December 2023
Inflatie betekent dat je voor hetzelfde bedrag minder kunt kopen. De laatste jaren is de inflatie sterk gestegen. Spaarrekeningen zijn hierdoor minder rendabel geworden. Beleggen kan een interessante optie zijn als je op zoek bent naar een hoger rendement.
Het inflatiepercentage was de laatste jaren enorm in beweging. De laatste drie jaar bewoog de inflatie grofweg tussen de 1% en 14%. De huidige spaarrente ligt rond de 2%. Als de inflatie hoger is dan de rente wordt je geld per saldo minder waard als je het op een spaarrekening zet. Beleggen kan dan interessant zijn.
Als je vermogen op wilt bouwen, dan kan het dus slim zijn om op zoek te gaan naar alternatieven met een hoger rendement. Bijvoorbeeld door in vastgoed te investeren of door te gaan beleggen. Met beleggen kan je op de lange termijn een rendement behalen dat een stuk hoger is dan op een spaarrekening.
Dat wil niet zeggen dat je meteen al je spaargeld moet overhevelen naar een beleggingsrekening. Het is belangrijk dat je een goede buffer hebt op je spaarrekening voor onvoorziene kosten. Het geld waarmee je belegt moet je voor een langere periode echt kunnen missen én je moet tegen risico kunnen. Aan beleggen kleven meer risico’s dan aan sparen.
Stel, je hebt de tijd en de durf. Waar dan te beginnen? Open je gewoon een beleggingsrekening en ga je het zelf doen? Om dat goed te kunnen moet je wel veel kennis en ervaring hebben, om ongelukken te voorkomen. En je moet er de tijd voor hebben om er voldoende aandacht aan te besteden.
Daarom is er Beheerd Beleggen, voor iedereen die niet zomaar op eigen houtje wil beleggen. Je geeft het beleggen uit handen aan ons team van beleggingsexperts. Wij gaan aan de slag met jouw inleg, werken voor jou aan een portefeuille van fondsen en indextrackers en rekenen voor je uit wat je verwachte rendement zal zijn.
Dit is eigenlijk de belangrijkste boodschap van dit artikel. Het rendement van je beleggingen kan schommelen. Met beleggen verwacht je dat er over een langere periode rendement wordt gemaakt. Hoe langer je de tijd neemt, hoe groter de kans is op een goed resultaat.
Als voorbeeld noemen wij de Nederlandse aandelenindex. Als je vanaf 1947 in de Nederlandse aandelenindex zou hebben belegd, dan waren van alle 77 jaren er 16 jaar geweest met een negatief jaarrendement.
Bij periodes van 20 jaar of langer had je niet een keer een gemiddeld negatief jaarrendement behaald.
Maar garanties zijn er niet. Beleg dan ook alleen met geld wat je voor een langere termijn kunt missen. Want hoe langer je belegt, hoe meer kans je hebt om eventuele verliezen goed te maken.
Michel Engbers is Directeur Investment Office bij Nationale-Nederlanden Bank
Beheerd Beleggen. Voor iedereen die niet op eigen houtje wil beleggen.
Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het online informatiepakket Beheerd Beleggen aan.