan we voor een reductie van 35% ten opzichte van 2019. En in 2030 moet dat zelfs 70% zijn.”
De beleggingsdoelstellingen zijn geformuleerd voor de portefeuille die NN Group belegt om te kunnen voldoen aan de verzekeringsverplichtingen. Voor de pensioenverplichtingen heeft NN Group een ambitie die in lijn is met de 2050 netto nul doelstelling.
Dat NN Investment Partners in 2021 is overgenomen door Goldman Sachs heeft op de klimaatdoelstellingen geen effect. “We maken duidelijke afspraken met al onze vermogensbeheerders hoe we onze doelstellingen willen behalen. Zo werken we er dagelijks aan om samen de klimaatstrategieën verder te ontwikkelen”, zegt Louise.
De klimaatambitie van Nationale-Nederlanden laat zien dat je als (pensioen)verzekeraar een positieve rol kunt spelen in de overgang naar een duurzame economie. Nationale-Nederlanden belegt pensioenpremies op een verantwoorde wijze. Met oog voor mens, milieu en maatschappij. Bekijk hier de video met Chief Investment Officer bij NN Group, Jelle van der Giessen. Hij ziet klimaatverandering als een grote en zichtbare bedreiging, en benadrukt daarom het belang om via de beleggingen actief invloed uit te oefenen op bedrijven om de CO2 uitstoot te verlagen.
Meer over duurzaam beleggen