Let op: je kunt Begeleid Beleggen niet meer afsluiten bij ons.
Heb je Begeleid Beleggen? Op deze pagina lees je hoe je een wijziging doorgeeft. En wat de belangrijkste kenmerken van dit product zijn.
Heb je geen Begeleid Beleggen, maar wél interesse in beleggen? Lees dan verder op Beheerd Beleggen.

Wat is Begeleid Beleggen?

Bij Begeleid Beleggen adviseren we je over je beleggingen. We nemen hierbij jouw beleggingsprofiel en ons beleggingsbeleid als uitgangspunt. Je beleggingsprofiel geeft aan welk risico je met je beleggingen wilt en kunt lopen. En wat jouw voorkeuren zijn op het gebied van duurzaamheid. Ons beleggingsbeleid vind je in de uitklapper ‘Documenten’.

Onafhankelijk advies

Ons beleggingsadvies is onafhankelijk. Wij kiezen uit beleggingsfondsen van verschillende aanbieders en selecteren daarbij de fondsen die wij het beste vinden. Wij krijgen geen beloningen van fondsbeheerders.

Hoe onze beleggingsexperts tot hun keuze komen lees je in ons beleggingsbeleid. Ons beleggingsbeleid vind je in de uitklapper ‘Documenten’.

Kies je ervoor om ons beleggingsadvies niet op te volgen en zelf specifieke beleggingsfondsen te aan- of verkopen? Dan past je beleggingsportefeuille misschien niet bij je beleggingsprofiel. We adviseren je om te beleggen volgens de modelportefeuille die bij je beleggingsprofiel past.

Beleggingsprofielen

Je beleggingsprofiel is het uitgangspunt voor de beleggingsfondsen waarin we voor jou beleggen. Wij bepalen je beleggingsprofiel op basis van een aantal vragen over je beleggingsdoel, je financiële situatie, het risico dat je wilt en kunt lopen en hoe lang je wilt beleggen. En over jouw voorkeuren op het gebied van duurzaamheid.

Verandert je situatie? Dan is het belangrijk dat je de vragenlijst opnieuw invult in mijn.nn. Daarnaast vragen wij je om ieder jaar de vragen voor je beleggingsprofiel opnieuw in te vullen.

Risico's

Als je belegt, loop je het risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Hoe groot dat risico is, verschilt per fonds. Over het algemeen geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe groter het risico. De beleggingsrisico’s die je loopt bij Begeleid Beleggen leggen we uit in de productvoorwaarden:

Sustainable Finance Disclosure Regulation

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU is bedoeld om transparanter te maken hoe financiële marktpartijen en financieel adviseurs duurzaamheidsrisico's (of milieu, sociale en bestuurlijke, afgekort als ESG (Environmental, Social and Governance) risico's) en -kansen inpassen in hun beleggingsbeslissingen en beleggingsadvies. Bekijk hoe NN Bank omgaat met de SFDR en het beloningsbeleid voor de integratie van duurzaamheidsrisico’s.

Kosten

Kosten die Nationale-Nederlanden in rekening brengt

  • Zijn te vinden in mijn.nn
  • Zijn exclusief de kosten van de beleggingsfondsen.
  • We rekenen geen kosten voor transacties.

Kosten die de beleggingsfondsen in rekening brengen

De aanbieders van de beleggingsfondsen waarin je belegt, maken ook kosten. De kosten verschillen per beleggingsfonds en zijn verwerkt in de koers van het fonds. In mijn.nn vind je per fonds een link naar het Essentiële-informatiedocument (Eid) met daarin de kosten van het fonds. Nationale-Nederlanden ontvangt geen vergoedingen van de beleggingsfondsen waarin je belegt.

Er zijn eenmalige kosten, lopende kosten, transactiekosten en incidentele kosten.

Eenmalige kosten

Eenmalige kosten zijn kosten die je betaalt bij het aan- en verkopen van beleggingen, zoals een instap- of uitstapvergoeding.

Daarnaast kunnen beleggingsfondsen een opslag of afslag rekenen op de koers die dagelijks tot stand komt. Dit doen zij om bestaande beleggers in het beleggingsfonds te beschermen tegen aanvullende kosten. Als er op een dag meer kopers dan verkopers zijn, dan kan het fonds een opslag rekenen. Waardoor de koers hoger wordt dan de feitelijke waarde van het fonds. Andersom: als er meer verkopers dan kopers zijn, dan kan het fonds een afslag doen op de koers. Dit kan ook in jouw voordeel werken. Bijvoorbeeld op het moment dat je koopt terwijl er meer verkopers zijn. Door de afslag op de koers betaal je minder dan de feitelijke waarde van het fonds.

Lopende kosten

Lopende kosten zijn kosten die in de loop van een jaar worden afgetrokken van de waarde van een fonds. Fondsbeheerders brengen kosten in rekening voor het beheer van het fonds. Daarnaast maken zij allerlei operationele kosten, onder andere voor administratie, marketing, bewaren van beleggingen en toezicht.

Incidentele kosten

Sommige fondsen kennen een prestatievergoeding die alleen in rekening wordt gebracht als het fonds beter presteert dan een benchmark waarmee het fonds zich vergelijkt. Bijvoorbeeld de AEX-index.

Verpande rekeningen

Is je rekening gekoppeld aan een hypotheek? Dan kun je zonder toestemming van de pandhouder geen geld opnemen van je beleggingsrekening. Ook kun je je rekening niet zonder toestemming van de pandhouder beëindigen.

Aan- en verkopen

Je beslist zelf over je aan- en/of verkopen

Ook ontvang je vier keer per jaar een e-mail met ons advies op basis van de huidige marktontwikkelingen. Je beleggingsprofiel is het uitgangspunt voor ons advies aan jou.

Geld inleggen op je beleggingsrekening

Je kunt maandelijks geld inleggen via een automatische incasso. Of je geeft je bank een periodieke opdracht. Ook kun je zelf geld overmaken naar je beleggingsrekening. Bij een automatische incasso kun je van tevoren kiezen hoe je de inleg wilt beleggen. Je gebruikt hiervoor onderstaand formulier 'Begeleid Beleggen Verdeling van uw periodieke inleg'. Stort je zelf geld, eenmalig of periodiek? Dan geef je zelf de beleggingsopdracht hoe je het geld wilt beleggen.

Een automatische incasso geef je door via mijn.nn.

Formulieren aan- en verkopen

Je kunt ons schriftelijk aan- of verkoopopdrachten geven.

Fondsselectie Begeleid Beleggen

Je hebt ruime keuze uit beleggingsfondsen van verschillende aanbieders.

Je geld is beschermd

De Nederlandse Depositogarantie

Geld op deze rekening waarmee je niet belegt, is beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. De depositogarantie beschermt je geld bij Nationale-Nederlanden Bank tot € 100.000,- per persoon. Weten hoe het precies zit? Bekijk hier onze informatie over de Nederlandse Depositogarantie of ga naar depositogarantie.nl.

Hoe zijn jouw beleggingen beschermd?

Jouw beleggingen worden bewaard door de Stichting Nationale-Nederlanden Bank Beleggersgiro. Hierdoor zijn deze beleggingen geen onderdeel van het vermogen van Nationale-Nederlanden Bank. Bij een faillissement van Nationale-Nederlanden Bank blijven deze beleggingen dus gewoon van jou.

Je kunt een beroep doen op de Beleggerscompensatie, als de bescherming via de Stichting niet voldoende is. De Beleggerscompensatie vergoedt maximaal € 20.000,- per persoon, per bank.

Weten hoe het precies zit? Bekijk hier onze informatie over vermogensscheiding en de Beleggerscompensatie.


Veelgestelde vragen

Hoe komt Nationale-Nederlanden tot het beleggingsadvies voor Begeleid Beleggen?

Onze beleggingsexperts stellen het beleggingsadvies op. Een toelichting op hoe dit advies tot stand komt, lees je in mijn.nn bij 'Toelichting Beleggingsadvies'.

Wanneer en tegen welke koers wordt mijn beleggingsorder voor Begeleid Beleggen verwerkt?

Een beleggingsopdracht die wij op een beursdag vóór 12.00 uur ontvangen, verwerken wij nog diezelfde dag. Wij verzamelen de orders één keer per dag om 13.00 uur en we versturen ze uiterlijk om 14.00 uur.

Opdrachten in ETF’s (Exchange traded fund) worden dan nog dezelfde dag uitgevoerd.

Bij beleggingsfondsen wordt de opdracht dan uitgevoerd tegen de openingskoers van de volgende beursdag. Het uitvoeren van opdrachten in niet-beursgenoteerde fondsen kan één tot drie beursdagen duren.
In de productvoorwaarden lees je meer over ons orderuitvoeringsbeleid:

Ik wil mijn advies voor Begeleid Beleggen opvolgen. Hoe doe ik dat?

Om het advies op te volgen:

  • Log in op mijn.nn.
  • Ga naar je rekening en kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Formulieren’.
  • Vul het formulier 'advies opvolgen' in.
  • Dit formulier stuur je ondertekend op per post. Ons postadres vind je op het formulier.
Wat zijn de kosten voor het opvolgen van een beleggingsadvies?

Wij rekenen geen kosten voor het opvolgen van een beleggingsadvies. Ook rekenen we geen kosten voor het aan- of verkopen van beleggingsfondsen. De aanbieder van een beleggingsfonds kan wel kosten in rekening brengen voor het in- en uitstappen in een beleggingsfonds. Een schatting van deze kosten vind je in het Eid van het beleggingsfonds op de pagina Fondsinformatie.

Kan ik bij Begeleid Beleggen afwijken van het beleggingsadvies?

Ja, dat kan. Je geeft dan zelf een aan- of verkoopopdracht.
Wat moet je doen:

  • Log in op mijn.nn.
  • Ga naar je rekening en kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Formulieren’.
  • Vul het formulier 'Aankoop/Verkoop beleggingsfondsen’ in.
  • Dit formulier stuur je ondertekend op per post. Ons postadres vind je op het formulier.

Alle veelgestelde vragen


Start met Beheerd Beleggen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur