Hardlopen is razend populair. Maar het is ook een sport waar veel fabels en feiten over bestaan. Tijd om orde op zaken te stellen.
Dat steeds meer mensen hardlopen is te gek. Als supporter van alle hardlopers kunnen wij dat alleen maar toejuichen. Maar hoe meer mensen het doen, hoe meer mensen er een mening over hebben. Niet al die meningen kloppen. Fabels en feiten worden nogal eens door elkaar gehaald. In dit blog zetten we de belangrijkste feiten en hardnekkige fabels op een rij.
We beginnen een fabel die we misschien wel het meest horen. Hardlopen zou slecht zijn voor je knieën. Veel mensen weerhoudt dit ervan om te gaan lopen. Eeuwig zonde, want het is niet waar. Meerdere onderzoeken bewijzen dat regelmatig hardlopen juist helpt om je gewrichten en botten sterker te maken. Als hardlopers last krijgen van hun knieën komt dat vaak door andere zaken, zoals een verkeerde looptechniek, slechte schoenen of overbelasting.
Onzin! Ook een rondje van ‘maar’ twintig minuten heeft een positief effect op je gemoedstoestand (waarover later meer). Korte loopjes zijn goed voor je hart en bloedvaten, en helpen ook om conditie op te bouwen. Het hangt van je doel af. Als je voor een (halve) marathon traint, zul je natuurlijk ook langere stukken moeten gaan lopen. Maar in principe is er helemaal niets mis met korte loopjes.
Begin je met hardlopen en wil je wat hulp? Met onze digitale NN Running Coach krijg je meteen antwoord op al jouw hardloopvragen. Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal.
Sommige mensen denken dat je (heel) vaak moet rennen om er beter in te worden. Of dat je vooral heel hard moet gaan. Het is allebei niet waar. Als je te vaak loopt, heb je meer kans op overbelasting en dus blessures. En van heel hard lopen, word je niet per se beter of sneller.
Sterker nog: door af en toe langzamer te rennen, word je op den duur juist sneller. Dat heeft met meerdere dingen te maken, zoals met de beschikbaarheid van zuurstof en je vetverbrandingssysteem. Door langzaam te rennen, gaat je lichaam je vet efficiënter gebruiken. Als je langzaam loopt, gebruik je dus meer vet dan brandstof.
En loop je altijd op een sukkeldraf? Niet erg. Ook dat zet zoden aan de dijk. Elke week vijftig minuten op je gemakje joggen, is net zo goed als drie keer per week flink hardlopen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek over hardlopen.
Als je begint met hardlopen is het de kunst om gemotiveerd te blijven. Je omgeving kan jou daar (ook) goed bij helpen. Lees ons blog 11 tips om beginnende hardlopers aan te moedigen. En belangrijker: deel deze tips vooral met de mensen om je heen.
‘Een half uur doelloos door het bos lopen? Wat saaaaaai!’ Iedereen die dat zegt weet niet wat je allemaal tijdens zo’n half uur kunt doen. Bijvoorbeeld: met een vriend of vriendin lopen, zodat je lekker bij kunt praten. Eindelijk ongestoord naar je favoriete podcast luisteren. Eindeloos het nieuwe album van Taylor Swift afspelen. Luisterboeken verslinden. Een compleet nieuwe taal leren.
Maar ook: in alle stilte intens genieten van de natuur, de zon (of regen) op je kop en buiten zijn. Kortom, je kunt ongelooflijk veel doen tijdens het hardlopen. Nog meer pluspunten vind je in ons blog over de fysieke en mentale voordelen van hardlopen.
Jong, oud, gespierd, niet zo gespierd, slank, minder slank, superfit of minder fit: iedereen kan hardlopen. Heb je wel eens langs de lijn van een marathon gestaan? Mensen in alle soorten en maten komen voorbij. Dat is er juist zo leuk aan. Iedereen die zegt dat je fit, slank of atletisch moet zijn om hard te lopen, liegt. Al is volgens de Atletiekunie de belastbaarheid wel per persoon verschillend. Goed om daar rekening mee te houden. Luister dus altijd goed naar je lichaam. Twijfel je of je fit genoeg bent? Met een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden krijg je tot 150 euro vergoed voor een sportmedische check.
Was het maar zo’n feest. Ook voor hardlopers geldt: als je meer calorieën inneemt dan je verbrandt, kom je net als ieder ander gewoon in gewicht aan.
Hardlopen zorgt niet alleen voor sterkere spieren en botten, het is ook goed voor je hart, andere organen en bloedvaten. Je verbrandt calorieën, geeft je stofwisseling een boost, je conditie wordt beter en je voelt je fysiek fitter. En hadden we al gezegd dat je er ook een betere bloedsomloop van krijgt?
Niet alleen je lichaam wordt blij van hardlopen, ook je mentale gesteldheid vaart er wel bij. Tijdens het hardlopen geeft je lichaam het anti-stresshormoon endorfine af. Daardoor worden negatieve gevoelens en angstige gedachten minder. Zo helpt hardlopen om stress, depressies en burnouts te voorkomen.
Als je regelmatig hardloopt, neemt het aantal witte bloedcellen in je lichaam toe. Daardoor word je immuunsysteem sterker. Daarnaast heeft hardlopen een ontstekingsremmend effect, wat ook bijdraagt aan een beter immuunsysteem. Let op: te veel of te intensief hardlopen kan juist een negatief effect op je weerstand hebben.
Die positieve impact op je lichaam en je gemoedstoestand gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij. Hardlopers hebben minder kans op hart- en vaatziekten, en ook op andere aandoeningen. Wetenschappers keken naar meerdere uitgebreide studies over hardlopen (met meer dan 230.000 deelnemers). De conclusie was dat hardlopers 27 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan niet-hardlopers.
Als je ouder wordt, krimpt je hersenweefsel. Daardoor neemt je cognitieve vermogen af. Niets aan te doen, dat heet ouderdom. Toch wel! Door regelmatig hard te lopen, ga je die krimp tegen. Sterker nog, je maakt nieuwe zenuwcellen aan waardoor het weefsel zelfs toeneemt. Je hersenkracht en je geheugen gaan er door hard te lopen dus niet alleen níet op achteruit, maar zelfs vooruit.
Regelmatig bewegen kan de kwaliteit van je slaap verbeteren. Als je hardloopt, raak je fysiek vermoeid. En als je vermoeid bent, val je makkelijker in slaap. Expert Juriena de Vries deed onderzoek naar de relatie tussen hardlopen en slapen. De hardlopers uit haar onderzoek werden ‘s nachts minder vaak wakker en sliepen over het algemeen dieper en beter.
Ben jij al aan het hardlopen geslagen? Waarom niet? Hardlopen is verreweg de makkelijkste sport om mee te beginnen. Lees er meer over in ons blog 9 redenen waarom hardlopen de ideale sport is om mee te beginnen.
Hardlopen is gezond. Voor lichaam en geest. Wil je starten? We delen de 8 belangrijkste voordelen met je, die net dat éxtra zetje in de rug geven.
Wat kan je omgeving doen om jou te stimuleren bij het hardlopen? Dankzij deze fijne tips weten jij én je omgeving precies wat je nodig hebt.
Welke lifehacks móet je als hardloper weten om het lopen nog leuker en makkelijker te maken? In dit blog delen we de beste en de slimste.