Wateroverlast door regen? Dit kun je eraan doen!

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Regen is ons koude kikkerlandje niet vreemd, maar extreme neerslag kan wateroverlast veroorzaken. Vooral na een lange periode van droogte ontstaan vaak overstromingen. Doordat het klimaat verandert, komt dit steeds vaker voor. Gemeenten en waterschappen doen hard hun best de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zelf kun je ook maatregelen nemen om wateroverlast in en om je huis te voorkomen. Wij geven je handige tips.

Waterlast voorkomen in huis

Zijn er extreme regenbuien op komst? Deze maatregelen kun je direct nemen om wateroverlast in huis en schade aan je waardevolle spullen te voorkomen:

  • Misschien klinkt het heel logisch, maar toch wordt het wel eens vergeten: doe ramen en deuren dicht. Mocht er een hevige regenbui ontstaan, kun je eventuele waterschade voor zijn.
  • Maak waar nodig met behulp van zandzakken tijdelijk een nooddrempel.
  • Ken de plek van je hoofdkraan. Mocht er een leiding breken door veel regen, kan je je hoofdkraan zo snel mogelijk afsluiten. Hiermee beperk je eventuele verdere schade.
  • Maak je dakgoten schoon. Dakgoten kunnen namelijk verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren van bomen en planten. Door de dakgoten schoon te maken, blijft er geen water op het dak staan en lopen de goten niet over. Heb je een plat dak? Zorg er dan voor een noodoverloop of waterspuwer. Zo kan het teveel aan regenwater makkelijker weg lopen naar het riool.
  • Wil je je waardevolle spullen en andere eigendommen beschermen tegen het water? Zet je spullen dan hoog en droog. Bijvoorbeeld op een kast, of op een hogere verdieping. Zo kan het water er niet bij.

Ook op lange termijn kan je aanpassingen in je huis doen om wateroverlast te voorkomen. We zetten ze voor je op een rij.

Wateroverlast met je tuin oplossen

Zware regenval kan er onder andere voor zorgen dat rioleringen overlopen met alle gevolgen van dien. Als tuinbezitter ben je onmisbaar bij het verminderen van wateroverlast. Je hebt 'm vast al vaker voorbij horen komen: tegels eruit, groen erin!

Zorg voor meer groen in je tuin

Hoe meer gras, soorten planten en groen erin, hoe meer water er kan worden opgenomen in de bodem. Is planten water geven niet je ding? Je kunt ook kiezen voor waterdoorlatende tegels, grind, schelpen of andere soorten halfverharding. Of plaats een regenton of vijver in je tuin zodat je hier hemelwater in kunt opvangen.

Heb je geen tuin? Ook dan kun je iets doen. Haal een paar tegels aan de voor- of achterkant van je huis weg en maak hier een geveltuintje. Ook dat helpt om het water sneller te laten zakken.

Laat de bestrating iets aflopen en plaats infiltratievoorzieningen

Ga je je tuin opknappen? Zorg dan voor een goede waterafvoer door de bestrating iets te laten aflopen. Het regenwater stroomt zo de tuin in of verdwijnt in een afvoergoot. Plaats voordat je de tuin bestraat ook infiltratievoorzieningen, zoals infiltratiekratten. Het regenwater kan zo geleidelijk in de grond wegzakken.

Laat je dakgoten minimaal één keer per jaar schoonmaken. Dakgoten kunnen namelijk verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren.

Breng terugslagkleppen aan in je riolering

Als gevolg van grote hoeveelheden regen kunnen kelders onderlopen. Heb je een kelder? Breng dan terugslagkleppen aan in de riolering. Dit voorkomt dat er water binnenstroomt via bijvoorbeeld putjes en het toilet.

Bouw een muurtje om de ‘koekoek’

Heeft je kelder een zogenaamde ‘koekoek’ (uitgebouwde bak constructie) aan de buitenkant? Belangrijk is dat het muurtje eromheen hoog genoeg is. Zo voorkom je dat overtollig regenwater naar binnen stroomt.

Plaats een bladvanger bij je regenpijpen

Door dit te plaatsen, voorkom je verstoppingen in je regenpijp. Los blad en takken komen hierdoor namelijk niet in je regenpijp terecht.

Ontstaat er toch waterschade door wateroverlast?

Maak dan zo snel mogelijk foto’s van de situatie mét water. En zorg vervolgens voor een aantal foto’s als alles droog is. Dit heb je nodig voor je verzekering en op deze manier is de schade is beter zichtbaar.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie