Checklist verhuizen naar een studentenhuis

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Ga je voor het eerst op kamers en verhuis je naar een studentenhuis? Spannend, leuk en een grote stap! Daar komt ook een hoop bij kijken; van het bij elkaar sprokkelen van de uitzet tot het tekenen van je huurcontract. Verhuis goed voorbereid met deze checklist!

Het perfecte studentenhuis

Het vinden van een studentenkamer kan een hele zoektocht zijn. Nu je hem hebt gevonden is het belangrijk het hoofd koel te houden en kritisch naar de woning te kijken. Ook wanneer je al lang aan het zoeken bent, moet je meerdere scherpe blikken op de woning werpen. Controleer de kamer en de gedeelde ruimten, zoals de woon- en badkamer goed op gebreken. Je wilt er niet pas in de winter achter komen dat de verwarming het niet doet!

Ook het huurcontract moet goed onder de loep genomen worden. Lees de voorwaarden die jouw huisbaas stelt goed door. Wat is de opzegtermijn? Hoeveel borg moet je betalen? Laat je niet gek maken door vreemde voorwaarden en vraag iemand die er verstand van heeft om het huurcontract voor je door te lezen. Zo weet je zeker dat je niets vreemds ondertekent.

Een laatste check op jouw (mogelijke) nieuwe kamer is de grootte ervan. Meet de kamer goed op. Misschien past je tweepersoonsbed er niet in en moet je een twijfelaar kopen. En zit er een inbouwkast in je kamer of moet je je kledingkast meeverhuizen?

Verhuizen naar een studentenhuis

Misschien heb je langzaamaan al het een en ander verzameld aan uitzet. Wat heb je echt nodig en wat zou je graag willen hebben? Je bed en kledingkast behoren bijvoorbeeld tot noodzakelijke spullen. Maar zonder muurschilderij kun je wel een weekje overleven. Als je met huisgenoten gaat wonen, ligt de besteklade misschien al vol met vorken, maar missen er lepels. Die kan jij dan mooi meebrengen! Of misschien is de waterkoker net stuk gegaan. Woon je eenmaal in je studentenhuis, dan kom je er vanzelf achter wat er mist aan spullen. Misschien is er geen wasmachine. Die kunnen jullie gezamenlijk huren.

Op jezelf wonen is niet goedkoop. Na het betalen van je huur en abonnementen, heb je misschien geen honderden euro’s meer over om een inboedel van te kopen. Maak een lijstje met alles wat je nodig hebt en vink aan of je dit al hebt (van je ouders misschien?) of dat je het moet kopen. Je kunt natuurlijk bij je familie of vrienden vragen of iemand nog een pannenset op zolder heeft staan. Ook een kringloopwinkel heeft heel wat moois te bieden voor een student op budget.

Over dat budget gesproken. Voor iemand die, net als jij, voor het eerst op kamers gaat wonen, is het handig om een overzicht te maken van je vast lasten (huur, telefoonrekening, sportschool, etc.) en je overige kosten (wekelijkse boodschappen, koffie op de universiteit). Zo houd je goed bij hoeveel je uitgeeft en weet je aan het einde van de maand precies hoeveel je overhoudt.

Maak je eigen verhuischecklist

Bij een verhuizing komt veel kijken. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Maak daarom je eigen verhuischecklist. Zo heb je alle belangrijke zaken waar je aan moet denken overzichtelijk bij elkaar.

Het studentenleven in!

Eenmaal verhuisd naar je studentenhuis is het tijd om te genieten. Maar niet voordat je de laatste dingen geregeld hebt. Bij op jezelf wonen hoort nu eenmaal 'administratie doen'. Klinkt saai, maar als je even je schouders eronder zet, is het zo gepiept.

Studeerde je toen je bij je ouders woonde al? Zet dan je studiebeurs om naar 'uitwonend'. Je ontvangt namelijk van DUO meer toelage per maand als je uit huis woont. Check ook je studentenreisproduct. Had je eerst een reisproduct voor doordeweeks, omdat je dagelijks met de trein of bus naar de universiteit of hogeschool ging? Nu woon je misschien wel dichtbij en gebruik je het openbaar vervoer alleen nog maar in het weekend. Even omzetten dus!

Begin jij net aan je studie? Vergeet dan niet je studiebeurs en studentenreisproduct aan te vragen.

Een laatste, heel belangrijke, administratieve klus is… het plannen van je housewarming! Want het verlaten van je ouderlijk huis en het verhuizen naar een studentenhuis is niet niks. En dat moet gevierd worden. Nodig je vrienden en familie uit om een kijkje te nemen in je nieuwe optrekje. Tijd voor een feestje!


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen