Dit artikel gaat over Huis verkopen binnen Wonen
Je wilt je huis verkopen, liefst zonder tussenpersoon. Je huis verkopen via een makelaar kan namelijk behoorlijk prijzig zijn. Soms kost dat wel duizenden euro's. Ook als je geen makelaar bent, kun je je huis zelf verkopen. Daarmee houd je de controle over de verkoop en bespaar je geld.
Je huis zelf verkopen zonder makelaar is eenvoudiger dan je denkt. Je hoeft geen makelaar te zijn om je woning aan te prijzen. Ook de onderhandelingen kun je zelf doen. Je kunt zelf meer dan je denkt en bespaart daarmee een hoop geld. Daarvoor moet je een paar dingen van tevoren regelen:
Als je zelf je huis te koop zet zonder makelaar kun je veel geld besparen. Maar je wilt ook niet heel lang bezig zijn met praktische zaken. Denk aan het fotograferen van je woning en het schrijven van een verkooptekst. Overweeg wat je liever uitbesteedt aan een professional. Uitbesteden scheelt tijd, maar jij kent jouw huis het beste.
Een onmisbaar onderdeel van een advertentie is woningfotografie. Stap 1: maak je huis foto-klaar. Ruim op, maak goed schoon, controleer de lichtinval. Zorg dat je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. Stap 2: bepaal of je zelf foto’s maakt, of niet. Met goede foto’s heb je meer kans om potentiële kopers aan te trekken.
Net zo belangrijk is de verkooptekst. Onderschat dat niet. Goede verkoopteksten laten de unieke voordelen van jouw huis naar voren komen. Daarmee benadruk je waarom jouw huis een betere deal is dan het aanbod van je directe concurrentie.
Het voorwerk is gedaan. Je hebt een advertentie opgesteld met een goede beschrijving en mooie foto's. Maar daarmee ben je er nog niet. Waar ga je nu met die advertentie naartoe? Waar vind je kopers als je geen makelaar hebt? Zoals met zoveel tegenwoordig: via internet.
Je kunt je huis op platformen plaatsen, zoals Mijn Funda. Funda heeft een enorm bereik. Je advertentie kun je ook op sociale media zetten. Vraag je netwerk om de advertentie te delen. Uiteindelijk heb je maar één koper nodig.
Je hebt promotie gedaan voor je huis. Geïnteresseerde kopers staan te popelen om langs te komen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel dingen kunnen de indruk van kijkers tijdens de bezichtiging beïnvloeden. Denk aan zichtbare zaken, zoals rommel, maar ook aan de geur in huis.
Probeer je huis te bekijken alsof je het voor de eerste keer ziet. Hoe zien de kasten eruit? Ligt er ergens nog een verdwaalde sok? Is het huis schoon? Probeer kleine schoonheidsfoutjes te repareren, zoals een losse plint.
Heb je de perfecte koper gevonden? Dan is het tijd voor de onderhandelingen. Veel woningverkopers (en woningkopers) denken vooraf niet voldoende na over de onderhandelingsfase. Uiteindelijk is dat wel waar het om gaat.
Wil jij met meer zelfvertrouwen kunnen onderhandelen? Bepaal dan eerst exact voor jezelf wat jij het liefst wilt en wanneer een voorstel acceptabel is. Bepaal óók wanneer jij je kunt permitteren om een koper toch te laten gaan. De beste onderhandelaars gaan voorbereid een onderhandelingsproces in.
Zijn de onderhandelingen succesvol en heb je een deal, dan is het tijd om een koopcontract op te stellen. Die stap in het verkoopproces moet je secuur uitvoeren. De verkopende partij is over het algemeen degene die zorgt voor het koopcontract. In dat contract staan de afspraken over de verkoop en aankoop van het huis. Denk hierbij aan de koopsom, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden.
Je hebt een mooi bod gekregen en geaccepteerd. Nu moet alleen de overdracht nog plaatsvinden. Voordat je met de kopers aanschuift bij de notaris moet de eindinspectie plaatsvinden. Dat is de zogeheten 'laatste bezichtiging'. De verkoop is pas definitief als de leveringsakte is ondertekend door de verkoper, de koper én de notaris.
Je kunt de koper toegang tot je huis geven voordat de overdracht heeft plaatsgevonden. Normaal gesproken vindt de overdracht van de sleutels pas plaats bij de ondertekening van de leveringsakte bij de notaris. Maar dit kan eerder met een sleutelverklaring.
De laatste stap is de notaris. Zonder makelaar je huis zelf verkopen, dat kan. Maar om de notaris kun je niet heen. De notaris heb je nodig om officiële, wettelijke documenten op te stellen. Die documenten maken de overdracht van de woning rechtsgeldig. Zodra dat is geregeld, is de verkoop afgerond. En kun jij zeggen dat jij helemaal zelf je huis hebt verkocht.
Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.