Je woning opruimen: weggooien, houden of upcyclen?

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Je ontkomt er niet aan: zo nu en dan is het thuis tijd voor een grote opruimbeurt. Welke spullen zijn nog fijn en welke zitten juist in de weg? Kijk kritisch naar welke meubels je hebt, zodat je huis straks niet volstaat met ongebruikte spullen. Slimme tip: bij twijfel kun je ze upcyclen. Wat dit is en welke tips we nog meer hebben voor het opruimen van je woning? Ontdek het op deze pagina.

Wat is upcyclen?

Upcyclen is het vernieuwen of opleuken van bestaande meubels. Zo kunnen ze weer een tijd mee en passen ze weer helemaal in je interieur. Ideaal als je een familiestuk nieuw leven wilt inblazen. Maar ook een slimme keuze als je er niet van houdt om goede, unieke spullen weg te doen. Upcyclen is bovendien een stuk voordeliger dan het kopen van nieuwe meubels.

Dit kun je zoal upcyclen!

Kijk eens om je heen bij je thuis. Je zult zien dat er een heleboel verschillende meubels zijn die je kunt upcyclen, zoals:

  • De oude fauteuil die nog zo lekker zit, maar er niet meer heel mooi uitziet. De oplossing? Hem opnieuw stofferen!
  • De oude ladekast van je ouders. Een kast met karakter, maar wel een die een opfrisbeurt verdient. De oplossing? Hem opnieuw schilderen zodat hij weer bij je interieur past.
  • Je keuken. Die gaat tientallen jaren mee, maar past op een gegeven moment niet meer bij je smaak. Je kunt dan de frontjes van de keukenkasten vervangen of opnieuw schilderen.
  • De eettafel. Wanneer het blad na veel gebruik flets en niet meer mooi is. Na een schuur- en lakbeurt ziet hij er weer flitsend uit.
  • De boekenkast verven en ombouwen. Je kunt hem een nieuw likje verf geven en de indeling aanpassen. Zo is er, naast boeken, ook plek voor leuke accessoires en hebbedingetjes!

Zo bepaal je wat wel en niet weg kan

Sommige spullen kun je upcyclen, met andere gaat dat soms minder makkelijk. In de loop van de tijd verzamel je veel spullen. Van boeken en tijdschriften tot keukengerei en kleding. De meeste spullen heb je misschien niet meer nodig. Tijd voor een grote opruimbeurt, maar hoe pak je dat aan?

Verdeel de spullen die je opruimt in vier stapels:

  • Stapel 1: de spullen die je wilt houden
  • Stapel 2: de spullen die je wilt repareren
  • Stapel 3: de spullen waar je van af wilt
  • Stapel 4: de spullen waarover je twijfelt

Met deze vier stapels hou je het overzicht tijdens het opruimen van je woning. Stapel 1 kun je meteen weer opruimen. Kijk bij stapel 2 goed of items nog te redden zijn. Wie weet kan een handige vriend of vriendin het wel voor je maken. Is het onherstelbaar beschadigd? Dan kan het door naar stapel 3. De spullen daarvan kun je weggooien of naar de kringloop brengen. Dan blijft over stapel 4. Daarvoor hebben we een speciale tip. Lees snel verder!

Je woning opruimen op de Marie Kondo-manier

Marie Kondo werd er wereldberoemd mee: woningen opruimen. In haar boeken geeft ze je handige tips over een opgeruimd en minimalistisch leven. Ze komt daarbij altijd terug tot de hoofdvraag die jij jezelf tijdens het opruimen moet stellen. ‘Does it spark joy?’ Oftewel: krijg je energie en vreugde van een item? Kijk op die manier naar de spullen op stapel 4. Word je blij van een item? Dan mag het blijven. Zo niet? Weg ermee!

Je kledingkast opruimen

Je kledingkast opruimen is een klus op zich. Puilt hij bij jou uit? Een slimme manier om hem op te ruimen is door je eigen persoonlijke collecties te maken. Net zoals modeontwerpers dat doen. Zo pak je het aan:

  • Creëer voor elk seizoen een collectie van tussen de 10 en 15 outfits.
  • Stel je looks van tevoren samen en maak er foto’s van. Zo kies je ’s ochtends snel een outfit als je niet weet wat je aan wilt.
  • Daag jezelf uit door creatieve combinaties te maken.
  • Geef jezelf een maximaal aantal items. Met 20 à 30 items creëer je al een heel complete garderobe!
  • Kies voor sterke basisstukken en investeer hierin. Liever ‘maar’ 2 tijdloze broeken die je eindeloos kunt combineren, dan 20 hippe broeken die je maar een keertje draagt.
  • Doe weg wat niet past, niet meer schoon te krijgen is, kapot is of onflatteus staat.

Je zult merken: zo kom je al een heel eind met het opruimen van je kledingkast. Ook daag je jezelf uit kritisch te kijken naar wat je hebt. Wat vind je écht mooi en waar word je écht blij van?

Je woning opruimen met het opruimplan

We hebben nog een laatste manier om je te helpen met het opruimen van je woning: ons stappenplan! Handig wanneer je twijfelt om iets weg te gooien. Volg de stappen uit het stappenplan en je krijgt het antwoord op de vraag: gooi je het weg of bewaar je het?

Je interieur mooi houden, ook bij schade

De waardevolle spullen in je nieuwe woning goed verzekeren?

Bereken de premie

Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Inboedel- en Opstalverzekering (samen de Woonverzekering). Je sluit deze makkelijk online af via ons. Lees over de bemiddeling.


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen