Van deze verbouwingen stijgt de waarde van je huis het meest

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Je huis verbouwen kost geld, maar het levert ook vaak wat op. En dat is niet alleen meer wooncomfort en meer ruimte: je huis kan er namelijk door in waarde stijgen. Dat voordeel hangt wel af van het soort verbouwing dat je uitvoert: de ene verbouwing levert namelijk een grotere waardestijging op dan de andere. Om te zien welke verschillende verbouwingen nou welke waardestijging opleveren, hebben we een aantal veel voorkomende verbeteringen op een rijtje gezet. Je ziet daarbij de gemiddelde waardestijging van je huis, ten opzichte van het geïnvesteerde bedrag.

Creëer ruimte

Vooral in de stedelijke gebieden is woonruimte erg veel waard. Daarom ligt het voor de hand om bijvoorbeeld van een onbegaanbare zolder een zolderkamertje met een vaste trap te maken, of om een uitbouw te maken met een serre. Het zal je woongenot van je huis vergroten, maar ook een paar kostbare vierkante meters toevoegen aan je woonoppervlak, wat een plus oplevert als je je huis verkoopt.

Waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing*

Maak het duurzaam

Niet alleen is een duurzamer, energiezuiniger huis beter voor het milieu, het zorgt ook voor lagere vaste lasten én voor een betere verkoopwaarde. Zeker als in de toekomst het belang van energielabels groter wordt, zijn investeringen als dubbel glas, goede isolatie, een nieuwe CV-ketel en zonnepanelen een slimme en bewuste keuze.

Waardevermeerdering: 75 tot 100% van de kosten van de verbouwing*

Werk achterstallig onderhoud weg

Het kan nooit kwaad om eens goed te kijken naar het onderhoud van je huis. Kan het wel een likje verf gebruiken? Mogen de kozijnen wel eens opgeknapt worden? Mag er wel eens wat gebeuren aan die tocht in de hal?

Dit zijn dingen die niet alleen je huis voor jezelf als nieuw doen aanvoelen, maar ook een potentiële koper zal veel sneller geïnteresseerd zijn in een huis dat er fris, licht en goed onderhouden uitziet.

Waardevermeerdering: 80 tot 100% van de kosten van de verbouwing*

Verbouw een badkamer of keuken alleen voor jezelf

Als het je om de meerwaarde van je huis te doen is, kan je beter niet met de badkamer of de keuken beginnen. De nieuwe, glimmende keuken die jij op het oog hebt, valt misschien niet in de smaak bij de volgende koper van het huis.

Bij een badkamer en een keuken geldt meer dan voor andere verbouwingen dat het een behoorlijk smaakgevoelige verbouwing is. Als je een nieuwe keuken of badkamer wil laten zetten wordt je eigen wooncomfort dus sterk verbeterd, maar verwacht er niet teveel van wat betreft de waardestijging van je huis.

Waardevermeerdering: maximaal 50% van de kosten van de verbouwing*

Laatste tip: regel goede financiering

Zoals je ziet is een slimme verbouwing uiteindelijk voor een deel terug te verdienen door de waardestijging van je huis. Maar verbouwen kost natuurlijk wel geld, en daarbij kan een goede financiële partner een enorme last van je schouders nemen. Daarnaast zijn er ook fiscale voordelen mogelijk.

*Deze percentages zijn een ruwe schatting, geen garantie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Bron: Wegwijs / SevenEight


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie