Leer van de vijf gelukkigste landen hoe je werkgeluk een boost geeft

Nederland is één van de gelukkigste landen ter wereld. Niet voor niets staan we in de top vijf van het World Happiness Report. Maar wat betekent dit voor het geluk op de werkvloer? En wat kun jij als werkgever leren van die gelukkige landen? Lees hier 5 tips die het werkgeluk van je werknemers een boost geven.

In maart 2022 brachten de Verenigde Naties (VN) het tiende jaarlijkse World Happiness Report uit. In dit onderzoek is over een periode van drie jaar gekeken hoe gelukkig burgers zich voelen. Finland voert in 2022 de lijst aan, gevolgd door Denemarken en IJsland. Op plek vier staat Zwitserland. Nederland volgt op de vijfde plaats. Nederlanders geven hun geluk gemiddeld een 7,42. De Finnen beoordelen hun geluk met een 7,82.

Nederland doet het dus al erg goed. Maar het kan altijd beter.

Rol van werkgeluk

Eén van de factoren die kan bijdragen aan een gelukkiger leven, is werkgeluk. Werkgeluk en levensgeluk zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. Wie gelukkiger in het leven staat, is gelukkiger op het werk. En wie meer werkgeluk ervaart, staat gelukkiger in het leven.

En dat biedt weer voordelen voor werkgevers. “Gelukkige mensen blijven gezonder en langer leven”, volgens ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven. “Ze staan open voor de ideeën van anderen, zijn energieker en maken beter contact. Dat zorgt voor een hogere productiviteit.”
Meer werkgeluk binnen je organisatie is dus een win-winsituatie. Het is goed voor jou als werkgever, goed voor je werknemers én goed voor je klanten. Daarom is het slim om te kijken wat de gelukkigste landen ter wereld zo gelukkig maakt. Wat kan jij leren van deze landen om het werkgeluk van je werknemers te vergroten? Vijf tips:

1. Een kortere werkweek

In IJsland (#3) is tussen 2015 en 2019 geëxperimenteerd met kortere werkweken. Werknemers werkten bijvoorbeeld 36 in plaats van 40 uur per week terwijl hun salaris gelijk bleef. Het resultaat? Werknemers gaven aan minder gestrest te zijn en zagen dat hun werk-privébalans was verbeterd. Ze hadden meer tijd voor huishoudelijke taken, familie en hobby’s. Veel IJslanders bleven dan ook na het experiment minder werken voor hetzelfde geld.

Ook in het Verenigd Koninkrijk (#17) worden proeven gedaan met de vierdaagse werkweek. Onderzoekers van de universiteiten Cambridge en Oxford en het Boston College onderzoeken onder andere welke invloed de extra vrije dag heeft op stress- en burnoutcijfers, werk- en levensgeluk en de gezondheid van werknemers.

2. Meer autonomie

Autonomie is een belangrijke pijler als het gaat om werkgeluk. Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit van Gent en Nationale-Nederlanden . In de landen die hoog in de ranglijst van de VN staan, hebben werknemers dan ook relatief veel autonomie over hoe, waar en wanneer ze hun werk doen. In Finland (#1) mogen werknemers bijvoorbeeld de timing én de locatie van hun werk zelf bepalen voor de helft van hun werkweek.

Blijf ook na corona flexibel en geef je werknemers meer autonomie in hun werk.

De coronapandemie heeft bij veel bedrijven al gezorgd voor meer flexibiliteit. Denk aan thuiswerken en flexibele roosters. Toch keren sommige bedrijven terug naar hun oude patronen. Wil jij meer werkgeluk binnen jouw organisatie? Blijf dan ook na corona flexibel en geef je werknemers meer autonomie in hun werk.

3. Financiële zekerheid

Een hoger salaris kan zorgen voor meer werkgeluk. Dat zorgt namelijk voor financiële zekerheid – een belangrijke factor voor een gelukkig leven. De lonen in de gelukkigste landen ter wereld liggen dan ook relatief hoog. In Genève, Zwitserland (#4 in het World Happiness Report) wordt zelfs het hoogste minimumloon ter wereld betaald: zo’n € 24,- per uur.

Let wel: het is ook weer niet zo dat hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je bent. Uit onderzoek van de Princeton University blijkt dat het welzijn van mensen toeneemt tot een jaarsalaris van ongeveer € 63.500,-. Boven dat bedrag leidt geld niet meer tot extra geluksbeleving. Reden: geluk zit vooral in zaken als tijd doorbrengen met familie en vrienden en het kunnen genieten van vrije tijd.

Een hoog salaris is niet de enige manier om financiële zekerheid te bieden.

Een goed salaris, dat eventueel (tijdelijk) meebeweegt met de inflatie, kan helpen om het werkgeluk van je werknemers te ondersteunen. Bijvoorbeeld omdat er dan geen financiële zorgen zijn. Maar een hoog salaris is niet de enige manier om financiële zekerheid te bieden. Ook sociale (bedrijfs)regelingen verhogen het werkgeluk, zoals een goed pensioenbeleid of aanvullende verzuim- of arbeidsongeschiktheidsregelingen.

