Dit artikel gaat over Huis verkopen binnen Wonen
Wat kost het nu eigenlijk echt om je huis te verkopen? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Hoeveel je wilt uitbesteden bij de verkoop van je huis is heel persoonlijk. Besteed je alles uit aan een makelaar? Dan is dat duurder dan dat je alles zelf doet.
Bij de verkoop van je huis komt veel kijken. Er zijn dan ook veel kosten mee gemoeid, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe hoog die kosten oplopen. Dan gaat het echt niet alleen om makelaarskosten. Want bij de verkoop van je huis zitten ook andere kosten. Zo heeft het verkopen van je huis fiscale en financiƫle gevolgen, waarvan de kosten verschillen per situatie.
Ook aan het bepalen van de vraagprijs van je woning kunnen kosten zitten. Bij het Kadaster kun je de aankoopprijzen van huizen in de buurt opvragen. De kosten hiervan zijn niet heel hoog, maar het inzicht kan je uiteindelijk wel duizenden euro's opleveren.
Het verkoopklaar maken van je woning is een andere kostenpost waarmee je rekening moet houden. Maar dit kan je huis wel sneller verkopen. Denk aan opruimen, schoonmaken en opknappen. Misschien is hier en daar nog een likje verf nodig en kan de badkamer nog een opfrisbeurt gebruiken. Kosten die je uiteindelijk weer terugverdient bij de verkoop.
Tegenwoordig is elke verkoper ook verplicht een energielabel te leveren bij de verkoop. Dit kost ook geld.
En dan zijn we aanbeland bij misschien wel de grootste kostenpost en tegelijkertijd de meest variabele kostenpost: de makelaarskosten. Er zijn tegenwoordig veel varianten op de traditionele makelaar. Je kunt kiezen voor een traditionele makelaar of voor zelf verkopen via een online platform.
Een traditionele makelaar neemt je veel werk uit handen. De makelaar neemt het voortouw en loodst je door het verkoopproces. Daar vraagt hij wel courtage voor; een vast percentage van de verkoopprijs. Afhankelijk van de verkoopprijs van de woning, kunnen de makelaarskosten algauw oplopen tot duizenden euro's. Maar dat is een keuze.
Wie kiest voor een makelaar, kiest voor gemak. Een makelaar neemt tijdens het verkoopproces de regie zodat je nergens aan hoeft te denken. En hij weet bijvoorbeeld hoe je het beste je huis onder de aandacht kunt brengen van potentiƫle kopers. Makelaars hebben bovendien een groot netwerk van dienstverleners zoals hypotheekadviseurs, aannemers en woningstylisten. Toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn om zelf je huis te verkopen. Je kunt er een hoop kosten mee besparen en het kan een leerzaam traject zijn.
De notariskosten bij de verkoop van een woning zijn meestal voor de koper. Dit geldt voor de kosten voor de aankoop van de woning; de overdrachtskosten. In veel gevallen kiest de koper dan ook de notaris waar de overdracht van het huis plaatsvindt. Toch is het ook denkbaar dat je als verkoper de notaris kiest. Bijvoorbeeld als de woning onderdeel is van een erfenis. Als jij de notaris kiest, kun je de koper aanbieden de overdrachtskosten voor jouw rekening te nemen.
Let wel op dat de overdrachtskosten niet hetzelfde zijn als de kosten koper. De overdrachtskosten zijn alleen het opmaken van de leveringsakte en het registreren van de akte bij het Kadaster. Maak duidelijke afspraken over welke kosten voor de koper zijn en welke niet. Notarissen hebben geen vaste tarieven en kunnen dus vragen wat ze willen.
Een andere taak van de notaris is het doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster. Pas als dit gebeurd is, is het huis hypotheekvrij en kan de overdracht doorgaan. De kosten voor het doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster zijn aftrekbaar voor de belastingheffing. Helaas zijn dit, naast een eventuele boeterente, de enige kosten die aftrekbaar zijn bij een huis verkoop.
Je kiest voor een makelaar of je kiest voor zelf je huis verkopen. Toch? Niet helemaal, er is nog een variant mogelijk, namelijk dat je een makelaar deelopdrachten geeft. Je vraagt de makelaar dan bijvoorbeeld om alleen de onderhandelingen voor je te doen. Of om je huis in de markt te zetten.
Je kunt ook zelf je huis online aanbieden. Funda biedt pakketten aan waarbij je zelf je huis online kunt zetten.
Wil je een makelaar deelopdrachten geven? Dan is het zeker aan te raden om duidelijke afspraken te maken over de prijs. Vraag vooraf hoe hoog de courtage is en welke diensten hieronder vallen. Veel makelaars rekenen ook opstartkosten. Vraag duidelijk hoe hoog deze zijn en wat je ervoor krijgt. Vaak krijg je naast deze kosten ook te maken met andere bijkomende kosten. Denk aan fotografie, woningstyling, deelname aan de Open Huizen Route, meetkosten en intrekkingskosten als je de opdracht intrekt. Houd daar rekening mee en onderhandel over de prijs. Vooral over de courtage valt goed te onderhandelen.
Van het voorbereiden van je verkoop tot de overdracht van huis. Of je nu overwaarde hebt of wil verkopen zonder makelaar. Wij geven antwoord op je vragen.