Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen
In je huis moet er op elke woonverdieping een rookmelder hangen. Dat is verplicht sinds 1 juli 2022. Lees waar en hoe je je rookmelders ophangt voor een veilig thuis.
Wettelijk gezien moet je huis op elke woonverdieping minimaal één rookmelder hebben. Met een woonverdieping wordt een etage bedoeld waar je eet, leeft op slaapt. Het is handig om ook rookmelders te hangen op vluchtroutes in je huis. Zoals een inpandige garage, bijkeuken of de hal. Hang je rookmelders ook in ruimtes waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld de ruimte waar je wasmachine en/of droger staan. En de ruimte waar je je elektrische fiets oplaadt.
Goed om te weten: als woningeigenaar regel je dit natuurlijk zelf. Huur je een woning? Dan is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk.
Met de rookmelderwijzer kom je erachter hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt.
Een rookmelder in je woning, moet volgens de Nederlandse wet voldoen aan verschillende eisen. Zorg dat je rookmelders hebt hangen die aan deze eisen voldoen. Zo moet de rookmelder de bekende CE-markering dragen. Ook is in elk geval certificering tegen de Europese kwaliteitsnorm EN 14604 verplicht.
Hoe weet je of een rookmelder voldoet aan deze eisen? Dit controleer je op zowel de verpakking als op de rookmelder zelf. Normaal gesproken staat daarop vermeld of een apparaat CE-gemarkeerd en/of EN 14604-gecertificeerd is.
Verder is een goede rookmelder er eentje die lang meegaat. Kies je voor een melder met een 10-jarige batterij en een 10-jarige levensduur? Dan ben je voorlopig safe. Na 10 jaar moet de rookmelder worden vervangen.
Het is belangrijk dat je een rookmelder op de goede plek hangt. Je rookmelders monteer je:
Tip: Maak gebruik van gekoppelde rookmelders. Gaat er één rookmelder af door rook? Dan gaan de andere ook af.
Voor een goedwerkende rookmelder is onderhoud nodig. En na ongeveer 10 jaar moet je hem ook vervangen. Een paar tips:
Maak elke maand de rookmelder(s) schoon. Stof en andere deeltjes kunnen zich ophopen aan de binnen- en buitenkant. Hierdoor kunnen ze onnodig af gaan of niet meer goed werken. Je hoeft de rookmelder niet uit elkaar te halen om schoon te maken. Zuig gewoon het stof uit de melder met de zachte borstel van de stofzuiger. Dat kan vanaf de buitenkant van de melder. De buitenkant van de melder maak je schoon met een lichtvochtig doekje.
Na de maandelijkse schoonmaak van de rookmelder, kun je de melder testen. Zo weet je zeker dat het alarmsignaal goed werkt. Het testen is simpel: druk de testknop in op de rookmelder.
Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is, geeft de melder een piepsignaal. Het is dan tijd om de batterij te vervangen. Wil je voorkomen dat je opgeschrikt wordt door deze waarschuwingspiepjes? Plaats een datumsticker op de rookmelder als je er een nieuwe batterij in doet. En schrijf de datum in je agenda. Dan weet je precies wanneer je batterij aan vervanging toe is.
Let er ook goed op dat je rookmelder niet ‘over datum’ is. Een verouderde rookmelder is namelijk niet betrouwbaar. Vaak vind je op de achterkant van de melder de productie- of vervangingsdatum. Niet vergeten op tijd een nieuwe op te hangen dus!
Rookmelders zijn er in allerlei soorten. De zogenaamde optische rookmelder is de basis variant om in je woning te gebruiken. Deze rookmelder werkt met infrarood en waarschuwt je direct bij rookontwikkeling. Zodra de infrarood lichtbundel rook detecteert, gaat de rookmelder af.
Er bestaan rookmelders die verder gaan dan een waarschuwingssignaal geven bij rookontwikkeling. Denk aan hittemelders die afgaan bij een hoge of snel stijgende temperatuur. En zogenaamde ‘slimme rookmelders’ die je waarschuwen als je niet thuis bent. Er bestaan ook rookmelders en accessoires voor doven en slechthorenden.
Koolmonoxide ruik je niet en zie je niet. Heel gevaarlijk, want koolmonoxide is giftig en dodelijk voor mensen en dieren. Kies daarom voor een koolmonoxidemelder op het plafond in een ruimte met een verbrandingstoestel. Bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser of vervuilde houtkachel. Waarom? Omdat wanneer koolstofmonoxide vrijkomt van een verbrandingstoestel deze gas stijgt door de warmte. Net als rook. De koolmonoxidemelder die aan het plafond hangt kan dus goed zijn werk doen.
De Nationale-Nederlanden Woonverzekering is er voor jou bij rook- en brandschade. Deze bestaat uit een Opstalverzekering voor je koophuis, en een Inboedelverzekering voor je spullen in huis. Deze verzekeringen kun je ook los afsluiten.
Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Opstal- en Inboedelverzekering. Je sluit deze verzekeringen makkelijk online af via ons. Lees meer over de bemiddeling.
Brand in je huis voorkomen? Lees de tips voor een brandveilige woning.
Wat is een brandverzekering? Welke brandschade wordt gedekt? En heb je zo'n verzekering nodig? Lees hoe het zit met een brandverzekering voor je huis.
Je kunt een heleboel doen om je huis veilig te maken. Maar het helpt ook als je zelf let op het voorkomen van onveilige situaties.