Variabele Persoonlijke Pensioenuitkering

  • De balans tussen zekerheid en beleggen die bij jou past
  • Diverse keuzes om de uitkering aan jouw wensen aan te passen
  • Zekerheid over het partnerpensioen vanaf het moment dat je overlijdt

Bereken snel de hoogte van jouw variabele Persoonlijke Pensioenuitkering

English version

Kans op beleggingsvoordeel met jouw variabele pensioenuitkering

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kan ieder jaar stijgen of dalen. Je hebt kans op een hogere uitkering doordat we met een deel van jouw pensioengeld beleggen. Én je hebt de zekerheid van een basisdeel waarmee we niet voor jou beleggen. Precies in de balans die bij jou past, met bij aanvang tussen 15% en 60% beleggen. Daarnaast heb je diverse keuzes om de uitkering aan te passen aan jouw wensen en situatie.

Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering


Voordelen van de variabele uitkering

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering biedt een persoonlijke balans tussen kans op een hogere pensioenuitkering door beleggen en een basis waarmee we niet voor jou beleggen. Enkele voordelen zijn:

  • Met een deel van jouw opgebouwde pensioengeld (jouw ‘pensioenkapitaal’) beleggen we niet voor jou. Dit is je basisdeel. Met het andere deel beleggen we wel voor jou. Je loopt dus alleen beleggingsrisico met dit beleggingsdeel. Hoe groot jouw basisdeel is, hangt af van hoeveel risico bij jou past. Hiervoor stel je een risicoprofiel vast. Het basisdeel kan bij aanvang 85, 70, 55 of 40% van jouw pensioenkapitaal zijn. De rest gebruiken we voor jouw beleggingsdeel.
  • Je partner krijgt een vaste uitkering vanaf het moment dat je overlijdt.
  • Je kunt kiezen voor een variabele pensioenuitkering die de eerste jaren hoger is en daarna lager. Je kiest zelf hoe lang de uitkering hoger is, tussen één en tien jaar.

Bij een variabele pensioenuitkering loop je enkele risico’s. Meer informatie hierover vind je in de tab 'Risico’s'.


Past de variabele pensioenuitkering bij jou?

Doordat we voor jou beleggen met een deel van jouw pensioenkapitaal, heb je kans op een hogere uitkering. Je loopt wel risico. De resultaten van beleggingen zijn namelijk onzeker: ze kunnen meevallen, maar ook tegenvallen. Vallen de resultaten mee, dan kan je uitkering stijgen. Vallen de resultaten juist tegen, dan kan je uitkering dalen. Ook veranderingen van de rente hebben invloed op de hoogte van je uitkering. Je uitkering kan dus ieder jaar stijgen of dalen. Bedenk daarom goed of een variabele pensioenuitkering bij jou past.

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering past mogelijk wel bij jou, als:

  • Je graag kans wilt hebben op een hogere pensioenuitkering door te beleggen, en je bereid bent daarvoor risico te lopen.
  • Je geen financiële problemen krijgt als jouw pensioenuitkering tegenvalt door minder goede beleggingsresultaten. Bijvoorbeeld omdat je spaargeld, andere pensioenen of een lijfrente heeft.
  • Je voor de hoogte van jouw pensioenuitkering niet helemaal afhankelijk wilt zijn van de rente op het moment dat je jouw uitkering koopt.

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering past waarschijnlijk niet bij jou, als:

  • Je graag zekerheid wilt over de hoogte van jouw pensioenuitkering.
  • Je mogelijk in financiële problemen komt als jouw pensioenuitkering daalt. Bijvoorbeeld omdat je je vaste lasten dan niet meer kunt betalen.
  • Je ’s nachts wakker ligt van de gedachte dat je uitkering kan tegenvallen.

Interesse in de variabele uitkering?

Ben je geïnteresseerd in de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden? Dan is het belangrijk dat je vaststelt of een variabele pensioenuitkering ook bij je past. En hoeveel beleggingsrisico je kunt en wilt lopen. Dit stel je vast met onze online risicoprofielbepaler. Past een variabele pensioenuitkering bij jou? Dan kun je hiervoor een offerte aanvragen.

Ben je US Person?

Als US Person kun je geen variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kopen.

Lees meer

Keuzes maken en zelf offertes aanvragen

Je kunt zelf je risicoprofiel vaststellen, keuzes maken en op basis hiervan een offerte aanvragen:

  • Heb je bij Nationale-Nederlanden pensioengeld (‘pensioenkapitaal’) opgebouwd waarvan je op jouw pensioendatum zelf een uitkering moet kopen? Dan kun je vanaf ongeveer zes maanden voor jouw pensioendatum in mijn.nn zelf je risicoprofiel vaststellen, je keuzes maken en vrijblijvend een of meer offertes aanvragen die passen bij je risicoprofiel. Je kunt hier ook eenvoudig berekenen hoe hoog je uitkering wordt, bijvoorbeeld als je andere keuzes maakt. Je krijgt een brief of e-mail van ons, zodra je hiermee in mijn.nn aan de slag kunt.

  • Heb je geen pensioenkapitaal opgebouwd bij Nationale-Nederlanden, maar wel bij een andere pensioenuitvoerder? Ook dan kun je via mijn.nn zelf je keuzes doorgeven en een offerte aanvragen voor de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering. Je kunt vanaf zes maanden voor jouw pensioendatum toegang aanvragen tot mijn.nn, via de knop ‘Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering’.

Let op: binnen de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kun je ook kiezen voor een uitkering die de eerste jaren hoger, en daarna lager is (‘hoog-laag’). Maar deze keuze heeft gevolgen voor de risico’s die je loopt en voor vaststelling van het eventuele partnerpensioen. Daarom kun je hiervoor niet zelf via mijn.nn een berekening maken of een offerte aanvragen. Voor uitgebreide uitleg hierover en een offerte voor een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering met hoog-laag, kun je terecht bij een financieel adviseur.

Financieel adviseur inschakelen

  • Wil je graag advies over je financiële situatie na jouw pensioendatum, over het kopen van jouw pensioenuitkering of beide? Dan kun je een onafhankelijke financieel adviseur inschakelen. Hij of zij kan ook voor jou offertes aanvragen voor de Persoonlijke Pensioenuitkering. Een onafhankelijke adviseur kan je adviseren over de pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden, maar ook van andere verzekeraars. Maak vooraf goede afspraken met de adviseur over de inhoud van het advies en de kosten. Wil je een financieel adviseur inschakelen, en heb je deze nog niet? Je kunt een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt vinden via nn.nl/zoekeenadviseur.

  • Wil je advies over je totale financiële situatie, maar niet over je keuze voor een pensioenuitkering? Dan kun je ook terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden. Tijdens een vrijblijvend eerste gesprek bespreekt onze adviseur de mogelijkheden met je. Je geeft aan waar je advies over wilt. Onze adviseur geeft uitleg over de werkwijze, de kosten en de manier waarop hij of zij advies kan geven. In dit advies houdt hij rekening met je wensen en financiële situatie nu en later. Ook houdt hij onder andere rekening met de invloed van belastingen en premies op jouw geldzaken.
    Meer over de adviseur van Nationale-Nederlanden, onze dienstverlening en de kosten lees je op de pagina nn.nl/advies.

Meer over de keuzes voor jouw pensioenuitkering lees je in de tab ‘Keuzes’ en op de pagina Keuzes voor jouw pensioenuitkering.

Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering

Kenmerken

Kenmerken van de variabele pensioenuitkering

  • We gebruiken een deel van jouw pensioengeld (‘pensioenkapitaal’) voor je basisdeel. Met het andere deel beleggen we voor jou: het beleggingsdeel. Door de resultaten van de beleggingen kan jouw pensioenuitkering hoger worden. Vallen de resultaten van de beleggingen tegen? Dan kan je uitkering dalen. Ook veranderingen in de rente en de eventuele aanpassing van de vaste daling hebben invloed op de hoogte van je uitkering. Eén keer per jaar passen we de hoogte van je uitkering aan. Je uitkering kan dus ieder jaar stijgen of dalen.
  • We kunnen voor jou beleggen met een groter of kleiner deel van jouw pensioenkapitaal. Je basisdeel kan bij aanvang 85, 70, 55 of 40% van jouw pensioenkapitaal zijn. De rest is je beleggingsdeel. Hoe groter dit beleggingsdeel, hoe hoger en hoe lager je uitkering kan worden.
  • Het is belangrijk dat je zoveel risico loopt als past bij jouw wensen en omstandigheden. Daarom stel je je risicoprofiel vast met de risicoprofielbepaler. Dit risicoprofiel geeft aan hoeveel beleggingsrisico je kunt en wilt nemen. Op basis van je risicoprofiel stellen we vast welk deel van jouw pensioenkapitaal we gebruiken voor je basisdeel. Met de rest van jouw pensioenkapitaal gaan we voor jou beleggen.
  • Jouw variabele pensioenuitkering is altijd levenslang. Het maakt niet uit hoe oud je wordt. Heb je pensioenkapitaal opgebouwd voor een tijdelijk ouderdomspensioen? Dan kun je hiervoor géén variabele uitkering kopen. Je kunt wel een vaste tijdelijke pensioenuitkering kopen.
  • Je kunt jouw variabele pensioenuitkering later niet meer omzetten in een vaste pensioenuitkering. Jouw keuze om met een deel van jouw pensioengeld te laten beleggen, is blijvend.
  • Je kunt naast een pensioenuitkering voor jezelf ook een partnerpensioen kopen. Je huidige partner krijgt dan een uitkering als je overlijdt nadat je jouw pensioenuitkering hebt gekocht. We berekenen de hoogte van het partnerpensioen op basis van 70% of 35% van jouw eigen pensioenuitkering. Bij een variabele pensioenuitkering geldt voor het partnerpensioen het volgende:
    - Zolang je leeft, verandert de hoogte van de aanspraak op partnerpensioen ieder jaar.
    - Als je overlijdt, gaan we het partnerpensioen uitkeren aan je partner. Vanaf dat moment staat de hoogte van de uitkering vast.
    Kies je voor hoog-laag, dan berekenen we de hoogte van het partnerpensioen alsof er geen sprake is van hoog-laag.

Meer over hoe beleggen met jouw pensioenuitkering precies werkt, lees je in de tab ‘Beleggen’.

Beleggen

Deels beleggen voor kans op een hoger pensioen

Bij de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering beleggen wij voor jou met een deel van je opgebouwde pensioengeld (‘pensioenkapitaal’). Door de resultaten van de beleggingen kan jouw pensioenuitkering hoger worden. Vallen de resultaten van de beleggingen tegen? Dan kan je uitkering dalen. De hoogte van je uitkering verandert hierdoor ieder jaar. We leggen graag uit hoe dit werkt.

Let op: als een variabele pensioenuitkering bij jou past en je kiest hiervoor, dan kun je deze later niet meer omzetten in een vaste pensioenuitkering. Jouw keuze om met een deel van je pensioengeld te laten beleggen, is blijvend.

Beleggingsdeel en basisdeel

Koop je een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering, dan verdelen we jouw pensioenkapitaal in een basisdeel en een beleggingsdeel.

  • Basisdeel
    Met een deel van jouw pensioenkapitaal beleggen we niet voor jou. Dit is je basisdeel. Uit je basisdeel betalen we een deel van jouw pensioenuitkering (‘de uitkering uit je basisdeel’). Resultaten van beleggingen en veranderingen van de rente hebben geen invloed op dit deel van je uitkering.
  • Beleggingsdeel
    Met het andere deel van jouw pensioenkapitaal beleggen we wel voor jou. Dit is je beleggingsdeel. Uit je beleggingsdeel betalen we het andere deel van jouw pensioenuitkering (‘de uitkering uit je beleggingsdeel’). Dit deel van je uitkering stijgt of daalt ieder jaar. Dit komt doordat we hierin de resultaten van de beleggingen, de verandering van de rente en de eventuele aanpassing van de vaste daling verwerken.

Hoe groter het beleggingsdeel, hoe sterker jouw uitkering ieder jaar kan stijgen of dalen. De verdeling van jouw pensioenkapitaal over het basisdeel en het beleggingsdeel bij aanvang is afhankelijk van hoeveel risico je kunt en wilt nemen.

Je risicoprofiel

Het is belangrijk dat je zoveel risico loopt als past bij jouw wensen en omstandigheden. Daarom stel je je risicoprofiel vast met de risicoprofielbepaler. Dit risicoprofiel geeft aan hoeveel beleggingsrisico je kunt en wilt nemen. Op basis hiervan bepalen we hoe groot het basisdeel is. Met het andere deel van jouw pensioenkapitaal gaan we voor jou beleggen.

Er zijn vier risicoprofielen. Bij ieder profiel hoort bij aanvang een verdeling tussen basisdeel en beleggingsdeel:

  • Defensief (85% basisdeel, 15% beleggingsdeel):
    We gebruiken 85% van jouw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor je basisdeel. De rest van jouw kapitaal beleggen we voor jou.
  • Neutraal (70% basisdeel, 30% beleggingsdeel):
    We gebruiken 70% van jouw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor je basisdeel. De rest van jouw kapitaal beleggen we voor jou.
  • Offensief (55% basisdeel, 45% beleggingsdeel):
    We gebruiken 55% van jouw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor je basisdeel. De rest van jouw kapitaal beleggen we voor jou.
  • Heel offensief (40% basisdeel, 60% beleggingsdeel):
    We gebruiken 40% van jouw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor je basisdeel. De rest van jouw kapitaal beleggen we voor jou.

Kans op hoger pensioen en het risico van beleggen

Koop je een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering? Dan houden we rekening met de verwachte resultaten van de beleggingen, als we de uitkering uit je beleggingsdeel berekenen. Daarom laten we jouw pensioenuitkering hoger beginnen dan een vaste uitkering. Dit doen we door een vaste daling toe te passen. We verwachten namelijk dat je beleggingen een positief resultaat hebben.

Zijn de beleggingsresultaten zo hoog als we verwachten, of hoger? Dan kan de uitkering uit het beleggingsdeel de volgende jaren mogelijk gelijk blijven, of zelfs stijgen. Zijn de resultaten lager dan verwacht? Dan kan de uitkering dalen. Ook de ontwikkeling van de rente heeft invloed op de hoogte van je uitkering. Is de rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de pensioenuitkering. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de pensioenuitkering. We noemen dit het renterisico.

Meer over het vaststellen van de hoogte van jouw pensioenuitkering lees je in de tab ‘Hoogte’.

Het beleggingsfonds

In welk fonds we voor je beleggen hangt af van de ‘beleggingsvorm’ die je kiest. De beleggingsvorm is onze aanpak voor beleggen en hoe we de risico’s van beleggen spreiden. Er zijn twee beleggingsvormen: Index Volgend en Actief Beheerd. Meer over deze beleggingsvormen en je keuze daarvoor vind je onder keuzes.

  • Kies je voor Index Volgend? Dan beleggen we voor je in het Index Mix Fund (NL). Dit fonds bestaat grotendeels uit indexfondsen. Deze fondsen bestaan uit beleggingen die het doel hebben om een rendement te halen dat ongeveer gelijk is aan dat van een bepaalde index. Een index is een verzameling van financiële producten, zoals de AEX-index of de MSCI World-Index. Het Index Mix Fund (NL) bestaat uit maatschappelijk verantwoorde beleggingen.
  • Kies je voor Actief Beheerd? Dan beleggen we voor je in het First Class Return Fund II (NL). Vermogensbeheerder Goldman Sachs kiest hiervoor beleggingen waarmee hij verwacht een beter resultaat te halen dan een bepaalde index. Dit heet ‘actief beleggen’, en de kosten hiervan zijn wat hoger. Het First Class Return Fund II (NL) is een mixfonds met gespreide beleggingen. Dit betekent dat er verschillende soorten beleggingen in zitten, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Hierdoor zijn de resultaten minder afhankelijk van hoe een bepaald soort beleggingen het doet. Ook het First Class Return Fund II (NL) bestaat uit maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Maar Goldman Sachs selecteert de beleggingen hier nog extra streng op. Dit is mogelijk omdat dit een actief beheerd fonds is.

Op nn.nl/fondsen-ppu vind je meer informatie over het First Class Return Fund II (NL) (ISIN-code: ISIN NL0013019243) en het Index Mix Fund (NL) (ISIN-code: NL0013089022). Je leest er bijvoorbeeld meer over het beleggingsbeleid, het soort beleggingen in het fonds, de koers en de resultaten van beleggingen in de afgelopen maanden en jaren. Ook kun je hier de essentiële beleggersinformatie (EBI) downloaden.

Keuzes

Jouw keuzes voor de variabele pensioenuitkering

Past een variabele pensioenuitkering bij jou en kies je hiervoor? Dan heb je twee keuzes om de uitkering nog verder aan jouw wensen aan te passen.

Pensioendatum: eerder of later met pensioen

Onder andere in het reglement van de pensioenregeling via je werkgever staat een bepaalde pensioenleeftijd. Als je geen andere keuze maakt, gaat jouw pensioenuitkering in op de eerste van de maand waarin je deze leeftijd bereikt. Dit is dus de pensioendatum van je pensioenregeling. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan.
Let op: de pensioenleeftijd in je pensioenreglement kan anders zijn dan de leeftijd waarop je AOW krijgt.

Wil je liever later met pensioen gaan, dan kun je jouw ‘pensioenkapitaal uitstellen’. Je koopt nog geen pensioenuitkering op de pensioendatum van je pensioenregeling. Pas op het moment dat je jouw pensioenuitkering wilt laten ingaan, koop je de uitkering. Op dat moment maak je ook pas de keuzes voor jouw pensioenuitkering. Dit werkt zo:

  • Je kunt het kopen van jouw pensioenuitkering uitstellen tot de datum waarop je AOW ingaat (als die later ingaat). Nadat je AOW is ingegaan, kun je het kopen van jouw pensioen (opnieuw) uitstellen, met een periode van maximaal een jaar. Tegen het einde van die periode vragen we of je jouw pensioenuitkering wilt kopen, of dit nog maximaal een jaar wilt uitstellen, enzovoort.
    Let op: je kunt het aankopen van jouw pensioenuitkering uitstellen tot maximaal vijf jaar nadat je AOW is ingegaan. Dit staat in de wet.
  • Jouw pensioenkapitaal blijft bij de pensioenuitvoerder van de regeling via je werkgever staan totdat je hiervan een pensioenuitkering koopt. Mogelijk loop je tot die tijd nog beleggingsrisico en renterisico. De pensioenuitvoerder van je pensioenregeling kan je vertellen wat er precies met jouw pensioenkapitaal gebeurt.
  • We berekenen de hoogte van jouw pensioenuitkering pas op het moment dat je deze koopt, met de rente die dan geldt. Tussen de pensioendatum van je pensioenregeling en het moment waarop je de uitkering koopt, kan de rente stijgen of dalen. Een stijging is positief voor de hoogte van jouw pensioenuitkering, een daling juist negatief.
  • Op het moment dat je de pensioenuitkering koopt, heb je nog alle keuzemogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld nog keuzes maken voor partnerpensioen. Je kunt dan ook nog kiezen voor een vaste pensioenuitkering waarbij we niet voor jou beleggen.
  • Let op: op de pensioendatum van je pensioenregeling eindigt mogelijk automatisch het partnerpensioen voor het geval je overlijdt vóór jouw pensioendatum. Kijk in je pensioenreglement wat later met pensioen gaan betekent voor het partnerpensioen, als je overlijdt tussen de pensioendatum in het reglement en het moment waarop jouw pensioenuitkering ingaat.
  • Was er in je pensioenregeling ook een wezenpensioen en/of arbeidsongeschiktheidspensioen vóór jouw pensioendatum verzekerd? Kijk dan in je pensioenreglement wat later met pensioen gaan betekent voor deze verzekeringen. Mogelijk eindigen deze verzekeringen op de pensioendatum van je pensioenregeling. Raak je na deze datum arbeidsongeschikt, dan heb je in dat geval geen recht op arbeidsongeschiktheidspensioen. Overlijd je na deze datum, dan krijgen jouw kinderen in dat geval geen wezenpensioen.

Zolang je nog geen pensioenuitkering hebt gekocht, kun je er nog voor kiezen om dit bij een andere pensioenuitvoerder te doen (‘shoppen’).

Partnerpensioen als je overlijdt

Als je overlijdt nadat jouw pensioenuitkering is ingegaan, stopt je uitkering. Als je op dat moment een partner hebt, kan hij of zij hierdoor achteruit gaan in inkomen. Standaard koop je daarom gelijk met jouw eigen pensioenuitkering een partnerpensioen voor je huidige partner. Je partner krijgt dan een levenslange uitkering als je overlijdt. Het partnerpensioen is een bepaald percentage van jouw pensioenuitkering. Dit is standaard 70%.
Maar je kunt samen met je partner ook een andere keuze maken dan de standaard. Je kunt ervoor kiezen om:

  • een lager partnerpensioen te kopen. Dit is dan 35% van jouw pensioenuitkering. Hierdoor wordt jouw eigen pensioenuitkering wat hoger.
  • géén partnerpensioen te kopen. Jouw eigen pensioenuitkering wordt hierdoor hoger.

Bij een variabele pensioenuitkering geldt voor het partnerpensioen het volgende:

  • Zolang je leeft, verandert de hoogte van de aanspraak op partnerpensioen ieder jaar.
  • Als je overlijdt, gaan we het partnerpensioen uitkeren aan je partner. Vanaf dat moment staat de hoogte van de uitkering vast.

Dit werkt zo: we passen de hoogte van jouw eigen variabele pensioenuitkering ieder jaar aan. Dit doen we onder andere op basis van de resultaten van de beleggingen, de ontwikkeling van de rente en de eventuele aanpassing van de vaste daling. De aanspraak op partnerpensioen is een bepaald percentage van je uitkering. Dus als jouw eigen uitkering verandert, wordt ook de aanspraak op partnerpensioen hoger of lager. Als je overlijdt, geldt de hoogte van het partnerpensioen dat we voor dat jaar hebben vastgesteld. Daarna blijft die hoogte gelijk.

Heb je een partner? Dan moet hij of zij instemmen met jouw keuze voor een variabele pensioenuitkering. Daarom moet je partner ook de akkoordverklaring bij de offerte ondertekenen. Heb je geen partner? Dan koop je ook geen partnerpensioen, en is jouw eigen pensioenuitkering hoger.

Eerste jaren een hogere uitkering (‘hoog-laag’)

Je kunt kiezen voor een variabele pensioenuitkering die de eerste jaren hoger is. Daarna wordt de uitkering dan lager (‘hoog-laag’). Je kiest zelf hoeveel jaren je een hogere uitkering wilt, tussen één en tien jaar. Deze keuze heeft gevolgen voor de risico’s die je loopt. Daarom kun je hiervoor niet zelf via mijn.nn een berekening maken of een offerte aanvragen. Voor uitgebreide uitleg hierover en een offerte voor een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering met hoog-laag, kun je terecht bij een financieel adviseur.

Meer over de keuzes voor jouw pensioenuitkering lees je op de pagina Keuzes voor jouw pensioenuitkering.

Bedrag ineens op je pensioendatum

Binnenkort heb je mogelijk een nieuwe keuze als je met pensioen gaat. Je kunt dan een deel van je ouderdomspensioen in een keer ontvangen: een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag je doen wat je wilt. Maar als je kiest voor een bedrag ineens, wordt je levenslange pensioenuitkering wel lager. Let op: je kunt niet kiezen voor bedrag ineens én hoog-laag.

Waarschijnlijk gaat deze nieuwe keuzemogelijkheid in op 1 juli 2024. Dat hangt af van wanneer de wet die dit regelt precies wordt aangenomen. Hoe werkt dit precies en waar moet je rekening mee houden? En kun jij al kiezen voor een bedrag ineens als je binnenkort met pensioen gaat? We vertellen je er alles over op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.

Variabele uitkering: beleggingsvorm

De beleggingsvorm is onze aanpak voor beleggen en hoe we de risico’s van beleggen spreiden. Je kunt kiezen uit twee beleggingsvormen:

Index Volgend
Bij Index Volgend beleggen we voor je in het Index Mix Fund (NL). Dit fonds bestaat grotendeels uit indexfondsen. Deze fondsen bestaan uit beleggingen die het doel hebben om een rendement te halen dat ongeveer gelijk is aan dat van een bepaalde index. Een index is een verzameling van financiële producten, zoals de AEX-index of de MSCI World-Index.

Beleggingsvorm Index Volgend past mogelijk wel bij jou als:

  • je wilt dat jouw beleggingsresultaten niet te veel afwijken van een bepaalde index.
  • je kiest voor eenvoud en lagere kosten.
  • je wilt dat we voor jou maatschappelijk verantwoord beleggen, maar je het niet nodig vindt dat vermogensbeheerder Goldman Sachs de fondsen hier nog extra streng op selecteert. Bovendien wil je dat maatschappelijk verantwoord beleggen weinig effect heeft op het resultaat van je beleggingen, en wil je hiervoor geen extra kosten betalen.

Beleggingsvorm Index Volgend past waarschijnlijk niet bij jou als:

  • je ervan overtuigd bent dat Goldman Sachs met actief beheer een beter resultaat kan halen dan een bepaalde index.
  • je maatschappelijk verantwoord beleggen erg belangrijk vindt.

Actief Beheerd
Bij Actief Beheerd beleggen we voor je in het First Class Return Fund II (NL). Vermogensbeheerder Goldman Sachs kiest hiervoor beleggingen waarmee hij verwacht een beter resultaat te halen dan een bepaalde index. Dit heet ‘actief beleggen’, en de kosten hiervan zijn wat hoger. Het First Class Return Fund II (NL) is een mixfonds met gespreide beleggingen. Dit betekent dat er verschillende soorten beleggingen in zitten, zoals aandelen, obligaties en vastgoed.

Beleggingsvorm Actief Beheerd past mogelijk wel bij jou als:

  • je ervan overtuigd bent dat vermogensbeheerder Goldman Sachs met actief beheer op basis van kennis en ervaring een beter beleggingsresultaat kan halen dan een bepaalde index.
  • je accepteert dat door het actief beheer de resultaten positief of negatief kunnen afwijken van de index.
  • je het niet erg vindt dat de kosten wat hoger zijn voor het actieve beheer.
  • je maatschappelijk verantwoord beleggen erg belangrijk vindt en wilt dat Goldman Sachs de fondsen hier extra streng op selecteert. En je vindt het niet erg dat dit effect kan hebben op de resultaten van beleggingen.

Beleggingsvorm Actief Beheerd past waarschijnlijk niet bij jou als:

  • je niet verrast wilt worden door resultaten van beleggingen die afwijken van een bepaalde index.
  • je kiest voor eenvoud en wat lagere kosten.

Beleggingen laten aansluiten
Heb je je pensioengeld opgebouwd bij Nationale-Nederlanden in één van deze twee beleggingsvormen? Dan kun je laten beleggen in dezelfde beleggingsvorm ná je pensioendatum. Je betaalt dan zo min mogelijk kosten voor het aan- en verkopen van beleggingen.

Risico's

Risico’s van je variabele pensioenuitkering

Nadat je jouw variabele pensioenuitkering hebt gekocht, loop je enkele risico’s.

Beleggingsrisico

Het beleggingsdeel van jouw pensioengeld (‘pensioenkapitaal’) beleggen wij voor jou. We verwachten dat je een bepaald resultaat hebt van de beleggingen. We laten daarom jouw variabele pensioenuitkering hoger beginnen dan een vaste pensioenuitkering. Is het resultaat beter dan we verwachtten? Dan kan jouw pensioenuitkering stijgen. Doen de beleggingen het minder goed, dan kan jouw pensioenuitkering dalen. Dit is het beleggingsrisico.
In het beleggingsfonds zitten buitenlandse beleggingen die genoteerd staan in andere valuta. Hierdoor kunnen waardeveranderingen van deze valuta ten opzichte van de euro invloed hebben op je beleggingen.
Ieder jaar berekenen we de uitkering uit het beleggingsdeel opnieuw. Hierin verwerken we de resultaten van je beleggingen.

Renterisico

Als we jaarlijks de uitkering uit je beleggingsdeel opnieuw berekenen, verwerken we hierin ook de stijging of daling van de rente in het afgelopen jaar. Is de rente gestegen, dan heeft dit een positieve invloed op de uitkering uit je beleggingsdeel. Is de rente gedaald, dan heeft dit een negatieve invloed.

Inflatierisico

Normaal gesproken stijgen de prijzen in Nederland langzaam. Dit noemen we inflatie. Het betekent dat je voor € 100,- over vijf jaar minder kunt kopen dan nu. Je hebt dus over vijf jaar meer geld nodig om hetzelfde te kunnen kopen: jouw koopkracht daalt. Wordt jouw pensioenuitkering hoger door veranderingen in de rente en de resultaten van je beleggingen? Dan heb je minder of geen last van dit inflatierisico. Wordt jouw uitkering juist lager? Dan daalt je koopkracht extra sterk.

Hoogte

De hoogte van je variabele pensioenuitkering

Je variabele pensioenuitkering betalen we deels uit je basisdeel en deels uit je beleggingsdeel. We berekenen daarna jaarlijks opnieuw de hoogte van de uitkering uit je beleggingsdeel.

Uitkering uit je basisdeel

Een deel van jouw pensioenuitkering betalen we uit je basisdeel (‘de uitkering uit je basisdeel’). Dit berekenen we als je de uitkering koopt, op basis van onder andere:

  • Je keuze voor partnerpensioen, die beschreven staat onder de tab ‘Keuzes’.
  • Je pensioenkapitaal en welk deel daarvan we gebruiken voor je basisdeel.
  • De rente. We berekenen de uitkering uit je basisdeel met de actuele rente. Dat is de rente die geldt op het moment dat we jouw offerte maken. Hoe hoger de rente, hoe hoger je uitkering. De rente waarmee we rekenen is gebaseerd op de marktrente die De Nederlandsche Bank bekendmaakt.
  • Het tarief: bij het berekenen van jouw variabele pensioenuitkering zijn we verplicht bepaalde tarieven te gebruiken om ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen tegen te gaan. Een tarief kan sekseneutraal zijn (voor mannen en vrouwen gelijk), sekseafhankelijk (voor mannen en vrouwen verschillend) of een combinatie hiervan. Welk tarief we gebruiken, hangt af van de pensioenregeling via je werkgever.
    Bij het bepalen van het tarief houden we ook rekening met de levensverwachting van de gemiddelde Nederlander op jouw pensioendatum. Nederlanders gaan waarschijnlijk gemiddeld steeds langer leven. Het pensioengeld moet daarom over steeds meer jaren worden verdeeld. Hoe hoger de gemiddelde levensverwachting op jouw pensioendatum, hoe lager jouw pensioenuitkering.
  • De kosten en mogelijke premies: meer hierover lees je in de tab ‘Kosten’.

Veranderen de rente en de gemiddelde levensverwachting nadat je jouw pensioenuitkering heeft gekocht? Dat heeft geen invloed meer op de hoogte van de uitkering uit je basisdeel.

Uitkering uit je beleggingsdeel

Een deel van je pensioenuitkering betalen we uit jouw beleggingsdeel (‘uitkering uit je beleggingsdeel’). Het eerste jaar berekenen we de uitkering uit je beleggingsdeel net als de uitkering uit je basisdeel op basis van enkele factoren: jouw keuzes, je pensioenkapitaal, rente, gemiddelde levensverwachting, partnerpensioen en kosten.

We berekenen de uitkering uit je beleggingsdeel bovendien met een vaste daling. De berekening van de hoogte van de vaste daling moet voldoen aan de wet. Dit controleren we ieder jaar. Als het nodig is, passen we de hoogte van de daling aan.

Jaarlijks bepalen we de hoogte van de uitkering uit je beleggingsdeel opnieuw. Dit doen we op basis van:

  • de waarde van je beleggingsdeel op dat moment. Deze waarde hangt onder meer af van de koers van de beleggingen, de kosten die je betaalt uit dat beleggingsdeel en de levenbonus (zie hieronder);
  • de actuele rente;
  • een vaste daling.

Zijn de beleggingsresultaten zo hoog als we verwachten, of hoger? Dan kan de uitkering uit het beleggingsdeel de volgende jaren mogelijk gelijk blijven, of zelfs stijgen. Zijn de resultaten lager dan verwacht? Dan kan de uitkering dalen. Ook de ontwikkeling van de rente heeft invloed op de hoogte van je uitkering. Is de rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de pensioenuitkering. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de pensioenuitkering. We noemen dit het renterisico.

We gebruiken bij de berekening steeds de gemiddelde levensverwachting in Nederland die al gold toen jij je pensioenuitkering kocht. Is de gemiddelde levensverwachting veranderd sinds je de uitkering kocht? Dan heeft dat dus geen invloed op de hoogte van de uitkering uit jouw beleggingsdeel.

In dit document lees je meer over de jaarlijkse wijziging van de variabele pensioenuitkering:

Levenbonus

Zolang je leeft, voegen we iedere maand een bedrag toe aan je beleggingsdeel en kopen daarvoor beleggingen. Dit noemen we de ‘levenbonus’. Deze krijg je omdat we de waarde uit beleggingsdelen van andere mensen met een Persoonlijke Pensioenuitkering niet uitkeren nadat zij zijn overleden. Hierdoor kunnen we waarde toevoegen aan het beleggingsdeel van jouw variabele Persoonlijke Pensioenuitkering. De hoogte van de bonus is onder andere afhankelijk van je leeftijd, de hoogte van jouw pensioenkapitaal en de gemiddelde levensverwachting.

Partnerpensioen

We berekenen de hoogte van het partnerpensioen op basis van 70% of 35% van jouw eigen pensioenuitkering. Kies je voor hoog-laag, dan berekenen we de hoogte van het partnerpensioen alsof er geen sprake is van hoog-laag. De aanspraak op partnerpensioen beweegt dus ieder jaar mee met de resultaten van de beleggingen, de veranderingen van de rente en de eventuele aanpassing van de vaste daling.

Belasting en premies

Wij berekenen jouw pensioenuitkering (en het partnerpensioen) bruto. Maar we betalen jouw uitkering netto. Als je straks met pensioen bent, zijn we namelijk wettelijk verplicht om loonbelasting in te houden op jouw bruto-uitkering. Naast loonbelasting houden we ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet in op jouw bruto-uitkering. Bij de inhoudingen houden we geen rekening met de loonheffingskorting.

Meer informatie

Meer informatie over de manier van berekenen en diverse voorbeeldberekeningen vind je in de bijlage bij de offerte.

Kosten

Wat je betaalt voor je variabele pensioenuitkering

Je betaalt verschillende kosten en mogelijk ook premies voor je variabele pensioenuitkering.

Administratiekosten

We rekenen administratiekosten voor onze dienstverlening. Hieronder vallen bijvoorbeeld het maandelijks uitkeren van jouw pensioen en kosten die we maken om je over jouw pensioenuitkering te informeren.
We houden eenmalig de administratiekosten in op jouw pensioenkapitaal. Deze kosten hoef je daarna dus nooit meer te betalen. Van het bedrag dat overblijft, berekenen we de hoogte van jouw variabele pensioenuitkering.

Kosten voor je beleggingsdeel

We beleggen een deel van jouw pensioenkapitaal voor jou. Dit betekent dat er kosten zijn voor het beheer van de beleggingsfondsen en de transacties met de beleggingsfondsen. Deze kosten hebben invloed op de hoogte van jouw beleggingswaarde en daarmee op jouw variabele pensioenuitkering. De kosten van beleggen bestaan uit:

  • beheerkosten;
  • lopende kosten;
  • in- en uitstapvergoedingen.

Kosten vermogensbeslag

We zijn verplicht om voldoende geld (‘reserves’) te bewaren, zodat we jouw pensioenuitkering kunnen uitbetalen zolang je leeft. ‘Kosten vermogensbeslag’ is een vergoeding die je betaalt voor het geld dat we hiervoor moeten bewaren. Voor het beleggingsdeel verrekenen we deze kosten vermogensbeslag elke maand door beleggingen te verkopen.

Risicopremie voor partnerpensioen

Koop je een partnerpensioen voor je huidige partner? Dan koop je uit jouw basisdeel gelijk met jouw eigen pensioenuitkering een deel van dat partnerpensioen. Voor het andere deel van het partnerpensioen (dat hoort bij je beleggingsdeel) betaal je een risicopremie. We verrekenen deze risicopremie maandelijks met je beleggingsdeel door beleggingen te verkopen.

Meer informatie

De precieze hoogte van de kosten en mogelijke premies voor de variabele pensioenuitkering op basis van jouw keuzes, vind je in de bijlage bij de offerte.

Duurzaamheidsinformatie

Variabele Persoonlijke Pensioenuitkering

Duurzaamheidsinformatie
Als je kiest voor een Variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kun je kiezen voor de beleggingsvormen Actief Beheerd en Index Volgend. Bij de beleggingsvorm Actief Beheerd beleggen we voor jou in het First Class Return Fund II (NL) -I en bij de beleggingsvorm Index Volgend beleggen we voor jou in het Index Mix Fund (NL)- I.

De beleggingsvormen Actief Beheerd en Index Volgend promoten ecologische en/of sociale kenmerken, zoals beschreven in artikel 8 van de SFDR. In de onderstaande PDF-bestanden lees je hier meer over.

Op nn.nl/beleggingsbeleid-pensioen vind je meer informatie over de SFDR. Wij verwachten dat verantwoord beleggen op langere termijn een positieve bijdrage levert aan het behaalde resultaat.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent. Komt die er niet uit? Binnen kantooruren neemt een collega het over.

Bellen

010 513 01 05

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.

Online

Contactformulier

Binnen 5 werkdagen reactie.

Onafhankelijk advies

Vind je adviseur

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.