In de podcastserie Ondernemerslust blikken we met zes ondernemers terug op de weg die ze tot dusver aflegden. Wat ging er goed, wat kon beter en hoe gaan ze om met uitdagingen? Deze keer: Douwe Snoek, eigenaar van Snoek Puur Groen.
Snoek Puur Groen is veel meer dan alleen een succesvol hoveniersbedrijf. Eigenaar Douwe heeft een missie: mensen laten zien dat buitenruimtes de wereld een stukje beter maken. “Een duurzame stad is ingericht op de wensen van de gebruikers. Het doel van zo’n stad moet zijn dat mensen zoveel mogelijk bewegen. Met onze buitenruimtes willen we mensen laten ervaren wat groen en ruimte met je doen.”
In 1979 start Douwe’s vader Snoek Puur Groen. Als klein jongetje staat vast dat Douwe het stokje ooit van hem zal overnemen. Sinds vijftien jaar is hij volledig eigenaar. Onder zijn vleugels groeide het bedrijf explosief. Vandaag de dag werken er 120 mensen voor Snoek Puur Groen en doen ze projecten door heel Nederland en België. “Onze mensen hebben allemaal dezelfde missie: de natuur leidend laten zijn en biodiversiteit terugbrengen. Als een opdrachtgever ons vraagt een voortuin volledig te bestraten of niet-duurzame materialen te gebruiken, zeggen we altijd nee.”
Door de jaren heen maken het bedrijf en Douwe zelf grote stappen. Bij Douwe vindt die ontwikkeling vooral op persoonlijk vlak plaats. Het wordt hem duidelijk dat zijn manier van leidinggeven en naar mensen kijken niet werkt. Hij volgt een programma om een nieuwe leiderschapsstijl te ontwikkelen. Wat voor impact dat heeft op zijn relatie met de medewerkers en het verzuimpercentage, hoor je in de podcast. In dit artikel bespreekt Douwe de vijf belangrijkste momenten die grote invloed hebben gehad op zijn carrière, zijn bedrijf en de toekomst.
“Elke keer dat we erin slagen om onze visie en missie over te brengen aan een opdrachtgever beschouw ik als een succes. Een mooi voorbeeld is de Hogeschool van Leeuwarden, die ons in 2018 benaderde om een nieuwe tuin aan te leggen. Ze hadden een schets gemaakt van hoe het er ongeveer uit moest zien. ‘En daar moet dan de rokerstuin komen,’ zei de man tegenover me aan tafel. Ik sprak meteen mijn twijfels uit en zei dat ik ze graag op andere gedachten wilde brengen. We namen ze mee naar Rotterdam, waar een collega-ontwerper een inspirerende buitenruimte had ontwikkeld. Dat bezoek veranderde alles. De Hogeschool zag in dat ze hun ruimte anders in moesten richten om een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de studenten en medewerkers. Verschillende gesprekken later lag er een ontwerp voor een inspiratietuin. Het rokersgebied verdween van de tekening. Nu is het een buitenruimte waar mensen graag samenkomen, bewegen en ontspannen. Dat is hoe een toekomstbestendige buitenruimte eruit moet zien. Ik zit in het landelijk bestuur van onze branchevereniging en ben politiek actief om dat nog beter over de bühne te krijgen.”
“In juli 2021 overstroomde een deel van Limburg, net toen wij bezig waren met de aanleg van een groot recreatiepark in Gulpen. Alles liep onder water en we gingen voor zes ton het schip in. We twijfelden of we het project nog goed konden afronden, maar gingen er uiteindelijk vol voor. We besloten twee dingen: om geen concessies te doen aan het eindresultaat én om zoveel mogelijk van de tegenvaller te leren. Ik zag om me heen dat mensen moeite hadden om samen oplossingen te vinden, en realiseerde me dat wij vooral wel moesten blijven samenwerken. We hebben met alle collega's de schouders eronder gezet om het project alsnog succesvol af te ronden. Dat heeft heel veel gedaan voor het saamhorigheidsgevoel. Die hele periode heeft me slapeloze nachten opgeleverd, maar me ook een beter mens gemaakt.”
“Dat is er een waar veel ondernemers mee te maken hebben: goed personeel vinden. Als we onze doelen willen waarmaken, hebben we veel goede mensen nodig. Die zoeken we proactief in de markt door projecten te doen op scholen, maar ook door veel te investeren in goed werkgeverschap. We kijken naar de behoeften van onze mensen, en bieden ze volop mogelijkheden om te blijven leren en zichzelf te ontwikkelen. En niet alleen mensen in leidinggevende functies; onze monteurs krijgen deze mogelijkheden ook. Ook geven we personeel een abonnement op de sportschool. Ze doen zwaar werk en door naar de sportschool te gaan, blijven ze fysiek fit en gezond. Door dit soort dingen zijn we een aantrekkelijke werkgever waar mensen graag werken.”
“Dat was zonder twijfel het advies om een leiderschapstraining te volgen. Dat kreeg ik van een trainer die een tijdje bij ons bedrijf had rondgelopen. Hij sprak me aan op mijn manier van leidinggeven en schetste een beeld dat ik wel herkende, maar niet per se heel leuk vond. Hij kon goed aangeven waar ik mee worstelde en vertelde dat een training mij ‘een ander mens’ zou maken. Een week lang was ik in Frankrijk afgezonderd van de buitenwereld en leerde ik echt naar mijn gevoel te gaan. ‘Waarom irriteert dit me, waarom word ik nu boos, wat raakt me nu zo?’ Om mezelf te ontleden en mijn negatieve gevoelens om te buigen naar iets positiefs, was ongelooflijk interessant en leerzaam. Ik ben door die training niet alleen een andere leidinggevende, maar inderdaad een volledig ander mens geworden. Mijn vrouw noemt me vaak gekscherend ‘Douwe 2.0’.”
“Dat we zoveel mogelijk mensen overtuigen van de waarde van een toekomstbestendige, duurzame buitenruimte. Dat kan alleen als we in de toekomst eerder bij bepaalde processen betrokken worden. Nu bepaalt de bouwsector hoe een gebouw of stad ontwikkeld moet worden. Pas veel later in het traject worden wij als ‘groenmensen’ aangehaakt. Als we eerder aan tafel mogen schuiven, hebben we echt invloed op hoe de stad van de toekomst ingericht wordt. En leveren dus een belangrijke bijdrage aan een wereld waarin de biodiversiteit weer in balans is en mensen volop in beweging zijn. Daarnaast is het mijn droom dat dit bedrijf ook zonder mij doorgaat, die continuïteit is heel belangrijk. Daar ben ik al een tijd geleden mee begonnen door twee directeuren aan te nemen. Ik bemoei me niet meer met de operatie, dat doen zij. Daardoor kan ik me op het strategische focussen en me echt bezighouden met de langetermijnstrategie. Het doel: groeien. Niet zozeer in omvang, maar vooral in impact.”
Studie Hoveniersopleiding en verschillende aanvullende trainingen.
Waardevolste sparringpartner Mijn vrouw, Hilda. Als ik te rationeel word, kan zij heel goed de vinger op de zere plek leggen en me terugduwen naar mijn gevoel.
Tip om fit te blijven Ik vind het belangrijk om zowel fysiek als mentaal fit te blijven. Mentaal doe ik dat door regelmatig met mensen te sparren en regelmatig een moment te nemen om stil te staan bij wat ik nou echt voel. Dat zijn de zogenaamde oefeningen voor je hersenen. Voor het fysieke deel heb ik twee keer per week een personal trainer. En daarnaast wandel ik veel, ik ben graag buiten.
Guilty pleasure Vanille-ijs.
Beste stressbestrijding Een ritje met onze camper. Waarheen maakt niet uit, zodra ik in dat ding stap, glijdt alles van me af.
Ultieme ontspanning na een drukke werkdag Een goed gesprek met vrienden met een goed glas bier erbij.
Favoriete vakantiebestemming Ik ben meer van het rondreizen dan van een vaste plek. Ik vond Bonaire een prachtig eiland, maar als je echt om m’n favoriete bestemming vraagt, is dat toch rondreizend door Europa, liefst in de buurt van de zee.
Wil jij, net als Douwe, het verzuimpercentage van je medewerkers naar beneden brengen? Met de verzuimverzekering kan je, naast financiële zekerheid, rekenen op volledige ondersteuning voor jou en je werknemers.