Hoe leer ik mijn kind met geld omgaan? 5 tips

Als ouder wil je je kind het goede voorbeeld geven. Ook als het om geld gaat. Maar hoe doe je dat: je kind leren omgaan met geld? Wat moet je zeker wel doen? En wat kun je beter laten? We zetten 5 tips op een rij om van de financiële opvoeding een succes te maken.

1. Begin vroeg met praten over geld

Je kind leren omgaan met geld begint al op jonge leeftijd. Als kinderen ongeveer 5 of 6 jaar oud zijn, krijgen ze een idee van geld. Vanaf dat moment kun je het onderwerp spelenderwijs ter sprake brengen.

Met jonge kinderen kun je bijvoorbeeld samen winkeltje spelen. Vraag eens wat een zak met appels kost. Misschien noemt je kind een hoog bedrag. Dan kun je je kind al spelend bijsturen: ‘Zo, dat zijn dure appels, die zijn vast heel speciaal!’

Ook leuk: laat je kind zelf geld uitgeven. Bijvoorbeeld door op een zonnige dag een ijsje te bestellen met jouw kleingeld. Zo leert je kind dat spullen niet gratis zijn.

2. Geef je kind zakgeld

De meeste ouders geven hun kinderen zakgeld. Dankzij zakgeld leren kinderen de waarde van geld begrijpen. Ook ontdekken ze zo dat je soms eerst geld moet sparen voordat je iets kunt kopen.

Maar wanneer begin je met zakgeld geven? Volgens het Nibud kunnen kinderen verschillende munten herkennen als ze ongeveer 6 jaar oud zijn. Dat is dus een goede leeftijd om te starten met zakgeld.

Gebruik fysiek geld als je kind in de buurt is.

Volgens het Nibud krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar zakgeld. Denk daarbij aan kleine bedragen tussen € 0,50 tot € 3,- per week. De meeste kinderen (59%) krijgen een vast bedrag op een vast moment. Wekelijks of maandelijks, bijvoorbeeld.

Spreek van tevoren duidelijk met je kind af hoeveel zakgeld je geeft. En hoelang je kind met het zakgeld moet doen. Onthoud ook: zakgeld is geen beloning. Gebruik het nooit om je kind te straffen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je kind geen geld krijgt als het niet luistert.

Kinderen en geld sparen

Benieuwd hoe andere ouders de financiële opvoeding aanpakken?

Lees het verhaal van Annelies en haar zoon David

3. Maak geld zichtbaar en tastbaar

Contactloos betalen, online aankopen doen en internetbankieren: digitaal betalen wordt steeds makkelijker. Hierdoor lijkt het soms alsof je een eindeloze zak geld hebt. Dat maakt het alleen maar belangrijker om kinderen te leren omgaan met geld.

Gebruik daarom fysiek geld als je kind in de buurt is. Of geef contant zakgeld, zodat je kind kan zien hoe geld eruitziet. Bovendien leert je kind zo de verschillende soorten munten en briefgeld kennen.

Ga je pinnen? Neem je kind dan eens mee. Leg uit dat het geld niet zomaar uit de muur of uit een apparaat komt, maar van jouw bankrekening.

4. Leer je kind sparen

84% van de consumenten die als kind over geld leerden, sparen vaker op latere leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek naar financiële opvoeding door het Nibud. Het is dus belangrijk dat kinderen leren sparen. Als ze volwassen zijn, moeten ze hun grote uitgaven namelijk ook plannen. En van tevoren nadenken over een aankoop.

Een vrolijke spaarpot kan hierbij helpen. Of een mooie portemonnee, waarin je kind geld kan verzamelen. Het werkt motiverend om te zien dat die spaarpot of portemonnee steeds voller raakt.


Kinderen leren omgaan met geld is een leerproces.

Een ander idee: verzin een overzichtelijk spaardoel voor je kinderen. Denk aan iets kleins dat je kind graag wil hebben, zoals een tijdschrift of een spel. Maak samen een spaarplan. Schrijf het spaardoel en het bedrag dat je kind nodig heeft op. Reken uit hoeveel tijd het sparen kost en bekijk elke week samen de tussenstand.

Heb je al wat oudere kinderen? Dan kun je ze klusjes in huis laten doen in ruil voor geld. Zo leren ze dat ze zelf iets moeten doen voor hun geld. Ook slim: laat ze eens meekijken als je geld naar jouw eigen spaarrekening overmaakt. Zo krijgen ze alvast een beeld bij wat een spaarrekening is.

Doelsparen bij Nationale-Nederlanden

Wil je geld sparen voor je kinderen? Bijvoorbeeld voor hun studie? Met Doelsparen koppel je verschillende spaarpotten aan je eigen rekening en werk je in stappen naar een spaardoel toe.

Lees meer over Doelsparen

5. Het is niet erg als kinderen fouten maken

Leren omgaan met geld is een leerproces. Dat betekent ook dat kinderen soms een verkeerde keuze maken. Of spijt hebben van een aankoop. Straf dit niet af. Fouten maken helpt kinderen alleen maar om de volgende keer een betere keuze te maken.

Ga wel met je kinderen in gesprek na een miskoop. Wat zouden ze de volgende keer anders doen? Kom ook niet in de verleiding om je kind geld te lenen. Bijvoorbeeld als het zakgeld of kleedgeld op is. Dat kan soms lastig zijn, maar wees consequent. Kinderen leren zo dat ze keuzes moeten maken en niet alles tegelijk kunnen uitgeven. En dat draagt weer bij aan hun financiële zelfstandigheid later.

Wil je je kinderen een handje helpen door alvast voor ze te sparen? Open dan een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden. Heb je het geld pas over meer dan vier jaar nodig? Dan kun je ook beleggen voor je kind. Let wel op: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee.


Wil je meer weten?