Karlijn van Klaveren (28) is Proposition Lead bij Nationale-Nederlanden. Daarnaast coacht ze als vrijwilliger mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doet ze via Talentcoach, één van onze maatschappelijke partners. Waarom spreekt juist dit vrijwilligerswerk Karlijn zo aan? En wat brengt het haar? “Dat ik ervoor kan zorgen dat er weer een lichtje in iemand gaat branden, vind ik heel bijzonder.”
Karlijn start in 2018 met haar traineeship bij Nationale-Nederlanden. Tijdens haar eerste week komt ze meteen in aanraking met vrijwilligerswerk. “Ik mocht mensen met schulden helpen hun financiën weer op orde te brengen”, vertelt Karlijn. “Heel dankbaar werk.”
Het zaadje voor vrijwilligerswerk is geplant. Als Karlijn hoort dat Nationale-Nederlanden vrijwilligers zoekt voor het project ‘LEF op de arbeidsmarkt’ van maatschappelijk partner Talentcoach, reageert ze meteen. Met dit project wil Talentcoach het zelfvertrouwen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroten, zodat zij (weer) stappen op de arbeidsmarkt kunnen zetten.
Karlijn: “Mijn eigen zoektocht naar een baan vond ik soms best lastig. Mij hielp het om te bedenken: wat kan ik voor een bedrijf betekenen? Die ervaring kon ik nu met anderen delen.”
Ook kan ze haar coachingsvaardigheden verder ontwikkelen met dit project. “Zo leer ik zelf iets nieuws, terwijl ik ook de ander iets bijbreng. Dat leek me leuk en nuttig.”
‘Met dit project kan ik mezelf én de ander iets leren.’
Talentcoach koppelt vrijwilligers als Karlijn aan de deelnemers van het project. “Deze mensen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt omdat ze bijvoorbeeld werkloos zijn geraakt, langdurig ziek waren of geen diploma hebben”, legt Karlijn uit.
Elke deelnemer volgt een programma bij Talentcoach en krijgt daarnaast een-op-eenbegeleiding van een vrijwilliger. Karlijn: “Ik voerde bijvoorbeeld coachingsgesprekken en hielp met de huiswerkopdrachten van mijn deelnemer.”
De deelnemers krijgen via Talentcoach bijvoorbeeld een sollicitatietraining, en leren hoe ze een cv en videopitch van zichzelf maken. “Ik geef aanvullende tips. Hoe laat je je persoonlijkheid zien in je cv? En hoe je stel je je cv zo op dat het past bij de branche waar je wil solliciteren?”
Vanwege de coronamaatregelen vindt alle coaching online plaats. Net als de eerste kennismaking. “Dat was wel even spannend”, weet Karlijn nog. “Mijn coachee is een stuk ouder dan ik. Kon ik haar wel iets leren? Andersom bleek zij juist tegen mij op te kijken. Gelukkig waren we hierover meteen open naar elkaar. Dat versterkte onze band.”
‘Jij kunt iemand helpen die geen mogelijkheden meer ziet.’
Veel deelnemers hebben een laag opleidingsniveau of geen opleiding afgerond. Karlijn: “Daarom legde ik in de coachingsgesprekken de nadruk op de persoonlijke competenties en niet op diploma’s. Wat kun je goed in het dagelijks leven? Waar krijg je energie van?”
Haar coachee vertelt dat ze mensen met schulden vrijwillig helpt. En dat ze graag projecten oppakt op de school van haar kinderen. “Zo kwamen we erachter dat ze heel zorgzaam en doortastend is, goed in netwerken, en de leiding durft te nemen. Al snel ging er een belletje bij haar rinkelen: misschien kan ik hier iets mee!”
Al pratende komt Karlijn er ook achter dat haar coachee in haar werk iets voor anderen wil betekenen. En dat ze haar liefde voor mensen en cijfers wil combineren. “Samen hebben we de mogelijkheden toen onderzocht. Welke functies zouden bij haar passen? Het bijzondere is: een week nadat ze het traject afrondde, vond ze haar droombaan: administratief medewerker in de maatschappelijke sector. Ik ben echt trots op haar.”
De belangrijkste les die Karlijn haar coachee wilde leren? “Dat ze weet dat ze in zichzelf mag geloven. En dat ze zich sterk voelt. Natuurlijk is het prachtig dat ze zo snel haar droombaan gevonden heeft. Maar stel dat dit niet meteen was gelukt. Dan hoop ik dat ze wél het vertrouwen in zichzelf had gehad dat die baan er alsnog was gekomen.”
Zelf heeft Karlijn ook veel geleerd. “Ik vond het interessant iemand te leren kennen met een totaal andere achtergrond dan ik. Eerder kon ik misschien denken: als je wil werken, is er altijd werk te vinden. Nu zie ik in dat dat echt niet zo makkelijk gaat zonder diploma.”
Volgens Karlijn zou het mooi zijn als we meer naar de persoonlijkheden en competenties van mensen kijken. “Wie ben je? Waar sta je voor? Mijn coachee helpt mensen vanuit een goed hart. Ze kan mensen met elkaar verbinden. Dat zijn zulke waardevolle competenties. Die leer je niet op school.”
Af en toen heeft Karlijn nog contact met haar coachee. “Op haar eerste werkdag stuurde ik een appje om te horen hoe het was gegaan. Omgekeerd appte ze mij ook toen ik net met een nieuwe functie was begonnen. Ik was blij om te horen dat ze zo goed op haar plek zit.”
Karlijn wil in de toekomst best vaker iemand coachen. “Je hebt een ander altijd iets te brengen: je ervaring, netwerk of visie op het leven. Daarmee kun je iemand helpen die even geen mogelijkheden meer ziet. Dat er mede door jou weer een lichtje in iemand gaat branden, vind ik heel bijzonder. En dat terwijl je alleen maar luistert en vragen stelt.”
Karlijn van Klaveren (28) startte in 2018 als general management trainee bij Nationale-Nederlanden. Sinds september 2020 draagt ze als Proposition Lead B2B Innovation bij aan de ontwikkeling van nieuwe diensten voor werkgevers.
Nationale-Nederlanden geeft al haar werknemers in Nederland de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen via het maatschappelijk programma ‘Future Matters’. Het doel van het programma is het financieel welzijn van mensen in onze omgeving te vergroten. Dat doen we bijvoorbeeld via het project ‘LEF op de Arbeidsmarkt’ van Talentcoach, een van onze maatschappelijke partners waarmee we werken in onze Stichting van Schulden naar Kansen.