Het voorkeursbeleid medicijnen houdt in dat je van bepaalde medicijnen alleen de goedkoopste variant vergoed krijgt. Dit zijn de zogenaamde ‘voorkeursgeneesmiddelen’. Deze zijn vaak merkloos, maar hebben wel dezelfde werkzame stof(fen) en dus werking, als de duurdere merkmedicijnen. Je herkent deze merkloze medicijnen vaak aan de verpakking, de kleur of de vorm van het medicijn.
Merkloze medicijnen zijn goedkoper dan merkmedicijnen: de fabrikant die als eerste met het merkmedicijn op de markt komt, maakt vaak hoge kosten die terugverdiend moeten worden. Als het patent verloopt, kunnen andere fabrikanten deze medicijnen goedkoper op de markt brengen. Het voorkeursbeleid voor medicijnen helpt ons dus de kosten van de zorg, en dus ook jouw premie, betaalbaar te houden. Daarnaast vallen medicijnen vanuit de basisverzekering onder het eigen risico. Dat geldt niet voor voorkeursmedicijnen. Dus door het voorkeursbeleid, betaal je minder eigen risico.
Alle medicijnen die onder het Voorkeursbeleid medicijnen vallen, staan vermeld op de Lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Heb je een medicijn nodig dat op deze lijst vermeld staat? Dan krijg je dit alleen vergoed als je ook daadwerkelijk dit medicijn van de lijst gebruikt. Gelukkig weet jouw apotheker dit en hij zal je dus het medicijn meegeven dat ook daadwerkelijk vergoed wordt.
Het kan voorkomen dat het voorkeursmedicijn niet geschikt is voor jou. Dan is het medisch noodzakelijk dat je een ander medicijn krijgt. Dit is natuurlijk gewoon mogelijk; als deze (duurdere) medicijnen in het Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) staan, dan krijgt je deze gewoon vergoed. Het GVS bevat namelijk alle medicijnen die in Nederland vergoed worden via de zorgverzekering. Op de website Medicijnkosten zie je precies welke medicijnen in het GVS staan. Het kan ook voorkomen dat een voorkeursmedicijn niet beschikbaar is. Ondanks het feit dat wij met medicijnfabrikanten afspreken dat alle voorkeursmedicijnen altijd beschikbaar zijn. Is het voorkeursmedicijn dat je voorgeschreven krijgt niet beschikbaar? Geen probleem. Wij hebben voor die gevallen met jouw apotheker afgesproken dat zij jou dan tijdelijk het goedkoopste medicijn met een ander label of een medicijn van een andere fabrikant mogen meegeven. Natuurlijk met dezelfde werkzame stof(fen). Je apotheker weet welk ander medicijn kan worden geleverd.
Voor de voorkeursmedicijnen van de lijst voorkeursgeneesmiddelen betaal je sinds 1 mei 2021 geen (vrijwillig) eigen risico. Je betaalt wel eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek.