Sta je op het punt de onderhandelingen te starten over je salaris bij een nieuwe baan? In dit artikel lees je tips om je voor te bereiden op het gesprek.
Het klinkt gek, maar een salarisonderhandeling begint vaak al voordat je daadwerkelijk aan tafel zit met je potentiële werkgever. Het is de kunst om vooraf goed na te denken over waarom jij vindt dat je het gevraagde salaris waard bent. Geef duidelijk aan wat je werkervaring is, je sterke vaardigheden zijn en wat jouw toegevoegde waarde is. Zo word jij niet verrast in het gesprek en haal je het maximale eruit.
Wist je dat het slim is om niet als eerste een salarisvoorstel te doen? Hierdoor houd je de controle en kun je het aanbod van de werkgever als uitgangspunt nemen. Vertel ook niet (meteen) wat je salaris is bij je huidige werkgever. Als dit namelijk een lager salaris is dan je nu wilt uitonderhandelen, kan dat in de onderhandeling een rol spelen.
Vooraf nadenken over hoe je de onderhandeling wilt doen, geeft je een voorsprong in de gesprekken. Neem jezelf bijvoorbeeld voor dat je niet direct het eerste aanbod accepteert. Ook al lijkt het aanbod aantrekkelijk, het is vaak mogelijk verder te onderhandelen.
Gebruik in de onderhandeling onderbouwde informatie over de marktwaarde van de functie en je persoonlijke bijdrage aan het bedrijf. Wees bereid om ook over andere arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Denk aan (flexibele) werktijden of een pensioenregeling.
Het is belangrijk om een open gesprek te voeren. Houd je in de onderhandelingen niet vast aan je eerste voorstel. Een open houding kan de deur openen voor een uitkomst waarmee zowel jij als je potentiële werkgever tevreden is.
Een goede voorbereiding op je salarisonderhandeling is de sleutel tot succes. Het verzamelen van informatie over de salarisschalen en arbeidsvoorwaarden die gangbaar zijn binnen jouw vakgebied geven je een voorsprong.
Deze punten kunnen je helpen bij je voorbereiding salarisonderhandeling:
Het arbeidsvoorwaardengesprek is het moment waarop jij en je nieuwe werkgever tot een overeenkomst komen over de arbeidsvoorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden vormen de kern van je arbeidscontract en daarom is het nodig om hier nauwkeurig over te onderhandelen. Alles wat volgens de wet is geregeld en waarover je afspraken maakt met je werkgever zijn primaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan:
Deze voorwaarden worden vaak uitgekeerd in geld en leveren daarmee een financieel voordeel op. Maar het gesprek gaat niet alleen over de financiële zaken. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsmogelijkheden en werktijden. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Denk hierover ook goed na.
Natuurlijk gaat een groot deel van het gesprek over je salaris. Zorg ervoor dat je weet wat een marktconform salaris is voor je functie. Als je dat weet ben je klaar om te onderhandelen.
Wist je dat het vaak mogelijk is om in een vroeg stadium van de onderhandelingen een eerste idee van het salaris te krijgen? Staat er in de vacature dat de functie onder een cao valt? Dan staat er vaak ook een schaal bij vermeld. Even googelen en je ziet wat het minimale salaris en het maximale maandsalaris van de functie is. Deze informatie kan je helpen om te bepalen wat je kunt én wilt verdienen.
Past het salarisaanbod van je nieuwe werkgever niet bij wat je wilt gaan verdienen? Doe dan een tegenvoorstel. Vaak is er ruimte om te onderhandelen. Je tegenbod moet je natuurlijk goed onderbouwen. Verwijs hierbij weer naar je eventuele werkervaring, kwaliteiten en naar wat marktconform is. Bij het maken van een tegenvoorstel is het belangrijk om wel realistisch te blijven.
Vergeet niet dat onderhandelen tweerichtingsverkeer is. Je tegenbod moet ruimte laten voor verdere discussie en niet als een ultimatum overkomen. Wees duidelijk over waarom je vindt dat je een hoger salaris verdient. Maar sta ook open voor de mogelijkheid dat de werkgever aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden kan bieden.
Als je het gesprek over de secundaire arbeidsvoorwaarden aangaat, is het belangrijk dat je hierover hebt nagedacht. Dan ben je goed voorbereid. Valt de vacature onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)? Hierin staan de arbeidsvoorwaarden die je naast de primaire arbeidsvoorwaarden bij je functie krijgt. Denk aan:
Secundaire arbeidsvoorwaarden verbeteren vaak je werkplezier. En zijn soms zelfs belangrijker dan het maandsalaris of de jaarlijkse salarisverhoging.
Wist je dat sommige werkgevers flexibeler zijn in deze voorwaarden dan in het salaris. Zijn deze arbeidsvoorwaarden beter dan bij je huidige baan? Dan kun hier verder op onderhandelen en kun je misschien tevreden zijn met een lager salaris dan je vooraf had bedacht.
Bij salarisonderhandelingen is het belangrijk om verder te kijken dan je maandsalaris. Vraag ook naar de bedrijfscultuur, de mogelijkheid om door te groeien en vraag naar de werk/privébalans.
Het is belangrijk om tijdens salarisonderhandelingen je emoties in bedwang te houden. Opwinding of teleurstelling in een gesprek kan een negatieve invloed hebben op het verloop van de onderhandelingen. Probeer kalm en professioneel te blijven. Ook als het aanbod niet aansluit bij je verwachtingen.
Onthoud dat salarisonderhandelingen onderdeel zijn van een groter proces. De uitkomst van je onderhandeling is niet afhankelijk van één moment. Er kunnen meer ronden van onderhandelingen nodig zijn om tot een overeenkomst te komen. Een professionele houding als je gaat onderhandelen geeft een goede indruk. En kan op de lange termijn zelfs doorslaggevend zijn.
Yes, je hebt je nieuwe baan. Je hebt de sollicitatieprocedure afgesloten met een mooi arbeidsvoorwaardenpakket. Maar niet alleen je arbeidsvoorwaarden zijn veranderd. Er kan meer veranderen op financieel vlak. Denk hierbij onder andere aan je pensioen, je zorg- en autoverzekering en eventuele toeslagen van de Belastingdienst die je ontvangt.