Dit artikel valt binnen Onderweg
Delen is het nieuwe hebben. Platformen als Airbnb, SnappCar en Peerby maken het tegenwoordig eenvoudig om spullen van anderen te gebruiken, vaak tegen een (kleine) betaling. Ook in opkomst is het delen van boten onder particulieren. Prachtig natuurlijk, maar wat we soms toch vergeten: ook aan het delen van spullen zoals boten kleven voor- en nadelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de (verborgen) risico’s en het afdekken daarvan?
Allereerst omdat het kan. De mogelijkheden die (mobiel) internet ons tegenwoordig biedt, hebben de drempels om van elkaar te lenen of te huren enorm verlaagd. Daarnaast is bij steeds meer mensen het besef aanwezig dat we te veel consumeren en denken we na over de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld voor het milieu. We hebben met z’n allen inmiddels een overvloed aan spullen die we vaak nauwelijks gebruiken. Tot slot zitten er natuurlijk ook financiële voordelen aan het tussen particulieren onderling (ver)huren van spullen.
Het financiële aspect geeft vaak de doorslag in de deeleconomie. De verhuurder verdient immers aan het verhuren van spullen die anders vaak ongebruikt blijven. Dat geldt ook voor boten. Het verhuren van een boot dekt (deels) de kosten voor de ligplaats, het onderhoud en de verzekeringspremies. Het voordeel voor de huurder van de boot is dat deze vaak tegen lagere tarieven dan bij een traditioneel verhuurbedrijf, een boot kan huren. Varen is op deze manier voor een grotere groep bereikbaar. Een win-win situatie! Een botendeelplatform zoals Barqo maakt het vervolgens mogelijk om deze twee watersportliefhebbers – booteigenaar en huurder - eenvoudig aan elkaar te koppelen.
De verhuurplatforms brengen niet alleen vraag en aanbod bij elkaar, ze helpen je ook met het zo klein maken van de risico’s die je loopt als je je boot verhuurt. Zo zorgt het platform vaak voor een legitimatiecheck: Is de huurder wel degene die hij zegt te zijn? Het grootste risico voor een booteigenaar is immers diefstal van de boot en door zo’n check verklein je de kans hierop. Ook werken veel platformen met checklijsten en kennen ze hulpverlening als de huurder onverwacht pech of schade heeft.
Wanneer je je boot verhuurt of uitleent, leg dan alles goed uit aan de huurder. Booteigenaren weten uit ervaring waar alles aan boord zit, maar voor een huurder of gebruiker is alles nieuw.
Met de checklijst leggen verhuurder en huurder van tevoren vast wat ze bij de start van de verhuurperiode bespreken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het specifieke gebruik van de boot of een uitleg over hoe de motor werkt. Maar ook wordt er dan, net als bij het huren van een auto, een ‘rondje om de boot’ gemaakt, om de al aanwezige schade samen vast te leggen. Dat voorkomt vervelende discussies achteraf. Tot slot geven reviews op een platform zowel huurders als verhuurders een goede eerste indruk of iemand betrouwbaar is. Maak daar dus ook zeker gebruik van als je een boot (ver)huurt!”
De afgelopen jaren kregen wij als verzekeraar steeds meer vragen over de mogelijkheden om boten van particulier aan particulier te verhuren. Een belangrijk obstakel is namelijk de bootverzekering: die sluit vrijwel altijd schade bij verhuur uit. Je boot uitlenen aan een vriend is geen probleem, maar zodra je hiervoor geld vaagt, is de boot niet langer verzekerd. Dat is nog steeds vaak een belangrijk struikelblok voor booteigenaren om hun boot te gaan verhuren. Dat moet dus anders.
Nationale-Nederlanden heeft hiervoor de extra dekking ‘particuliere verhuur’ ontwikkeld. Deze dekking sluit je af bij je Bootverzekering van Nationale-Nederlanden. Daarbij is het, om redenen die we eerder noemden, belangrijk dat je gebruik maakt van een goed verhuurplatform om de risico’s voor jouzelf en voor Nationale-Nederlanden zo klein mogelijk te houden. Met deze dekking zijn de grootste risico’s bij verhuur afgedekt: van diefstal tot aan aansprakelijkheid voor maximaal 60 dagen per jaar. Zo kunnen nu nog meer mensen genieten van watersport.
Wil je met een gerust hart het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd.
Meer informatieBij het kopen van een boot komt er veel kijken. Waar moet je allemaal op letten? Wij hebben voor jou in 4 stappen beschreven waar je op moet letten bij de aankoop van een boot.