Kunstmuseum Den Haag

Onze samenwerking met Kunstmuseum Den Haag

Nationale-Nederlanden is sinds 2016 tentoonstellingspartner van Kunstmuseum Den Haag. Jaarlijks maken we het mogelijk een nieuwe grote tentoonstelling te tonen, waaronder deze:

DIOR – A New Look

21 september 2024 t/m 26 januari 2025
De modetentoonstelling DIOR – A New Look focust zich op de ontwerpen van Christian Dior en verkent het unieke DNA van het wereldberoemde modehuis, ontwikkeld in de periode 1947-1957, toen Monsieur Dior zelf aan het roer stond. Zijn opvolgers hebben dit DNA altijd gerespecteerd en dat is in veel thema’s terug te zien, zoals the New Look, de liefde voor bloemen, heldinnen (‘heroines’) en sterke vrouwen, en de Dior Dream. De tentoonstelling geeft een frisse nieuwe blik op Dior.

(Foto: The New Look, Christian Dior, 1947 © Association Willy Maywald/ADAGP, Paris, 2024)



Royals & Rebels – British Fashion

2023/2024
De Britten hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de modegeschiedenis. Van ontwerpers als Vivienne Westwood, Alexander McQueen en Stella McCartney tot het maatwerk van Savile Row, Britse schooluniformen, Schotse tartan en de stijl van de Britse koninklijke familie. Ook de rebellen van Swinging London, punkers en skinheads beïnvloedden de mode in Groot-Brittannië, net als de royals zelf, waaronder de geliefde prinses Diana. Ze was niet alleen een mode-icoon, maar ook een rebel die mode gebruikte om een statement te maken. De tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion liet zien hoe de Britten de wereldmode hebben geleid.

(Foto: Vivienne Westwood, collectie Harris Tweed, herfst/winter, 1987/1988. Foto: Nick Knight / Trunk Archive) 

Meesterlijk Zwart – uit het oeuvre van couturier Cristóbal Balenciaga

24 september 2022 tot en met 5 maart 2023
Couturier Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972) veranderde het modebeeld in de jaren 50 en 60 radicaal. Beperkende pasvormen waren in die tijd nog erg gangbaar, maar Balenciaga koos voor comfort, bewegingsvrijheid en volume. Zo introduceerde hij sculpturale en complexe silhouetten die nog nooit eerder vertoond waren. De ontwerpen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart.
Met zijn werk inspireerde Balenciaga vele anderen. De Spaanse modeontwerper werd beschouwd als ‘le maître’ onder de couturiers. Christian Dior zei eens: “Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen.”

(Foto: Irving Penn, Sue Murray in Cristóbal Balenciaga avondjurk, Vogue, September 1967 © Condé Nast)

Global Wardrobe – de wereldwijde modeconnectie

9 oktober 2021 tot en met 16 januari 2022
De modecollectie van het Kunstmuseum heeft allerlei draadjes naar internationale culturen. Handbeschilderde katoen uit India, soepele Chinese zijde, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono: kledingstukken dragen de wereld in zich en vertellen verhalen over inspiratie en verbondenheid. De tentoonstelling Global Wardrobe maakt de invloeden van andere culturen in ons modebeeld zichtbaar. Van imitatie in de 18e en 19e eeuw, inspiratie in de 20e eeuw naar innovatie in de 21e eeuw.

(Foto: Rich Mnisi, Xibelani rok gemaakt van 5 km wol, Zuid-Afrika, Hiya Kaya '21 collectie, 2021. Courtesy Rich Mnisi. Foto: Zander Opperman.)


Het gedroomde museum

20 februari – 7 November 2021
Collectiestuk #1 van Kunstmuseum Den Haag is het gebouw. Ontworpen door Berlage en, bij de opening in 1935, vooruitstrevend voor zijn tijd. Tot op de dag van vandaag speelt het een belangrijke rol in de beleving van het Kunstmuseum. De tentoonstelling Het gedroomde museum toont de bijzondere verhalen van het museumgebouw aan de hand van verhalen, foto’s, (ontwerp)tekeningen en bijzonder archiefmateriaal.

(Foto: Gerrit Schreurs)


Mode in kleur

2020/2021
Mode vertelt veel verhalen. De symboliek van kleur in mode is zelfs een verhaal met een extra lading. Denk je aan liefde, dan denk je aan de kleur rood. Paars wordt geassocieerd met hoop en een nieuw begin. In een tijd waarin enorme behoefte bestaat aan troost, verbinding en hoop, kan juist een tentoonstelling over mode dit bieden. Mode in kleur laat zien hoe de kleding van vroeger en de mode van nu momenten van hoop bieden en ons met elkaar verbinden.

(Foto: Valentino, najaarscollectie couture 2018, Parijs. Credit: Copyright: Hollandse Hoogte/REX)


Erwin Olaf

2019
In samenwerking met het Fotomuseum Den Haag toonde het Kunstmuseum de langverwachte overzichtstentoonstelling van Erwin Olaf, als eerbetoon aan de fotograaf. De tentoonstelling toonde het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie Palm Springs die nog nooit eerder was getoond.

(Foto: Erwin Olaf, Palm Springs, The Kite, 2018. © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery)


De Haagse School op Scheveningen

2018
Kunstmuseum Den Haag is mede opgericht door de schilders van de Haagse School. In de collectie bevindt zich dan ook een indrukwekkende verzameling van hun werken. Een deel van die schilderijen heeft de beroemde badplaats Scheveningen als onderwerp. Deze tentoonstelling toonde hoe deze kunstenaars de schoonheid van het samenspel van lucht, licht en water wisten te vatten.

(Foto: Jan Hendrik Weissenbruch, Strandgezicht, 1887, olieverf op doek, 72,8 x 102,9 cm, Kunstmuseum Den Haag)


De ontdekking van Mondriaan

2017
Het Kunstmuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld. De tentoonstelling De ontdekking van Mondriaan toonde voor het eerst deze volledige collectie, die bestaat uit maar liefst driehonderd werken. Van de vroege avontuurlijke landschappen in en om Amsterdam en Domburg, langs de fundamentele abstractie in Laren en Parijs, helemaal tot aan New York. In deze laatste stad ontdekte Mondriaan een radicaal nieuw ritme dat zijn laatste meesterwerk Victory Boogie Woogie (1942-1944) kenmerkt.

(Foto: Piet Mondriaan [1872-1944], Avond; De rode boom, 1908-1910
Olieverf op doek, 70 cm x 99 cm, Kunstmuseum Den Haag)