De beste luchtzuiverende planten

Deze informatie hoort bij Gezond wonen

Kamerplanten vrolijken je huis op, maar ze brengen ook andere voordelen met zich mee. Sommige kamerplanten hebben namelijk een luchtzuiverende werking. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in huis. Dat zit zo.

Luchtzuiverende kamerplant, dé natuurlijke luchtverfrisser

Tegenwoordig zijn woningen steeds beter geïsoleerd. Dat kan ook betekenen dat er mínder verse lucht het huis in komt. Daardoor kunnen we sneller last krijgen van bijvoorbeeld droge lucht. Een te lage luchtvochtigheid in huis kan leiden tot klachten als droge ogen, een droge huid of droge keel.

Luchtzuiverende kamerplanten zijn natuurlijke luchtverfrissers. Ze produceren niet alleen zuurstof, maar verbeteren ook de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%, onder normale omstandigheden. Dat meet je bijvoorbeeld met een hydrometer of een luchtkwaliteitssensor. Is in bijvoorbeeld de winter de lucht wat droger? Dan is dat niet direct slecht voor je. Je hoeft dus niet een luchtbevochtiger te installeren. Daarnaast kunnen planten schadelijke stoffen uit de lucht halen, zoals formaldehyde en xyleen.

Creativiteit en productiviteit

Luchtzuiverende kamerplanten zijn natuurlijk geen garantie voor een perfect binnenklimaat. Daarvoor heb je vooral goede ventilatie en misschien een luchtreiniger nodig. Wel helpen planten je de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze zijn ook goed voor de sfeer én goed voor de akoestiek. Ook dat draagt bij aan je woongenot.

Planten zouden zelfs goed zijn voor je prestaties en productiviteit. Overtuigend bewijs is daar echter nog niet voor, vinden bijvoorbeeld onderzoekers van TNO en TU Delft. Wel hebben planten een positief effect hebben op de algemene tevredenheid en het geluk, bijvoorbeeld op kantoor.

Hoeveel luchtzuiverende planten heb je nodig?

Sommige aanbieders van luchtzuiverende kamerplanten beweren planten te leveren die de lucht zuiveren in ruimtes tot wel 30 m2. Onderzoekers van de Wageningen University vinden dat wat sterk aangezet.

Hoeveel luchtzuiverende kamerplanten je moet plaatsen voor een beetje luchtzuivering, hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de plant en van het blad. Maar denk ook aan het aantal personen in de kamer. En hoeveel schadelijke stoffen zitten in de lucht? Hoe goed is de ventilatie? Om de luchtkwaliteit te verbeteren zou je je kamer tot een heuse jungle moeten omtoveren.

Wat is de beste luchtzuiverende plant?

Maar ja, dan moet je nog wel kiezen wélke planten je aanschaft. Denk na over de standplaats en het onderhoud. Ga je de plant op een lichte plaats zetten of in de schaduw? Wil je een sierlijke plant, voor in de woonkamer? Of vooral een sterke plant, bijvoorbeeld in de slaapkamer?

Heb je huisdieren of kleine kinderen? Zet je mooie plant dan op een veilige plek. Controleer ook extra goed of de planten giftig kunnen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de luchtzuiverende Spathiphyllum, ook wel lepelplant genoemd. De Calathea staat juist bekend als luchtzuiverend én is niet giftig. Maar elk voordeel...

Top 10 luchtzuiverende kamerplanten

Want wist je dat de Calathea oorspronkelijk uit dichte regenwouden komt? Dat betekent: geen direct zonlicht, altijd voldoende water, geen droge lucht. Een makkelijke plant is het dus niet. Vind je het een onmogelijke opgave om groen binnenshuis te onderhouden? Geen zorgen! De perfecte luchtzuiverende kamerplant bestaat natuurlijk niet. Maar deze tien planten zijn luchtzuiverend én hebben weinig verzorging nodig:


  • Aloë Vera - makkelijke plant als je de juiste grond hebt. En handig bij wondjes.
  • Drakenbloedboom (Dracaena marginata) - heeft maar een beetje water nodig.
  • Graslelie (Chlorophytum) - supermakkelijke plant, mag in de schaduw staan.
  • Chinese Evergreens (Aglaonema) - prachtige plant, oorspronkelijk een bodembedekker.
  • Rubberplant - voor wie gek is op grote bladeren.
  • Sansevieria (vrouwentong) - ideale plant voor onhandige types, én weinig licht nodig.
  • Goudpalm (areca palm) - houdt van licht, maar niet van de volle zon.
  • Bamboepalm - Lijkt op bamboe, maar is toch echt een palm. Blij met normaal daglicht.
  • Klimop - ook als luchtzuiverende plant binnenshuis prima geschikt, in een pot of als hangplant.
  • Monstera (gatenplant) - kunnen grote planten worden, ook trendy om te stekken in een glas.

Wil je meer weten?

Meer gezond wonen

Wie gezonder wil leven, eet gezond, beweegt voldoende en haalt regelmatig een frisse neus. Maar wist je dat het klimaat ín je woning ook grote invloed heeft op je gezondheid?

Meer weten over gezond wonen