Bij zelfbouw (kavelbouw) kun je wonen naar je eigen smaak. Je koopt een kavel en je bepaalt zelf met welke architect, adviseurs en aannemer je samenwerkt. Op deze manier kun je precies bepalen hoe je woning eruit komt te zien. Er komt heel wat bij kijken, maar uiteindelijk kun je wel jouw droomhuis realiseren.
Bij zelfbouw kun je de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden afsluiten. Hierbij profiteer je onder andere van een aantrekkelijk tarief, kun je de facturen van bijvoorbeeld de aannemer gemakkelijk betalen vanuit een bouwdepot en heb je de mogelijkheid om je tijdelijke dubbele woonlasten te financieren.
Bij het bouwen van een eigen huis komt veel kijken. Volg onderstaand stappenplan voor een succesvol traject.
Zet je eisen en wensen op een rijtje. Denk daarbij aan:
Met dit programma van eisen kun je terecht bij een architect of ontwerper, en de aannemer.
Zorg ervoor dat je ruim op tijd weet wat je financiële mogelijkheden zijn, dit zal je keuzes verder in het traject vergemakkelijken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een overzicht te maken van je bestedingsruimte en alvast je maximale hypotheek te berekenen. Houd in de bepaling van de kosten ruimte met de volgende zaken:
Je hebt grond nodig om een huis op te bouwen. Beschik je nog niet over een kavel? Kijk bij de gemeente of er zelfbouwkavels beschikbaar zijn en zoek op internet naar beschikbare kavels. Wanneer je een kavel koopt, wordt de grond voor een bepaalde tijd voor je gereserveerd. De koop van een kavel is pas officieel wanneer de bouwplannen rond zijn en je een bouwvergunning hebt.
Bij sommige plannen ligt het stedenbouwkundig ontwerp al klaar. In andere gevallen moet je deze zelf nog maken. Een architect helpt bij het verkavelingsplan tot het technisch ontwerp van de huizen. Meestal kies je samen één architect.
Allereerst heb je een ontwerp en een bouwtekening nodig. Hiervoor kun je een architect kiezen, die met het programma van eisen het huis van je dromen kan ontwerpen. Vraag in je netwerk of mensen ervaringen hebben en benader verschillende partijen. Bij de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architecten) vind je een overzicht van architecten. Met het ontwerp en de bouwtekening kan een aannemer het huis daadwerkelijk gaan bouwen. Er is ook de mogelijkheid om direct bij een aannemer een ‘standaard’ woning uit de catalogus te kiezen. Dan heb je geen architect nodig. Uiteraard kun je hier nog aanpassingen in aanbrengen. Kies voor een architect en een aannemer die passen bij jouw wensen en jouw stijl. Vraag meerdere offertes op en zorg bij de aannemer voor afbouwgarantie.
Voordat je kunt gaan bouwen heb je goedkeuring en vergunningen van de gemeente nodig. Bekijk vooraf welke vergunningen je nodig hebt. Je hebt in ieder geval een bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld ook een vergunning voor het kappen van bomen of het aanleggen van een oprit. Bekijk ook waar je aanvraag aan moet voldoen. Voor de behandeling van de aanvraag betaal je bouwleges aan de gemeente. Meestal krijg je binnen acht weken reactie. Heb je de vergunning binnen? Dan kunnen omwonenden nog binnen zes weken bezwaar indienen.
Een hypotheekaanvraag voor een huis dat je zelf gaat (laten) bouwen is anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Voor de hypotheekaanvraag heb je een bouwvergunning, aannemingsovereenkomst, afbouwgarantie en taxatierapport nodig. Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of nog te bouwen woning is vaak in de vorm van een bouwdepot. Het bedrag van de lening komt in een depot, waar de bouwkosten uit betaald worden.
Als alles rond is, kan de bouw echt beginnen. Houd de voortgang goed in de gaten en kijk bij de oplevering of alles naar wens is. Ook nieuwbouwwoningen kunnen gebreken hebben. Meld de gebreken binnen drie maanden schriftelijk bij de aannemer. Is alles naar wens? Dan is het tijd voor de inrichting en vooral: genieten van jouw nieuwe thuis!
Lees meer over de Nieuwbouwhypotheek
Wil je zelf je woning bouwen? En wil je weten of dit financieel haalbaar is? Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.