Autostoeltje kopen voor kinderen? Hier moet je op letten

Met kinderen in de auto onderweg naar opa en oma of de vakantiebestemming. Gezellig met z’n allen! Maar met een kind onderweg zijn, vraagt wel om de nodige veiligheidsmaatregelen. Ga je een autostoeltje kopen of wil je weten wat de regels en adviezen rondom autostoeltjes zijn? Wij vertellen je er meer over.

Lees meer over onderweg:

Wanneer heb je een autostoeltje nodig?

Is je kind dat kleiner is dan 135 cm? Dan is een autostoeltje of kinderzitje verplicht. Wanneer jouw ‘kleintje’ langer is dan 135 cm, dan is een autostoeltje niet meer verplicht en maak je gebruik van de autogordel (eventueel in combinatie met een zitverhoging).

Ontdek hier meer over informatie over veilig rijden met kinderen.

Juiste autostoeltje kopen op lengte en gewicht

Welk autostoeltje je koopt hangt af van de lengte en het gewicht van je kind. Let er altijd op dat je een stoeltje koopt dat een ECE-label heeft of voldoet aan de extra strenge i-Size-norm. Met de i-Size-norm geeft de fabrikant van het autostoeltje aan wat de minimale en maximale lengte voor het stoeltje is. Wel zo concreet!

Koop je een autostoeltje met ECE-label? In dat geval heb je de keuze uit autostoeltjes uit de onderstaande groepen. Goed om te weten: deze overlappen elkaar. Het kan dus zo zijn dat meer dan één type autostoeltje op dit moment geschikt is voor je kind.

  • Groep 0+: stoeltjes voor baby’s (0-12 maanden) tot 13 kilo en tot 75 cm lang. De Rijksoverheid adviseert om baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren, dus met het gezicht naar achteren gericht. Ga daarbij uit van minimaal 15 maanden.
  • Groep 1: stoeltjes voor peuters en kleuters (9 maanden-4 jaar) die 9 tot 18 kilo wegen en tot 105 cm lang zijn.
  • Groep 2: stoeltjes voor kindjes (3,5-12 jaar) die 15 tot 36 kilo wegen en tot 135 cm lang zijn.
  • Groep 3: stoeltjes voor kinderen die 22 tot 36 kilo wegen en tot 150 cm lang zijn. Deze zijn met en zonder rugleuning. Het is veiliger om er een mét rugleuning te nemen. Dit soort autostoeltjes bieden bij een botsing extra bescherming, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond.

Belangrijk ongeacht je een stoeltje met ECE-label of i-Size-norm hebt: Je kunt je kind beter niet met zijn winterjas aan in een autostoeltje zetten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de gordels minder goed aanspannen. Bij een botsing is je kind dan mogelijk minder goed beschermd.

Tip: Past je kind in het autostoeltje qua afmetingen? Controleer ook of hij of zij er comfortabel in zit.


Op naar een nieuw autostoeltje?

Houd naast de bovengenoemde verdeling op lengte en gewicht ook de volgende punten in de gaten.

  • Komt het hoofdje van je baby bijna boven het autostoeltje uit? Dan wordt het tijd om naar een groter stoeltje te kijken.
  • De riempjes van het autostoeltje zijn verstelbaar. Komen de schouders van je kind boven de riempjes uit, ook in de meest hoge stand? Op naar een grotere kinderautostoel.
Bespaar bij het kopen van een autostoeltje nooit op veiligheid. Kies altijd een ECE gekeurd stoeltje.


Past je kind in het autostoeltje qua afmetingen? Controleer ook of hij of zij er comfortabel in zit.

Klaar voor autogordel

Je kind hoort nu bij de ‘grote kinderen’. Hij of zij is namelijk langer dan 135 cm, dus is een autostoeltje niet meer nodig. Klaar voor de gordel? Let erop dat de bovenste riem goed over de schouder aansluit en niet langs de nek loopt. De onderste riem hoort laag over het bekken en niet over de buik. Sluit de autogordel nog niet goed aan, dan is een zitverhoging nodig.

Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben jij zorgeloos onderweg en goed verzekerd bij schade.

Ook interessant voor jou:

Veilig de weg op met een auto vol passagiers

Een volle auto kan gezellig zijn, maar als je verantwoordelijk bent voor veel inzittenden, wil je zo veilig mogelijk de weg op. En hoe zit het met de inzittendenverzekering?

Bekijk onze tips

Het onderhoud van je auto; wat kun je zelf doen?

Naast het gebruikelijk onderhoud is het belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je auto zelf regelmatig naloopt en controleert. Monique legt uit wat je gemakkelijk kunt controleren aan je auto.

Bekijk de tips van Monique

Wat te doen bij pech onderweg

Stel, je komt met pech stil te staan. Wat doe je dan? Wij leggen uit hoe je jezelf en je gezin veiligstelt als je pech krijgt en wat je verder het beste kunt doen in zo’n situatie.

Bekijk onze tips