6 feiten en fabels over zonnen volgens een dermatoloog

Als ’s morgens de zon door de gordijnen piept, krijg je zin om de dag te beginnen. Logisch, want de zon is goed voor je humeur. Maar helaas zijn zonnestralen minder goed voor je huid. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Weet jij hoe je verantwoord kunt zonnen? Test je kennis! Dermatoloog Martijn Meijs vertelt: is het een feit of toch een fabel?

1. Veel moedervlekken betekent een grotere kans op huidkanker

FEIT. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die meestal in al bestaande moedervlekken ontstaat. Dus hoe meer moedervlekken, hoe groter de kans dat er één een melanoom wordt. Houd je huid dus goed in de gaten! Meer moedervlekken betekent dus meer risico. Zit jouw huid er vol mee? Check goed of de vlekjes van vorm, kleur of grootte veranderen. Dat kan duiden op huidkanker. Laat je moedervlekken controleren, als je iets opvalt. Doe bijvoorbeeld een huidcheck via de SkinVision app, die zit standaard bij je zorgverzekering van Nationale-Nederlanden.

Martijn Meijs, dermatoloog ziekenhuis BovenIJ Amsterdam.

2. Achter glas kun je verbranden

FEIT. Uv A-stralen gaan door glas en zorgen dat je bruin wordt. Of zelfs rood. Het is wel zo dat je achter glas minder snel verbrandt, omdat niet alle straling erdoorheen komt. Hetzelfde geldt trouwens voor schaduw en kleding. Je zult minder snel verbranden als je lange mouwen draagt of als je onder een boom zit. Maar het kan dus wel!

3. Dik en vaak smeren heeft geen zin

FABEL. De meeste mensen smeren te dun, maar met een flinke laag zonnebrandcrème ben je beter beschermd. Wees dus niet te zuinig. Begin ook op tijd met smeren. De zonnebrandcrème heeft een half uur nodig om in te trekken en zijn werk te doen. En goed om te weten: als je zweet of zwemt, gaat de bescherming verloren. Pak dus minimaal elke 2 uur de zonnebrandcrème uit je tas voor een nieuwe laag!

4. Met een hoge beschermingsfactor kun je langer in de zon

FEIT. Inderdaad, je kunt met een hogere SPF langer in de zon zitten. Maar toch is het iets ingewikkelder dan dat. Laten we daarom eerst eens uitleggen wat SPF eigenlijk betekent. De Sun Protector Factor beschermt tegen uv B-straling. Door deze straling kun je verbranden. SPF beschermt niet tegen een ander type straling: uv A. Deze straling versnelt de huidveroudering. Je verbrandt dus niet door uv A-straling, maar het beschadigt de huid wél. Maar wat betekent factor 30 of 50 dan? En kun je met factor 50 langer in de zon blijven zitten? Een zonnebrandcrème met SPF50 betekent dat je voor ongeveer 98% beschermd bent tegen uv B-straling. Bij SPF30 is dit zo'n 96,6%. Kortom, je kunt met een hogere factor langer in de zon zitten, maar ook je huidtype is hierbij belangrijk. Jij kent je huid het beste. En onthoud: volgens KWF moet je in ieder geval elke 2 uur opnieuw smeren.

Korting op zonnebrandcrème van Altruist (1+1 gratis)

Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Bij bestelling van 2 tubes Altruist-zonnebrandcrème SPF30 (200ml) of SPF50 (100ml) krijg je er 1 gratis. De prijs van 1 tube is € 8,50. Deze zonnebrandcrème is ontwikkeld door dermatologen, geschikt voor alle huidtypen en vrij van parabenen en parfum.

Bekijk de korting

5. De zonnebank af en toe bezoeken kan geen kwaad

FABEL. De sterkte van de zonnebank kun je vergelijken met de middagzon aan de Middellandse Zee. Je krijgt dezelfde hoeveelheid uv-straling (vooral uv A) op je lichaam. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die graag onder de zonnebank gaan meer kans hebben op huidkanker. Zeker als je al op jonge leeftijd begint. Je huid krijgt onder de zonnebank namelijk te veel uv A-straling.

6. Zolang je niet verbrandt, krijg je geen huidkanker

FABEL. De zon veroorzaakt huidschade. Ook als je niet verbrandt. Hoe vaak je huid tijdens je leven in de zon is geweest, heeft invloed op het risico om huidkanker te krijgen. Het gaat dan om alle zonmomenten in je leven bij elkaar opgeteld. En daar hoef je dus niet voor te verbranden. Het is wel zo dat verbranden zorgt voor extra risico.

Nog een laatste feit: je huid controleren is verstandig

Het is duidelijk, verantwoord zonnen is een must. Maar dat is niet alles. Regelmatig je huid controleren is zeker zo belangrijk. En zie je een verdacht plekje? Check het dan meteen met de SkinVision app. Dat is snel, eenvoudig en zit ook nog eens standaard bij je zorgverzekering van Nationale-Nederlanden. Met de SkinVision app maak je zelf een foto van het plekje. Je weet dan binnen dertig seconden of het plekje verdacht is of niet. Zo ben je er snel bij als dat nodig is.

Download nu de SkinVision app

lay628c4aa113fe443d8fa7f8531d41f7ed

Meer lezen?

Een allergische reactie na een insectenbeet, wat nu?

Jeukende huid, duizeligheid of zelfs shock. Een allergische reactie door een insect kan gevaarlijk zijn. Welke symptomen zijn er nog meer? En heb je medicatie nodig? Of niet?

Dit moet je weten

8 gouden zontips om je kind optimaal te beschermen

Een kinderhuid is veel dunner dan die van een volwassene en de celdeling gaat sneller. Daardoor krijgt een verbrande huid amper de tijd om te herstellen. Zó bescherm je je kind optimaal.

Veilig zonnen doe je zo

Buiten sporten in de zomer? Zo houd je het hoofd koel

Of je nou gaat voor een bootcamples, hardloopsessie, rondje mountainbiken of een kanotocht in de hitte: negen tips om die wekelijke sportsessies de hele zomer vol te houden.

Kom maar op met dat fitte leven