Wel of geen aankoopmakelaar nodig?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Je wilt een huis kopen, maar dat heb je nog nooit gedaan. Dan voel je je misschien wat onzeker. Een aankoopmakelaar kan je begeleiden bij het huizenkoopproces: van het zoeken van een woning tot de overdracht. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Zo kun jij bepalen of het in jouw situatie handig is er een in te schakelen.

Wat doet een aankoopmakelaar voor je?

Een aankoopmakelaar doet wat de naam al zegt: het is een makelaar die je helpt bij het kopen van een huis. Hij kan je helpen met het volgende:

Woning zoeken

Speur je zelf dag en nacht Funda af op zoek naar een geschikt huis, maar zit er niks voor je tussen? Of zijn geschikte woningen al verkocht voor je een afspraak hebt kunnen maken voor een bezichtiging? Dan kan een aankoopmakelaar uitkomst bieden. Zo’n makelaar heeft vaak een netwerk van contacten binnen de huizenmarkt en is daardoor soms al op de hoogte van nieuw aanbod voordat een woning op Funda of een andere huizenaanbodwebsite is verschenen.

Heb je juist weinig tijd om te zoeken? Dan kan een aankoopmakelaar je helpen met het maken van een selectie op basis van jouw woonwensen.

Bezichtigen van een huis

Tijdens een bezichtiging bepaal je of een woning jouw droomhuis is. Maar dat gaat verder dan een goed gevoel, geschikte ruimtes en een mooie keuken of badkamer. Je hebt als koper ook een onderzoekplicht. Dat betekent dat je bij eventuele verborgen gebreken na de koop moet kunnen aantonen dat je niet had kunnen weten dat er problemen waren. Daarom is het belangrijk om te kijken of er bijvoorbeeld tekenen van lekkages zijn. Ook het stellen van de juiste vragen kan je problemen met verborgen gebreken besparen.

Een aankoopmakelaar kijkt met een neutrale blik en wordt niet geleid door emoties. Een aankoopmakelaar is weliswaar geen bouwkundige, maar hij weet wel waar hij op moet letten. Ook weet hij welke vragen hij moet stellen aan de verkoper of verkoopmakelaar om meer te weten te komen over de staat en eventuele problemen van de woning. Bij twijfel is het altijd verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Een aankoopmakelaar kijkt met een neutrale blik en wordt niet geleid door emoties.

Onderhandelen

Je wilt dolgraag een huis kopen, maar je wilt ook niet te veel betalen. De meerwaarde van een aankoopmakelaar zit vaak in het bedingen van een lagere aankoopprijs dan dat je zelf voor het huis zou hebben betaald.

Hoe? Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt. Hij kan bepalen wat de woning waard is door het te vergelijken met de verkoopprijzen van andere woningen in de buurt. Ook kan hij je helpen met de juiste biedingsstrategie. Een aantrekkelijk bod uitbrengen is namelijk vaak meer dan alleen prijs. Kun je bijvoorbeeld snel kopen en heeft dat meerwaarde? Of ben je juist bereid te wachten tot de verkoper een nieuwe woning heeft.

Ook neemt hij voorwaarden mee, zoals een bod ‘onder voorbehoud van financiering’ of onder voorbehoud van bouwkundige keuring.

Begeleiden bij de koopovereenkomst en overdracht

Is je bod geaccepteerd? Dan volgt er een koopovereenkomst. Je aankoopmakelaar helpt met het ontdekken van fouten of het signaleren van ongunstige bepalingen in het contract.

Notaris kiezen
De overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. Als koper mag jij de notaris kiezen. De aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van een notaris.

Inspectie voor overdracht
Voor het bezoek aan de notaris is er vaak nog een inspectie in de woning. Een aankoopmakelaar weet waar je op moet letten.

Wat doet hij niet?

  • Bouwkundige keuring
    Een aankoopmakelaar is geen bouwkundige. Bij twijfel over de staat van het huis, zal hij je adviseren een keuring te laten uitvoeren.

  • Taxatie voor de financiering
    Dat moet een onafhankelijk taxateur doen. Dat is iemand die niet betrokken is bij de koop of verkoop. De aankoopmakelaar kan wel een taxateur aandragen.

  • Als verkoopmakelaar fungeren
    Een aankoopmakelaar mag nooit voor dezelfde woning als verkoopmakelaar fungeren. Hij behartigt alleen jouw belang als koper.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Er zijn geen vaste tarieven. Ook de manier waarop aankoopmakelaars kosten voor hun diensten in rekening brengen verschilt. Een paar voorbeelden:

  • Vast bedrag
    Je betaalt een vooraf afgesproken bedrag.

  • Percentage van het onderhandelingsresultaat
    Je betaalt bijvoorbeeld 10% over het verschil tussen de vraagprijs en de aankoopprijs.

  • Percentage van de koopsom
    Je betaalt bijvoorbeeld 1% van de koopsom aan makelaarskosten. Let hierbij goed op! In dat geval betaal je namelijk meer courtage als de aankoopprijs hoger is. De aankoopmakelaar is er dus niet bij gebaat om voor jou een lagere prijs voor het huis te bedingen.

Je kunt altijd meerdere offertes opvragen. Kijk ook goed welke werkzaamheden zijn inbegrepen in de kosten.

Voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Voordelen:

  • Een aankoopmakelaar is vaak al op de hoogte van huizen die te koop komen, voordat ze bijvoorbeeld op Funda verschijnen.

  • Een aankoopmakelaar is objectief over de woning. Waar jij misschien al helemaal warm wordt bij het zien van die mooie inrichting, kijkt hij objectief naar de staat en de waarde die je voor je geld krijgt.

  • Een aankoopmakelaar kan je geld besparen bij de onderhandelingen, omdat hij weet hoe het werkt.

  • Met een aankoopmakelaar heb je een expert aan je zijde die je onzekerheid kan wegnemen.

  • Een aankoopmakelaar kan je veel tijd en werk besparen.

Nadelen:

  • De kosten die je moet betalen voor de diensten van de aankoopmakelaar.

  • De kosten voor de aankoopmakelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Wil je een aankoopmakelaar inschakelen? Een paar tips :

  • Zorg dat je duidelijke afspraken maakt over welke werkzaamheden je kunt verwachten en welke niet. En wat als je ondanks zijn hulp niet je droomwoning vindt? Kun je dan de opdracht intrekken of moet je betalen voor de gemaakte kosten?

  • Weet hoe de kosten worden berekend. Een vast bedrag of een percentage over het onderhandelingsresultaat hebben de voorkeur boven een percentage van de koopsom.

  • Blijf ook zelf nadenken. Jij bent uiteindelijk degene die het huis koopt en erin moet wonen.

Huis kopen zonder aankoopmakelaar?

Zelf een huis kopen is ook prima mogelijk. Hier wat tips:


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen