Onze 6 grootste ergernissen bij buren

Deze informatie hoort bij Verhuizen

Thuis is waar jij en je gezin tot rust komen. Overlast van buren kan dan vervelend zijn en zelfs tot ruzie leiden. We zetten 6 grote ergernissen van buren op een rij én tips om een burenruzie zoveel mogelijk te voorkomen. Want, liever een goede buur dan een verre vriend.

Geluidsoverlast

Harde muziek, luidruchtige mensen, rokers onder je balkon, dronken mensen op straat voor de deur… Een feestje moet kunnen, maar is het ieder weekend raak? Dan is het begrijpelijk dat je je ergert aan geluidsoverlast bij je buren. Ook geluidsoverlast vanwege bovenburen die binnen op hakken lopen kan vervelend zijn. En wat dacht je van blaffende honden?

Ga het gesprek aan

  • Ga op een rustig moment het gesprek aan, niet tijdens het feest.
  • Stel voor om feestjes alleen in het weekend te houden en overleg over de eindtijd.
  • Vraag of je bovenburen binnen hun schoenen uitdoen.
  • Geef aan dat je last hebt van de blaffende hond en zoek samen met je buren naar een oplossing.
Zoek samen met je buren naar een oplossing

Spelende kinderen

Kinderen die buitenspelen. Dat klinkt natuurlijk erg gezellig. Maar als de kinderen voortdurend aan het gillen zijn, dan kan dit storend zijn. Ook het geluid van buurkinderen die voortdurend huilen kan vervelend zijn.

Ga het gesprek aan

  • Probeer begripvol te zijn. Vaak doen ouders al van alles om hun kinderen stil te houden, maar werkt dat niet.
  • Vraag of de kinderen in een andere kamer kunnen spelen. Het is prettig als die kamer bijvoorbeeld niet recht boven, naast of onder jullie slaapkamer of woonkamer is.

Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden

Heb je een Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden? Dan kun je rekenen op juridische hulp bij een burenconflict. Zo sta je er niet alleen voor.

Ontdek waar je recht op hebt

laybe597c43c2bc4e479a27f14e716e195f

Rommel

Deel jij het trappenhuis met je buren? Dan kan het voorkomen dat jij of je buren eens iets voor de voordeur zetten.
Eén keer een vuilniszak die voor de deur van je buurman staat is prima. Maar laten je buren constant hun vuilnis voor hun deur staan? Dan kan dat voor stankoverlast en ongedierte zorgen. Spullen als fietsen en verhuisdozen kunnen ook vervelend zijn, omdat je er daardoor moeilijk langs kan.

Ook in de tuin kan je last hebben van de rommel van je buren. Laten ze bijvoorbeeld vaak iets van het balkon vallen? Of waait er troep jullie tuin in? Dan snappen we dat je je daar uiteindelijk aan ergert.

Ga het gesprek aan

  • Vraag of je buurman zijn spullen in zijn eigen huis willen houden of buiten wil weggooien.
  • Wijs je buren er op een vriendelijke manier op dat vuilnis ongedierte aantrekt.
  • Vraag of je buren niets op hun balkon of in hun tuin willen laten liggen dat weg kan waaien.

Buren met een verbouwing

Lig je lekker uit te slapen op je vrije zaterdag, beginnen de buren om stipt zeven uur met boren… Het geluid van schuren, boren en drillen kan aardig op je zenuwen werken. Zeker als je aan het thuiswerken bent. Maar ja, huizen worden nou eenmaal verbouwd. En aan de overlast die daarbij vaak komt kijken kun je niet altijd wat doen.

Ga het gesprek aan

  • Dat de verbouwing plaatsvindt, daar kun je weinig aan doen.
  • Vraag of de werkzaamheden door de week zoveel mogelijk overdag kunnen plaatsvinden.
  • Wordt er in het weekend gewerkt bij de buren? Spreek dan samen een tijd af waarop ze ’s ochtends starten.
Spreek samen een tijd af waarop de werkzaamheden starten

Geur- en rookoverlast

In de zomer wordt er volop gebarbecued. Erg gezellig natuurlijk. Maar zodra de geur jouw huis inkomt, kom je er moeilijk vanaf. En hangt je was te drogen? Dan trekt de BBQ-geur daar geheid in. Ook overlast door rokende buren kan vervelend zijn. Zeker als je onderburen altijd recht onder jouw balkon roken bijvoorbeeld.

Ga het gesprek aan

  • Vraag of je buren van tevoren aangeven dat ze gaan barbecueën. Zo kan jij op tijd de ramen dichtdoen en de was binnenhalen.
  • Geef aan dat je last hebt van de sigarettenrook. Vraag of je buren hier wat meer rekening mee willen houden als je buiten zit.

Ruzie over de perceelgrens

Staat er geen duidelijke schutting tussen jullie tuinen? Blokkeert de boom van je buren de zon in jullie tuin? Of zet je buurman zijn tuintafel op een stuk grond waarvan jij vindt dat het bij jouw perceel hoort? Dan is het misschien goed om het met elkaar te hebben over de perceelgrens.

Ga het gesprek aan

  • Overleg met elkaar over het plaatsen van een hek, schutting of muur op jullie perceelgrens.
  • Bespreek of je buren de boom die schaduw veroorzaakt kunnen snoeien of eventueel kappen.
  • En kom je er niet uit? Dan kun je voorstellen om het perceel te laten taxeren en op die manier de scheidingsgrens bepalen.

Wat kun je doen bij burenoverlast?

Praten is altijd de eerste stap bij een ergernis. Heeft dit geen resultaat en ondervind je echt last? Dan zetten wij hier op een rij wat je nog meer kunt doen.

Maak je klacht bespreekbaar

Spreek jij de buren nooit of weet je niet wie jouw buren zijn? Dan kan het gesprek wat lastiger zijn. Je weet namelijk niet hoe de buren reageren op jouw klacht. Reageer daarom niet meteen, maar denk even na en spreek hen op een rustig moment aan.

Schakel de buurtbemiddeling in

Kom je er samen met je buren niet uit? Schakel dan de buurtbemiddeling in. In veel grote steden kun je vrijwilligers van de buurtbemiddeling om advies vragen. Deze kunnen het gesprek begeleiden en zoeken naar een oplossing tussen de partijen.

Vraag hulp van de woningcorporatie of VvE

Afhankelijk van de overlast, kun je via de woningbouw (bij een huurwoning) of VvE (bij een koopappartement) klachten bespreekbaar maken. Deze partijen kunnen een rol op zich nemen als bemiddelaar. Bij koopwoningen heb je deze bemiddelaars niet.

Bel de politie voor strafbare feiten

Loopt de ruzie met de buren uit de hand en worden er strafbare feiten gepleegd, zoals vernieling van de tuin? Dan kun je de politie inschakelen. De politie kan op locatie komen kijken en meteen actie ondernemen.

Zet een bemiddelaar in

Een mediator kan uitkomst bieden bij conflicten tussen buren. Deze onafhankelijke en professionele bemiddelaar zoekt naar een redelijke en duurzame oplossing voor beide partijen. Met mediation kun je een kostbare rechtszaak voorkomen.

Win juridische informatie in

Heb je een Rechtsbijstandverzekering met de aanvullende dekking Wonen van Nationale-Nederlanden? Dan kan een onafhankelijke juridisch adviseur je mogelijk helpen bij een geschil met de buren. Je kunt ook gratis juridisch advies vragen bij het Juridisch Loket.

Laatste redmiddel: zaak voor de rechter brengen

Kun je geen gebruikmaken van de burenrechter en heeft mediation niet geholpen? Dan kun je mogelijk een zaak aanspannen tegen de buren. Dit doe je natuurlijk niet zomaar: het kan de onderlinge relatie (flink) onder druk zetten. Een onafhankelijke juridisch adviseur kan je vertellen of er voldoende grond voor een rechtszaak is. Zorg in ieder geval voor het verzamelen van bewijs, zoals geluidsopnames en filmpjes.

Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden

Heb je een Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden? Dan kun je rekenen op juridische hulp bij een burenconflict. Zo sta je er niet alleen voor.

Ontdek waar je recht op hebt

lay5148bf0fd9d74079a6a3f17412e50693


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen