Bijkomende kosten nieuwbouw | Wat zijn de extra kosten?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Je droomt van een nieuwbouwwoning. Een fris huis, volledig naar jouw wens en ook nog energiezuinig gebouwd. De projectontwikkelaar neemt de ‘kosten koper’ op zich. Zo kost de overdracht van de nieuwbouw woning minder, omdat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Hoeveel bespaar je eigenlijk nu je een woning vrij op naam (v.o.n.) koopt? Zijn er andere kosten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van nieuwbouw?

Bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning

Aan de hand van het volgende voorbeeld leggen we je uit welke kosten komen kijken bij een nieuwbouwproject.

De aannemer start met het bouwen van de woning op 1 januari. Je beslist om de nieuwbouwwoning te kopen en je tekent de koopovereenkomst op 1 april. Drie maanden later, op 1 juli, wordt de hypotheekakte getekend en ben je officieel eigenaar van de woning. Vanaf dit moment heb je toegang tot de hypotheeklening en kun je de grond en rekeningen van de aannemer betalen.

1. Kosten vanaf tekenen koopovereenkomst

  • Bouwrente: Vanaf 1 juli begin je met het betalen van rekeningen die de aannemer stuurt. De aannemer heeft tussen 1 januari en 1 juli het geld voor het bouwen van de nieuwbouwwoning zelf voorgeschoten (geleend) en hier rente over betaald. Deze kosten - de bouwrente - zal hij van jou terugvorderen. Het bestaat uit twee onderdelen:
    • Financieringsvergoeding: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de periode voor je de koopovereenkomst hebt getekend (op 1 april). De aannemer heeft in die periode de grond gekocht en een start gemaakt aan de bouw. De rente die hij zelf heeft voldaan gedurende deze periode wordt in de koopsom verrekend. Dit financier je dus mee in jouw hypotheek. Dit gedeelte van de bouwrente uit de hypotheeklening mag je fiscaal aftrekken.
    • Uitstelrente: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de kosten die de aannemer maakt tussen het tekenen van de koopovereenkomst (1 april) en de hypotheekakte (1 juli). Dit deel van de bouwrente gaat niet mee in de koopsom.
       Indien je eigen middelen gebruikt voor het betalen van de uitstelrente, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
       Financier je dit gedeelte van de bouwrente mee in je hypotheek? Dan is de rente over dat deel van de financiering niet fiscaal aftrekbaar.

2. Extra kosten vanaf tekenen hypotheekakte

  • Hypotheekrente tijdens bouw: Vanaf het moment dat je op 1 juli de hypotheekakte tekent, heb je toegang tot het geleende geld van de bank. Een deel van deze hypotheeklening wordt onmiddellijk aan de aannemer betaald voor de grond en de reeds gemaakte kosten voor de bouw. Na het tekenen van de akte hoef je dus geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer. Het andere gedeelte van de hypotheek wordt in een bouwdepot gestort. Telkens als de aannemer een nieuwe fase van de woning heeft afgerond, gebruik je het geld uit dit depot om de rekeningen te betalen.

    Je ontvangt meestal ook rente van de bank op het bedrag dat nog beschikbaar blijft in het bouwdepot. In het begin zal de hypotheekrente die je betaalt bijna evenveel zijn als de depotrente die je krijgt. Wanneer er meer fases van de bouw worden afgerond (en er dus minder geld in je bouwdepot ter beschikking blijft), gaat je rentelast omhoog. Het verschil tussen de rente die je betaalt en de rente die je krijgt noem je renteverlies.
  • Meerwerk: Bij het aankopen van de nieuwbouwwoning ben je met de aannemer overeengekomen wat in de prijs zit inbegrepen. Als je daarna extra opties wilt toevoegen, denk aan een ander keukenblad, dan betaal je voor dit meerwerk. Wil je bepaalde onderdelen uit de woning weglaten? Dan krijg je in sommige gevallen een bedrag terug voor dit minderwerk.

3. Extra kosten na oplevering van het nieuwbouw huis

  • Tuinaanleg, bestrating en erfafscheiding: Bij de meeste nieuwbouwwoningen leg je de tuin volledig zelf aan. Denk verder aan de bijkomende kosten voor het bestraten van de oprit of het terras. Tot slot neem je het plaatsen van muren, hekken of hagen ter afscherming in de berekening mee.
  • Inrichting: Ga je voor een bestaande woning, dan horen de vloeren, keuken en badkamer bij het huis en de koop. Bij een nieuwbouwwoning koop je deze allemaal nieuw.

Nieuwbouw hypotheek

Voor meer informatie en uitgebreid hypotheekadvies over het kopen van een nieuwbouw woning kun je bij Nationale-Nederlanden terecht of een onafhankelijke adviseur. Zij helpen je graag met jouw persoonlijke wensen.

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen