Er was zoveel moois te zien tijdens het NN Kunstfestival 2023. Wil je nog even nagenieten vanuit huis of onderweg? We zochten 10 podcasts van musea voor je op met meeslepende verhalen over kunst.
In het nieuwe seizoen van de podcastserie 'Het geheim van...' gaat Splinter Chabot op onderzoek uit naar het geheim van het succes van wereldberoemde Nederlandse kunstenaars. Hij praat met kenners en liefhebbers. Ontdek in 5 compacte afleveringen de geheimen van Mondriaan, Escher, Iris van Herpen, Rembrandt en Erwin Olaf.
Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.
Houd je van fotografie? Luister dan naar de podcastserie over de Eregalerij van het Nederlands Fotomuseum. Daarin komen de thema’s die in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie centraal staan, aan bod. Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door fotografiecurator Marc Prüst en schrijver/presentator Bahram Sadeghi.
In de podcast Zin in Kunst dwalen Sef en Steven door het Kunstmuseum Den Haag en luisteren ze naar de verhalen van medewerkers en bekenden van het museum, zoals kunstenaar Navid Nuur en Cathelijne Blok van het feministisch kunstcollectief the TittyMag. Ze praten over wat hen verwondert, opvalt of juist onherroepelijk teleurstelt als zij een museum bezoeken en nemen het Kunstmuseum kritisch onder de loep.
Bijna iedereen kent het kunstwerk 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Toch is het doek omhuld met mysterie. Want wie was het meisje? Hoe is ze zo beroemd geworden? Splinter Chabot ging in het eerste seizoen van Het geheim van voor ons op zoek naar de antwoorden op al deze vragen en meer. En hoe dieper hij graaft, hoe meer geheimen en theorieën hij ontdekt.
Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.
In gesprek met de waarzegger is een audiowandeling van station Heino naar Kasteel het Nijenhuis (of andersom). Perfect om te luisteren voor of na je bezoek en speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Do We Care? De podcast is gemaakt door Jacco Kamp, Zamity Mitelembe en Max Vermeulen.
Het Geheim van Wijsman is een hitpodcast over een waargebeurde misdaad in de jaren ‘20, waarvan de documenten (én twee pistoolkogels!) in het Nationaal Archief liggen. Paul Ruigrok (Andere Tijden) en Maartje van de Kamp (Nationaal Archief) nemen je in 5 afleveringen met aanstekelijk enthousiasme mee terug in de tijd naar het Nederland van de jaren ’20.
In de podcast Kunst Centraal laat het Centraal Museum (Utrecht) je kennismaken met werken uit de vaste collectie van het museum en de verhalen eromheen. In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal. De eerste aflevering van de podcast Kunst Centraal gaat over een schilderij van Vincent Van Gogh. Kon Van Gogh kleuren horen?
In de driedelige podcast serie Cobra 75 gaat journalist Luuk Heezen in gesprek met verschillende mensen over 75 jaar Cobra kunst. Zo komt bijvoorbeeld Jeroen Krabbé aan het woord. Als klein kind bezocht hij de Cobra tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Hij vertelt waarom dit grote indruk op hem maakte.
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel en theatermaker Dide Vonk nemen je mee door het oudste museum van Nederland. Stap binnen in deze tijdmachine, luister naar de intrigerende verhalen over het gebouw en de collecties van kunst en wetenschap en ontdek waarom Teylers al sinds 1784 een eerbetoon aan de verwondering is.
Met een museum, bibliotheek, archief en ExperienceLab is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst en geschiedenis. Ontdek hier de mooiste verhalen.