Denk bij dit laatste aan oplossingen zoals een WGA Hiaat- en/of WIA Excedent -verzekering. Daarmee krijgen je werknemers een aanvullende uitkering als zij arbeidsongeschikt raken of langdurig uitvallen. Je toont hiermee als werkgever niet alleen goed werkgeverschap, ook bied je je werknemers dan inkomensbescherming bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

4. Een gezonde leefstijl

In de Scandinavische landen (#1, 2, 3, 7 & 8) is het buitenleven belangrijk. De natuur heeft een kalmerende werking en zorgt ervoor dat werknemers meer in beweging zijn. Daarnaast is de Scandinavische keuken vrijwel altijd gezond, met veel groenten en vis. Dat zorgt voor vitale werknemers. En die zijn productiever, minder vaak ziek en meer betrokken bij je organisatie.

Stimuleer daarom een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door een gezonde lunch en fruitmand te verzorgen. Loop regelmatig met elkaar een rondje buiten de deur. Of biedt een leasefiets aan, in plaats van een leaseauto.

5. Meer betrokkenheid

Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt verder dat in België (#19) de leidinggevende één van de belangrijkste factoren is voor het werkgeluk van werknemers. Werknemers die aangeven dat hun leidinggevende zeer begaan is met hun welzijn scoren 1,25 punten hoger op werkgeluk dan het Belgische gemiddelde.

Test je werkgeluk

Hoe staat het met jouw werkgeluk? Doe de test en ontdek binnen vijf minuten hoe gelukkig je bent in je werk. Je werkgeluk vergroten? Bij de uitslag ontvang je tips voor (nog) meer werkgeluk.

Doe de werkgeluktest

Een goed gesprek maakt al een groot verschil.

Ook Frank Brinkmans, expert duurzame inzetbaarheid van Nationale-Nederlanden en werkgelukdeskundige, ziet de tevredenheid met de leidinggevende als geluksbevorderend. “Er zijn verschillende typen leiderschap en het ene type draagt meer bij aan geluk dan de ander. Zo is van coachend leiderschap bekend dat dit een sterk effect heeft op de mate van werkgeluk. Met een coachende aanpak ondersteun je je werknemers en zet je hen in hun kracht. Hierdoor voelen zij zich meer competent en gehoord.”

“Ook de signalerende rol van de leidinggevende is cruciaal”, vervolgt Brinkmans. “Zorg voor oprechte interesse in wat de werknemer bezighoudt, ook privé. Zo herken je eerder wanneer een werknemer uit balans is en kan je – waar gewenst – ondersteuning bieden. Als leidinggevende betrokkenheid tonen bij je werknemers is dan een ‘beschermende factor’ voor geluk. ”En veel moeite hoeft dit niet te kosten, aldus Brinkmans.

layf525a468dd744fe0a67da068cfb85cdc

Hoe meet je geluk?

Voor het World Happiness Report wordt elk jaar in 150 landen aan zo’n 1.000 inwoners gevraagd hun leven een cijfer te geven op een schaal van 1 tot 10. De gemiddelde cijfers van de afgelopen drie jaar worden vervolgens gecombineerd met de som van de positieve en negatieve emoties en gevoelens die de respondenten de dag voor het invullen van de enquête hebben ervaren. Samen vormen deze factoren het ‘gelukscijfer’ in het rapport.

Vervolgens proberen de onderzoekers dit cijfer te verklaren aan de hand van zes factoren:

1. Het Bruto Binnenlands Product
2. De mate van sociale ondersteuning
3. De verwachting van het aantal gezonde levensjaren
4. De vrijheid om je eigen levenskeuzes te maken
5. De vrijgevigheid in de samenleving
6. De perceptie van corruptie

En wat is werkgeluk?

Uit het World Happiness Report van 2021 blijkt dat werkgeluk van veel meer afhangt dan alleen de hoogte van het salaris – hoewel dat ook een belangrijke rol speelt. Veel mensen halen hun werkgeluk uit de sociale connecties op hun werk. Het stukje identiteit dat ze aan hun werk ontlenen. En uit het feit dat ze door werk een duidelijke routine hebben. Ook het hebben van doelen, het voelen van waardering, het ervaren van autonomie én fijne collega’s om je heen, dragen bij aan meer werkgeluk. En dus aan een gelukkiger leven!

Tips en oplossingen

Bij Nationale-Nederlanden delen we graag inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Zorgen voor meer werkgeluk is daarin belangrijk. Maar het is niet de enige factor die meespeelt. Op zoek naar meer inzichten? Lees wat je als werkgever kunt leren van deze 6 vitale bedrijven. En ontdek alles wat je wil weten over empathisch leiderschap.