Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen
Een tuin waar het niet alleen voor jou fijn vertoeven is, maar ook voor planten en dieren? Het kan! En wel met een duurzame tuin. Die heeft onder andere duurzame planten, verlichting op zonne-energie en is onderhoudsvrij. Hoe maak je jouw tuin duurzaam? Stroop je mouwen maar op, want je ontdekt het hier.
Dieren en planten hebben het niet altijd even makkelijk in Nederlandse tuinen. Maar er is goed nieuws: jij kunt ze het leven fijner en aangenamer maken. In een duurzame tuin geef je ze de kans zich in harmonie te ontwikkelen. In ruil daarvoor krijg jij een onderhoudsvrije tuin die lang meegaat en écht tot leven komt, want flora en fauna zullen er floreren. Er is zelfs een extra win-win. Duurzame tuinen voeren water natuurlijk af, wat goed is voor het algemene grondpeil. Dat is ook meteen goed voor het milieu.
Voordat je weet hoe je een duurzame tuin maakt, is het goed om te weten wat dit eigenlijk is. Een duurzame tuin is een tuin met daarin planten, begroeiing en duurzame materialen die lang gebruikt gaan worden. Het is een tuin die lang meegaat en niet elk jaar grondig op de schop hoeft. Planten, bloemen en begroeiing krijgen genoeg water en tijd om een rijke biodiversiteit te vormen.
Een mooie bijkomstigheid van een duurzame tuin is dat hij meestal redelijk onderhoudsvrij is. Het doel van zo’n groene tuin is dat je de natuur op haar beloop laat. Je hoeft soms alleen hier en daar de boel een beetje in toom te houden. Bijvoorbeeld door het paadje naar de poort vrij te houden.
Denk je erover na om een duurzame tuin aan te leggen? Op deze voordelen kun je rekenen:
De voordelen en mogelijkheden van een duurzame tuin zijn duidelijk. Je hebt er in veel gevallen minder werk aan, omdat je de natuur haar werk laat doen. Ook draag jij je steentje bij in de strijd tegen klimaatverandering. En het is nog goed voor je eigen mentale gezondheid ook. Mooie redenen om de vingers groen te maken, toch? Hieronder staan handige duurzame tuin-ideeën en tips om aan de slag te gaan.
Een duurzame tuin is een toevluchtsoord voor vlinders en bijen. Die hebben het elk jaar lastiger. Sterker nog: de vlinder- en bijenpopulatie blijft dalen. Daar kunnen we wat aan doen! De oplossing? Simpel. Met deze planten trek je bijen en vlinders aan. Goed voor deze beestjes en het staat nog vrolijk ook:
Omdat er vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst vlinders vliegen, moeten er in die periode ook bloemen met nectar in je tuin te vinden zijn.
Is de schutting of afscheiding aan vervanging toe? Ook daarin kun je een duurzame keuze maken. De milieuvriendelijkste mogelijkheid is betongaas in combinatie met begroeiing. Zo ontstaat er vanzelf een natuurlijke afscheiding die hartstikke stevig is. Een andere duurzame keuze: een schutting of afscheiding van wilgentenen. Deze zijn met elkaar vervlochten, wat het ontzettend sterk maakt. Met deze keuze is jouw afscheiding of schutting écht alleen gemaakt van natuurlijke materialen.
Hoe meer groen in jouw tuin, hoe meer kansen de biodiversiteit krijgt. Geef groen daarom zoveel mogelijk speelruimte en beperk het aantal tegels. Die staan een natuurlijke afwatering in de weg en zijn geen goede leefomgeving voor planten en dieren. Goede steenvervangers? Grind, houtsnippers of boomschors. Prima alternatieven voor het paadje naar de poort.
Eén van de beste ideeën voor een duurzame tuin is om bodembedekkende planten te nemen. Deze groeien niet omhoog, maar gaan juist meteen de breedte in. Zo krijgt onderhoud minder kans. Hallo onderhoudsvrije tuin! Bovendien kunnen planten en dieren zich daarmee beter nestelen. Voorbeelden van bodembedekkende planten: Vinca, Pachisandra, Ajuga, kruipende vlambloe, kruipende tijm en Galium.
Met een compostplek in je tuin sla je twee vliegen in één klap: je hebt straks duurzame mest en het maakt je tuin een stukje onderhoudsvrijer. De keren dat je tóch in je tuin aan het werk gaat, hoef je niet de gft-bak te pakken.
Compost is perfect om je planten extra vruchtbare grond te geven. Ook voor gras kun je het gebruiken en wel in de vorm van compostthee. Doe de compost in een panty en vul deze met water. Het water dat uit de panty druppelt is extra vruchtbaar voor het gras in je tuin. Goede voedingsstoffen voor een gezonde bodem.
Iedereen kan een compostplek maken. Je moet alleen even weten hoe. Het belangrijkste? Zijn locatie. Een compostplek moet soms schaduw en soms zon hebben. Zo is het niet te koud om compost te maken en niet te heet. Anders verdampt het vocht en is het geen fijne plek voor insecten en andere beestjes. Vervolgens zijn er allerlei manieren om te composteren. Je kunt zelf een compostplek van hout maken of gaten boren in een oude plastic bak. Ook kun je een kant-en-klaar compostvat kopen.
Bij langdurige droogte is het fijn om water op voorraad te hebben. De makkelijkste, goedkoopste manier? Een regenton die het water van je huis opvangt. Zo kun je de planten in je eigen tuin water geven tijdens droogte. Wie wat bewaart, heeft wat!
Ook van je balkon kun je een groene duurzame oase maken. Focus je dan niet op de oppervlakte, maar ga voor verticaal tuinieren. Een plantenrek of plantenzakjes zijn hiervoor de oplossing. Het enige wat je verder nog nodig hebt, zijn wat schroeven en een muur. Het rek of de zakjes hang je op, je doet er planten in en klaar. Zorg er wel voor dat je er planten in doet met weinig wortels en geef ze regelmatig water.
Een goed advies als je een duurzame tuin wilt is om duurzame planten te kopen. Het mooie daaraan? Ze zijn vrij van kunstmatige bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie.
Het addertje: je ziet aan een plant niet altijd of ie duurzaam is. Voor binnenplanten heb je een EKO-keurmerk, voor buitenplanten is dit er nog niet. Toch kun je zeker duurzame buitenplanten kopen, want er zijn steeds meer biologische telers. Wie weet ook bij jou in de buurt! En anders kun je de plaatselijke teler altijd vragen of een plant duurzaam is geteeld.
Voor de meeste tuinen is de winter niet het beste seizoen. Wil je een duurzame tuin die ook in de winter mooi groen is? Dat kan. Sommige bomen en struiken houden ook in het koudste seizoen hun bladeren. Zo is jouw tuin elk seizoen een fijne plek voor dieren om te schuilen, eten en broeden.
Je kunt allerlei bladhoudende struiken op stam nemen, zoals:
Liever een kleinere bladhoudende struik? Ook daar zijn er genoeg van, zoals:
Een andere mogelijkheid voor een duurzame tuin die óók in de winter planten heeft? De klimop! Dé ideale schuilplaats voor dieren en insecten. Perfect om het groen in je tuin aanwezig te houden. Zo blijf je continu werken aan een duurzame, groene tuin die elk seizoen floreert.
Voor dieren en begroeiing is een duurzame tuin een fijne plek om te leven, maar jij verdient het natuurlijk ook om er te genieten. In een groene tuin is daarom best ruimte voor een vlonder of terras. Die maak je van duurzaam hout of boomschors. Ideaal om van het fijne weer te genieten of om samen te eten.
Ook wanneer het donker wordt, kun je er verlicht en wel bij zitten. Zo is er duurzame vlonder- en terrasverlichting op zonne-energie. Dit soort spotjes en lichten slaan overdag de zonne-energie op in een ingebouwde batterij. ’s Avonds zit jij er dan sfeervol bij met duurzaam opgewekte verlichting. Wel zo fijn om in alle rust na te tafelen na een heerlijk zomeravonddiner.
Je kunt op een heleboel manieren jouw tuin duurzaam maken. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jezelf. Een groene tuin zorgt voor minder stress en is een boost voor je mentale gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Helemaal zorgenvrij in je tuin zitten? Met een Inboedelverzekering zijn je tuinmeubels goed verzekerd.
Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?