Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen
Smart home. Misschien heb je er wel eens van gehoord of heb je zelfs al een 'slimme woning'. Tegenwoordig kunnen we onze woning ‘bedienen’ via allerlei slimme gadgets. Naast smart home als beveiliging, is het natuurlijk hartstikke handig om je woning via een app (of spraak!) te bedienen en smart home scenario’s in te stellen. Denk aan je koffiezetapparaat én je verlichting die vanzelf aangaan, zodra je wekker ’s ochtends gaat. Ontdek de mogelijkheden van een slimme woning.
Smart home-gadgets zijn woonproducten die communiceren met je smartphone of andere apparaten. Heb je smart verlichting? Dan kun je via de app de lampen dimmen. Heb je slimme speakers? Dan zet je via de app je favoriete playlist op. Ook kun je apparaten bedienen met je stem, in plaats van via de app! Maar een slimme woning gaat verder dan alleen producten bedienen: maak kennis met smart home scenario’s.
Smart home scenario’s zijn vooraf ingestelde planningen voor smart producten bij jou in huis. Je stelt een scenario in waarbij je meerdere smart-producten met elkaar laat samenwerken. Ze reageren op elkaar en verzorgen zo samen jouw ingestelde routine. Elk scenario start met een door jou geselecteerde scene, dit is een soort trigger die het scenario in gang zet. Wanneer het ene apparaat wordt geactiveerd, komt het andere in actie.
Veiligheid staat voorop, ook in je woning. Door je woning slim te maken kun je inbrekers afschrikken en houd je zelf in de gaten wat er gebeurt in huis. Met een slimme beveiligingscamera zie je via de app wie er voor je deur staat. Zelfs als je niet thuis bent! Ook kun je zo’n smart camera in je huis zetten, zodat je een melding krijgt zodra er beweging is. Zo zie je meteen als er iets verdachts gebeurt in of bij je woning. Wat erg handig is aan deze slimme camera’s is dat ze onderscheid maken tussen huisdieren en personen.
Ga je op vakantie? Dan kun je instellen dat je lampen iedere dag op een bepaald tijdstip aangaan. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is en schrik je inbrekers eerder af. Ook kun je je smart lampen zo instellen, dat ze rood licht geven als waarschuwingssignaal zodra er een indringer binnen is gesignaleerd. Er wordt een bericht naar buren of familie verstuurd, zodat iemand je woning kan checken op eventuele inbraak.
Slimme apparaten helpen je woning brandveilig te maken. Een grote oorzaak van brand in huis is kortsluiting bij een stopcontact. Er wordt dan ook aangeraden om stekkers altijd uit het stopcontact te halen als je je woning verlaat. Slimme stekkers helpen je hiermee. Je kunt instellen dat ze automatisch uitschakelen als er niemand thuis is. Zo voorkom je sluimerverbruik en oververhitting, waardoor je ook kortsluiting met brand tot gevolg kunt voorkomen.
Slimme stekkers voorkomen oververhitting
Is er toch onverhoopt brand uitgebroken? Dat moet dit zo snel mogelijk gemeld worden. Met een smart rookmelder ben je direct (via de app) op de hoogte als er rook wordt gedetecteerd. Zo’n melder werkt heel precies en maakt onderscheid tussen stoom (van het koken of douchen) en rook van een beginnende vlam. Ook bij koolmonoxidegas slaat de smart rookmelder direct alarm. Sensoren bij cv-ketels en drogers helpen ook bij het zo vroeg mogelijk detecteren van (gevaarlijke) gassen en lucht.
Smart home producten detecteren ook lekkages en overstromingen in huis. Stel dat de wasmachine lekt of de vaatwasser overstroomt. Thuiskomen in een plas water is natuurlijk geen pretje! Een watersensor helpt voorkomen dat een lekkage van kwaad tot erger gaat. Je plaatst zo’n sensor op de vloer bij de wasmachine of in de keuken en je wordt gewaarschuwd zodra er water komt op plekken die droog horen te zijn.
Speciaal voor de kersverse ouders: smart home kan die fijne kraamtijd nét ietsjes comfortabeler maken. Je bent vast op de hoogte van de babycam. Een babyvriendelijke camera die je in het bedje van je kleintje zet. Hiermee houd je in de gaten wanneer je baby wakker wordt en honger heeft. Maar er is meer!
Met een bewegingsmelder ben je op de hoogte als je baby wakker begint te worden. Sommige ouders geven hier voorkeur aan in plaats van de camera, omdat je een melding ontvangt van de bewegingsmelder.
Een baby kan, zeker met de slapeloze nachten, vragen om extra handjes in huis. De oplossing als je je handen vaak vol hebt? Stembesturing. Door stembesturing te koppelen aan je smart home producten, houd je je handen vrij als je het licht uit doet, de verwarming wat hoger zet of de tv aan wilt zetten.
Een extra tip voor een baby is huis is een slimme deurbel. Het geluid van zo’n deurbel kun je op bepaalde tijdstippen uitschakelen. In plaats daarvan zendt het apparaat een lichtsignaal uit of ontvang je een bericht op je telefoon. Zo wordt je kindje niet wakker van de bel en kun je via de app meteen zien wie er voor de deur staat.
Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?